Britiske forskere ønsker et laboratorium til overvågning af lig

Billedet viser menneskekroppens knogler udført i træ. Det er taget på en udstilling på Nationalmuseet for Natur og Videnskab i Tokyo i Japan. Illustration: Daderot og Wikimedia Commons

De fleste mennesker undlader nok at tænke på, hvad der sker med menneskekroppen, når vi dør, og den nedbrydes. Det er en af grundene til, at mange vælger at blive kremeret.

Men viden om kroppens nedbrydning er meget vigtigt for efterforskningen af kriminalsager, hvor man finder lig i naturen, eller hvor politi og sporhunde skal lede efter forsvundne mennesker, så de kan genkende tegn, hvis kroppen har ligget død i længere tid.

Megen af den viden man i dag har om, hvad der sker med kroppen, når vi er døde, stammer fra få udendørslaboratorier i USA og Australien, hvor forskere følger døde kroppes forvandling. Ligene stammer fra folk, der før de døde, donerede deres krop til videnskaben.

På en videnskabskonference tidligere på ugen i Brighton i England argumenterede flere britiske forskere for, at Storbritannien opretter et laboratorium for lig, skriver BBC.

Meget spiller ind på nedbrydningen

»Vi ved, at rækkefølgen af begivenheder i nedbrydning foregår langs den samme vej, uanset hvor kroppen er, men timingen er meget forskellig afhængigt af mange faktorer. Her er fugt, temperatur og insekter nok det vigtigste,« forklarer professor Anna Williams fra University of Huddersfield til BBC.

Nedbrydningen bliver også påvirket af bakterier, om personen var overvægtig, var vegetar, nyligt havde taget antibiotika eller var diabetiker med mere.

Samtidig spiller måden, som mennesket er død på og f.eks. ved drab efterladt i naturen på, naturligvis en stor rolle, for der er forskel på, om ofret ligger frit eller er pakket ind i noget.

I dag studerer britiske retsmedicinere døde grise, men selv om svin og mennesker minder om hinanden, giver det et upræcist billede. Derimod vil et britisk laboratorium for lig kunne give megen værdifuld ny viden, mener forskerne.

Det vil formentlig ikke blive et problem at finde mennesker, der vil donere sin krop til et laboratorium, hvis det skulle blive til virkelighed. Folk står på ventelister både i USA og Australien.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Så vidt jeg ved eksisterer der allerede sådan et sted i USA. Jeg så i hvert fald en dokumentar om det på dansk TV for en hel del år siden. Kan ikke huske hvad det hed eller hvor det lå.

  • 0
  • 0

Jeg havde nok valgt ordet 'observation' i stedet. Men man skal selvfølgelig holde øje med de sataner, man ved aldrig hvad de foretager sig.

  • 4
  • 0

Kig efter en stor læreanstalt hvor en del af P pladsen altid er tom (pga. lugten). Jeg kan desværre heller ikke huske hvad den hedder, men størstedelen af den er som nævnt i artiklen blot lig der ligger rundtomkring udenfor i en park, i forskellige typer jord og bevoksning.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten