Brødproducenter: Giv os en klar udmelding om D-vitaminer
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Brødproducenter: Giv os en klar udmelding om D-vitaminer

Der hersker stadig stor usikkerhed om, hvorvidt det er en god idé at tilsætte D-vitaminer til fødevarer eller ej.

Derfor gør Fødevarestyrelsen det i første omgang frivilligt for producenterne, om de vil berige eksempelvis mælk og brød med vitaminet. Men det er en dårlig idé, mener man hos brødproducenten Langmännen Schulstad.

Her er man allerede langt med udvikling og bagning af brød med D-vitaminer, skriver Børsen. Innovationschef hos Langmännen Schulstad Tina Lindeløv fortæller, at man hos virksomheden vil være skeptisk i forhold til at give sig i kast med frivillig berigelse.

»Vi har brug for en helt klar melding, hvis vi skal lave nogle troværdige produkter, og derfor tror vi på, at D-vitamin skal være obligatorisk for brød, hvis det reelt skal afhjælpe en mangeltilstand. Men hvis de videre undersøgelser viser, at enkeltprodukter kan forbedre D-vitaminstatus i befolkningen, er vi dog åbne over for at indgå i et samarbejde med myndighederne om lancering af specifikke produkter og dermed en frivillig berigelse,« siger hun.

Også hos konkurrencen Kohberg er man afventende i forhold til en klokkeklar udmelding omkring D-vitaminberigelse fra myndighedernes side.

»Vi går ikke i gang - med mindre det er 100 procent dokumenteret. Vi har en naturlig skepsis over for berigelse, for hvornår stopper det? Men gør myndighederne det obligatorisk for brød, går vi selvfølgeligt ind i det,« siger administrerende direktør i Kohberg, Jan Gerber til Børsen.

I Fødevarestyrelsen mener kontorchef Else Molander ikke, det er problematisk at starte med en frivillig berigelsesordning.

»Andre lande har sagtens kunnet finde ud af at berige, selvom det sker ad frivillighedens vej, og det tror jeg også, vi vil være i stand til, hvis ikke debatten hele tiden bliver kørt op. Hvis der er et marked for D-vitaminberigede produkter, vil der også være producenter, og så vil det brede sig,« siger hun til Børsen.

Else Molander fortæller, at Fødevarestyrelsen lige nu afventer et forsøg fra DTU, hvor familier i en periode spiser mad med tilsat D-vitamin. Hun påpeger, at så længe den videnskabelige litteratur ikke kan påvise, at det er en god idé at berige mælk og brød, så kan styrelsen ikke anbefale det.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvis det viser sig at befolkningen har brug for et tilskud af D-vitamin. Hvorfor vil man så gøre det i brød?

Den eneste berigede fødevare herhjemme jeg kender til er salt ( jod ). Det giver god mening at den bliver tilsat der, for så vil den også være i de produkter der indeholder salt.

Såfremt det ikke er hensigtsmæssigt at berige salt med D-vitamin, hvorfor så ikke gøre det i melet?
Så vil vitaminerne komme ud i fabriksfremstillet brød og pasta etc., og også hjemmebagt brød etc.

  • 0
  • 0

Hvis det viser sig at befolkningen har brug for et tilskud af D-vitamin. Hvorfor vil man så gøre det i brød?

Den eneste berigede fødevare herhjemme jeg kender til er salt ( jod ). Det giver god mening at den bliver tilsat der, for så vil den også være i de produkter der indeholder salt.

Såfremt det ikke er hensigtsmæssigt at berige salt med D-vitamin, hvorfor så ikke gøre det i melet?
Så vil vitaminerne komme ud i fabriksfremstillet brød og pasta etc., og også hjemmebagt brød etc.

D-vitamin er et af de få vitaminer, der er fedtopløselige, så det vil ikke kunne optages særlig effektivt i mel eller salt. Men brød og mælk er oplagte, og også de mest udbredte at tilføje D-vitamin til i udlandet.

  • 0
  • 0

Nå derfor, men så syntes jeg kun at mælk er oplagt for at det kommer ind som en grundingrediens.
Jo tidligere i forsyningskæden det kommer ind jo bedre ( og simplere at administrere ). Og jo flere når det; ellers vil det jo ikke komme i det brød vi selv bager.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten