Britiske myndigheder: Forældre fejlfortolker "syv pund skidt"-talemåde

25. juni 2019 kl. 13:4510
Britiske myndigheder: Forældre fejlfortolker "syv pund skidt"-talemåde
Illustration: Bigstock/smrm1977.
Sundhedsorganisation mener ikke, at børn kan blive for rene. Dansk professor synes, at organisationen skal slappe lidt af.
Artiklen er ældre end 30 dage

Du skal vaske dine hænder, hver gang du børster tænder. Og helst rigtig mange gange flere end det, hvis det står til den britiske nationale sundhedsorganisation RSPH.

Organisationen understreger i en artikel i dag i The Guardian, at forældre fejlagtigt tror, at børn har godt af at være beskidte og slæbe jord fra sandkasser og mudderhuller med ind i huset og helt hen til middagsbordet. Og at en sådan opfattelse er direkte farlig.

En undersøgelse har således vist, at 23 procent af de adspurgte fejlagtigt mente, at hygiejne hjemme ikke var så vigtigt, fordi børnene skulle opbygge et sundt immunforsvar.

Samtidig understreger organisationen, at det er fint, at børnene sviner sig til ude i naturen, men at de skal vaske hænder, inden de sætter sig til bordet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Sikke noget vrøvl,« lyder det fra den danske professor Oluf Borbye Pedersen fra Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research på Københavns Universitet.

Læs også: Livsvigtige hjælpere – og ny vej til behandling og forebyggelse: Bakterierne styrer dit liv

Vi skurer og vasker for meget

Han har tidligere ledet et studie på Københavns Universitet, som viste, at mælkesyrebakterier i f.eks. yoghurt ikke havde nogen påvist effekt på raske mennesker, så han er flere gange stødt på antagelser om bakterier, som det er svært at eftervise videnskabeligt.

Hvad han kan eftervise, siger han, er at diskussionen langt fra er sort og hvid. Dog mener han, at der er en grund til, at allergier udvikler sig i takt med folks hysteriske adfærd med håndsprit.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Selvfølgelig skal man finde en balance, men efter min overbevisning er det stadig vigtigt, at vi ikke skurer os til for meget sterilitet i hverdagen, for så bliver vores immunforsvar ikke tilstrækkeligt trænet. Og det kommer til at slå tilbage som allergier,« siger han.

Når vi står midt i influenza- og forkølelsessæsonen, mener han på linje med de britiske forskere, at der næsten ikke kan vaskes hænder for tit – men når det så er sagt, så er det alligevel svært at gardere sig, hvis børnene går i institution.

»Men faktisk er f.eks. skovbørnehaver netop vigtige, fordi børnene får mulighed for at erhverve sig nogle bakterier, vira og svampe, der kan træne immunforsvaret. Og jeg kan ikke finde forskning, der understøtter, at det skulle være vigtigt at vaske hænder bagefter, medmindre forældrene bare synes, det ser bedre ud, de er rene ved bordet,« siger Oluf Borbye Pedersen.

Læs også: Kæledyr kan mindske børns allergi-risiko

Klap lige kaninen

Han mener fortsat, at man skal tage hygiejnehypotesen alvorligt, jf. hans pointer nederst i artiklen, men at de fejlfortolkninger, som forældrene ifølge RSPH gjorde sig, ikke er så fejlagtige endda.

»Selvfølgelig skal vi alle vaske hænder efter toiletbesøg, men at sige, at der skal vaske hænder, efter man har klappet sin kanin, synes jeg, er stærkt overdrevet. De har en masse naturlige mikroorganismer, som børnene har godt af,« siger Oluf Borbye Pedersen.

»Efter min mening skal man lade børnene lege, og lade nogle nullermænd ligge i stuen noget tid og træne vores immunforsvar. Når alt kommer til alt, bor vi til leje her på Jorden på bakteriers, viras og svampes præmisser, så vi er nødt til at leve i fredelig sameksistens.«

Læs også: Danske forskere: Levende bakterier i yoghurt er spild af penge


  1. Husk at vaske hænder efter toiletbesøg – og det gælder alle.
  2. Vask hænder, når du har været med bus eller tog.
  3. Vask hænder, når du har været på hospitalet, så du ikke slæber resistente bakterier med hjem.
  4. Vask hænder ofte i forkølelses- og influenzasæsonen for at undgå spredning af virus.
  5. Vask hænder, inden du begynder at lave mad og tilbered ikke grøntsager og råt kød på samme skærebræt for at undgå infektioner forårsaget af salmonella og campylobakter.
10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
28. juli 2019 kl. 16:08

</p>
<ul><li>og det interessante er, at det hedengangne 'Østeuropa' (bag Jerntæppet) blev anset som værende 'svært forurenet', men samtidigt havde lav(ere) hyppighed af allergi!

Ja, selve ideen om at immunforsvaret keder sig og begynder at angribe ufarlige ting som birkepollen er jo egentlig udmærket. Men jeg kan nu ikke lade være med at tænke på, at allergi mig bekendt ikke slår nogen ihjel, mens de ting såsom skidt og snavs og forurening der holder immunsystemet beskæftiget, faktisk tager livet af nogen af os.

Så vi skal måske overveje hvad der er bedst: At 25% af befolkningen har allergi, eller at vi mister 2% af befolkningen på grund af usunde og småbeskidte omgivelser?

14
26. juli 2019 kl. 19:57

Så et eller andet er der forandret...!

- og det interessante er, at det hedengangne 'Østeuropa' (bag Jerntæppet) blev anset som værende 'svært forurenet', men samtidigt havde lav(ere) hyppighed af allergi!

(Ved ikke, om forskellen fortsat eksisterer?).

13
26. juli 2019 kl. 19:42

Da jeg gik i børnehave (for +45 år siden) fik jeg konstateret græsallergi. Når jeg senere i skolen fortalte, at jeg ikke kunne rende rundt ude på græsmarker og enge fordi jeg havde allergi, var der ingen der vidste hvad jeg talte om. "Allergi? Hvad er det?" var et spørgsmål jeg næsten svarede på inden den blev stillet. Idag er der stort set ingen som ikke har allergi. Menukortet på min arbejdsplads har oplistet 16 allergener, som alle mulige mennesker ikke kan tåle! Min kone har allergi, og mine kolleger nyser og sprutter jævnligt, alt efter om det nu er sæson for bynke eller pil eller bøgepollen. Så et eller andet er der forandret...!

9
28. juni 2019 kl. 11:56

Sjovt at mange der syntes noget er ulækkert. Typisk sidder med fingrene i munden hele tiden. Ser konstant mennesker der tørre læber med fingrene, graver bumser, sår og bussemænd, sutter på kuglepenne og har alt fra kreditkort og kassebonner i munden. Rigtig mange hoster og nyser også i hænderne og tørre lige det værste af i bukserne, før de ufortrødent fortsætter deres gøren. Betyder det noget.... tjaa. Jeg har da stadig overlevet. Men som en nyseforsker på riget engang fortalte. Hvis man blot lader være med at pille sig selv i kropsåbninger, når man er sammen med andre mennesker - især syge af slagsen. Så kan man holde eksponeringen på et nogenlunde fornuftigt niveau. Og han sagde at det var lykkedes ham at holde sig sygdomsfri, selv efter 11 års arbejde på riget.

8
27. juni 2019 kl. 10:57

...når du har fået gearolie på fingrene. Det smager rædselsfuldt.

3
25. juni 2019 kl. 20:57

..og når du har kløet dig i numsen.

2
25. juni 2019 kl. 20:32

Eller et fremmed keyboard/mus.

1
25. juni 2019 kl. 16:29

En vigtig tilføjelse til listen over tidspunkter man skal vaske hænder, som har sparet mig for mangen en maveinfektion på rejser er:

Vask altid hænder efter du har rørt ved penge!

Specielt i Egypten er dette en absolut essentiel regel.