Brød af birkebark forebygger sukkersyge og fedme
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Brød af birkebark forebygger sukkersyge og fedme

Birkebark er måske et nyt mirakelmiddel mod fedme, åreforkalkning og diabetes. Det viser nye kinesiske forskningsresultater.

Bark fra birketræer indeholder nemlig stoffet betulin, som allerede bruges i visse lægemidler. Men nu har de kinesiske forskere også undersøgt, hvilken effekt det har på kroppens metaboliske system.

Forskerne fodrede mus med en typisk vestlig kost med et højt indhold af fedt og sukker. Nogle af musene fik også betulin fra birketræer, en anden gruppe fik statiner mod højt kolesteroltal og en tredje gruppe fik ikke andet end maden.

Bag brød af barken fra birketræ og undgå diabetes. Foto: Wiki Illustration: Wiki

Mus uden diabetes

Det viste sig, at de mus, der fik statiner eller betulin, ikke tog så meget på i vægt som de ubehandlede mus, men af helt forskellige grunde. De mus, der fik betulin, forbrændte flere kalorier, mens mus behandlet med statiner absorberede mindre fedt fra kosten.

Musene, der fik betulin, havde også sænkede fedtniveauer i blod, lever og væv. Deres insulinfølsomhed blev også øget, hvilket svarer til en mindskning af risikoen for diabetes. Hos nogle af musene blev risikoen for forkalkning af blodkarrene også mindsket.

Betulin hæmmer nemlig kroppens produktion af de proteiner, der regulerer syntesen af blandt andet kolesterol og fedtsyrer.

Forskningen er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Cell Metabolism, og forskerne bag forsøget mener, at birkebarkens stof kan være lige så godt eller endda bedre end de lægemidler, der findes på markedet i dag mod højt blodtryk og højt kolesterolniveau. Betulin kan dog være giftigt, og der er derfor brug for yderligere forskning.

Bag brød af bark

Hvis ikke du vil vente på det, kan du kaste dig ud i at genoplive en gammel tradition med at lave grød eller bage brød af bark.

Se en opskrift på barkbrød hos Skoven i Skolen her.

Dokumentation

Læs artiklen i Cell Metabolism her
Se en opskrift på brød af birkebark hos Skolen i Skoven her

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

At det virker hos mus (en gnaver) dokumenterer jo ikke at det virker hos et menneske (ådselsæder)

Det er som bekendt også nødvendigt for en torsk at være nedsænket i havvand for at overleve, det er ikke godt for mig.

 • 0
 • 0

Åd fed kost, og klarede sig ligeså godt?!

Hvad er typisk "vestlig kost"?

Allerede der, kan problemet være. Vi i vesten tåler jo bedre smør og mælk- end de fleste i Asien.

McD mad? Hjemmelavet mad? Eller hvad?

Mvh Tine

 • 0
 • 0

Flere fyldstoffer som kan fortrænge næringsstofferne, de mest samvittighedsløse brødproducenter tilsætter allerede cikorie, det giver en flot deklaration med højt fiberindhold, og lavt fedtindhold, men er det sundt?

[Ironi on] Geder kan leve næsten udelukkende på bark, geder er sunde, se blot hvor let de kan springe op på sten og holde balancen, bark er godt for bentøjet og balancen, basta! [Ironi off]

 • 0
 • 0

Sikkert ikke mange...

Spekulere mere på hvad med den egenskab der gør at birkebark er uovertruffen til at tænde op med, brænder langt længere papir, for ikke at nævne at man trækker trætjære ud af birketræet. Så en kost på birkebark tvivler jeg på er ren sundhed.

 • 0
 • 0

Denne "nyhed" ligner til forveksling en nyhed lagt på trae.dk: http://www.trae.dk/Dokumenter/Dokument.asp...

På trae.dk kan du læse alt omkring træ. Læs fx artiklen ”Træ – et nyt kosttilskud” som fortæller at forskere fundet et enzym som kan omdanne ufordøjelig træmasse til sukkerstoffet cellobiose: http://www.trae.dk/Dokumenter/Dokument.asp...

Ja, det er jo sådanne enzymer Novozymes og Danisco bruger til 2. generations ethanolfremstilling!

 • Søren
 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten