Britiske læger vil bekæmpe superbakterier med Googles algoritme

Illustration: Wikipedia

En af de værste infektioner, man kan pådrage sig på hospitaler - oven i den sygdom, man ankom med - er den multiresistente superbakterie MRSA (Methicillin-Resistant Staphylococcus Aureus), som er uhyre vanskelig at bekæmpe. Selv med en disciplineret indsats, hvor hospitalspersonalet vasker hænder meget ofte.

I England kan bakterien ikke trænges tilbage, selv om man kan konstatere, at øget håndvask bremser spredningen. Det oplyser dr. Clive Beggs, Bradford University, til Newscientist.

»Vi ved ikke meget om, hvordan den bakterie rejser fra A til B, om den er luftbåren, om den sidder på hænderne, eller om den spredes ad andre ruter,« siger han.

Clive Beggs kollega, matematikeren Simon Shepherd, mener, at Googles Pagerank-algoritme kan bruges til at forfølge bakterien effektivt. Det er den meget omtalte algoritme, som har gjort Google berømt, og som vægter en hjemmesides relative vigtighed som funktion af, hvor mange sites, der linker til den.

Projektet går ud på at opbygge en forbindelses-matrice, som vægter knudepunkterne i de forskellige smitteruter for MRSA.

Først skal ruter og knudepunkter noteres ned efter længere, daglige observationer. Her skal man blive klar over alle de måder, mennesker og objekter på et hospital kommer i berøring med hinanden.

»Vi mener, at den håndbårne rute er den vigtigste, men vi har også brug for at kortlægge de andre,« siger Simon Shepherd til Newscientist.

Sygeplejersker færdes meget blandt patienter og besøgende, så de er i fokus som mistænkte. Men de berører også lyskontakter og mange andre overflader i løbet af en typisk dag. En enkelt, central lyskontakt kunne således være en vigtig, lokal smittekilde.

Software-modellen bliver først rigtig brugbar, når den kombineres med aktuelle undersøgelser, der skal vise, hvordan forskellige overfladeberøringer er mere eller mindre effektive som opsamlingssted for pendlende bakterier.

Målet er at finde vigtige knudepunkter, hvor smittekæden kan brydes. Det kunne være ved at binde slips på en anden måde eller ved at gøre bedre rent på ganske bestemte steder.

Fakta: Googles algoritme

Googles nuværende Pagerank-algoritme er ikke kendt, men den oprindelige version er offentliggjort. Den lyder således:

PR(A) = (1-d) + d(PR(t1)/C(t1) + ... + PR(tn)/C(tn))

C er sidens antal af udgående links, mens d er en dæmpningsfaktor, som regel i nærheden af 0,85.

Udtrykket PR(t1)/C(t1) er pagerank-bidraget fra hvert indkommende link.

(Kilde: www.danskelinks.dk)

Dokumentation

Tjek din egen hjemmesides pagerank

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det kan sagtens tænkes at rotter med lopper, fluer, og kakkerlakker er mellemværter og spreder denne nye resistente bakterie. Så der må mere blus på zoonoseforskningen. Fremtidens sundhedsudfordring bliver resistente mikroorganismer evt laboratoriemanipulerede ABC mikroorganismer. Se science fictionfilmen "I am Legend" med Will Smith. mvh Torben Sønnichsen www.bioliving.dk

  • 0
  • 0

Det skal da nok virke, men dørhåndtag, stikkontakter m.m. er jo oplagte hotspots.

hosten også.

Det skulle ikke undre mig at hvis sygeplejerkser og patienter gik med handsker og maske, så ville man nedbringe en masse dumme sygdomme - radikalt.

Men den slags går jo ikke i pæne danmark med håndtryks-debatter etc.

men husk, bakterier dør til sæbe og sprit. Og det er jo også patientens ansvar ikke at smitte andre folk.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten