Britiske virksomheder: Nyuddannede ingeniører er for ringe

4. august 2014 kl. 08:00
En undersøgelse viser, at 54 procent af de britiske ingeniørfirmaer er utilfredse med det faglige niveau blandt nyuddannede kandidater. Virksomhederne bør selv gøre en indsats, mener undersøgelsens forfatter.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ingeniørfirmaernes forventninger til nye kandidaters færdigheder er langtfra i overensstemmelse med arbejdsstyrkens faglige niveau. En britisk undersøgelse foretaget af ingeniørorganisationen Institution og Engineering and Technology (IET) viser, at 44 procent af arbejdsgiverne generelt er utilfredse med nyansattes færdigheder.

Dermed er det niende år i træk, hvor den såkaldte kvalifikationskløft – forskellen mellem arbejdsgivernes forventninger og kandidaternes reelle kunnen – er vokset i den britiske ingeniørbranche.

Klik her, hvis du vil indenfor på et jobsite, der er målrettet ingeniører.

Værst ser det ud blandt nyuddannede, som 54 procent af firmaerne var utilfredse med, enten fordi de manglede teknisk indsigt eller praktisk erfaring, skriver The Engineer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Ledig ingeniør: Forkælede virksomheder presser lønnen

Stigende forventninger

Undersøgelsens ophavskvinde, Stephanie Fernandes, sætter dog spørgsmålstegn ved, om det skyldes uddannelsernes ringe evne til at give de nyuddannede kandidater praktisk erfaring og teknisk indsigt med på vejen.

»Umiddelbart kunne det se ud, som om kvalifikationskløften bliver værre, men det fordrer også spørgsmålet om, hvor meget der er reel mangel på færdigheder, og hvor meget der er stigende forventninger hos arbejdsgiverne. Der synes at være en generel forventning om, at nyansatte skal være i stand til at yde fra dag ét,« siger hun til The Engineer.

Bag undersøgelsens resultater ligger 400 telefoninterviews, som Stephanie Fernandes har foretaget med britiske ingeniør- og it-arbejdsgivere. Hun mener, at virksomhederne i højere grad selv må komme på banen, hvis de ønsker et løft i kvalifikationerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Blot seks måneders ledighed forringer jobchancen

»De mangler mere klarhed omkring forventninger inden for eksempelvis praktisk erfaring, fordi mange skoler simpelthen ikke er udstyret til at levere det. Hvis arbejdsgivere vil have mere praktisk erfaring, må de selv engagere sig,« siger hun til The Engineer.

»De kan indgå samarbejder med skoler og institutioner for at tilvejebringe disse muligheder, også for lærerne. Det er ikke nok at sige, at man er bekymret over kvalifikationerne. Det er på tide, at arbejdsgiverne selv sætter handling bag ordene,« siger hun.

Færre kommer på efteruddannelse

Samtidig viser Stephanie Fernandes’ tal, at andelen af virksomheder, der tilbyder medarbejderne formelt at opkvalificere deres evner via kurser, er faldet dramatisk det seneste år. Da samme rundspørge blev foretaget sidste år, svarede 92 procent af virksomhederne, at de tilbød de ansatte kortere tekniske kurser, mens tallet i år er faldet til 61 procent.

Undersøgelsen fandt også, at 59 procent af arbejdsgiverne anså mangel på ingeniører som en decideret trussel for virksomheden.

Læs også: Kan du knække dette kodede jobopslag?

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger