Britiske forskere kan masseproducere kunstigt blod

27. marts 2017 kl. 15:37
Opdagelsen skal især hjælpe mennesker med meget sjældne blodtyper, som det kan være svært at skaffe donorblod nok til.
Artiklen er ældre end 30 dage

I fremtiden bliver det lettere at hjælpe patienter, der f.eks. lider af blodsygdomme og løbende skal have blodtransfusioner, men som samtidig selv har en sjælden blodtype.

Et britisk forskerhold fra University of Bristol og NHS Blood and Transplant - som er den gren af det britiske sundhedsvæsen, der hjælper med organdonation og står for Englands bloddonorkorps - har i samarbejde fundet ud af at fremstille kunstige røde blodlegemer meget effektivt ved hjælp af stamceller.

Metoden vil også kunne bruges i områder af verden, hvor blodforsyningen er utilstrækkelig eller usikker, skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Undgår at stamcellerne brænder ud

Allerede i dag kan man fremstille røde blodlegemer i laboratoriet, men de nuværende metoder lægger en begrænsning på mængden, eftersom stamcellerne kun rækker til produktion af maksimalt 50.000 røde blodlegemer, før de ’brænder ud’.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Gennembrud for genterapi? Dreng helbredt for almindelig blodsygdom

Med den nye teknik benytter man stamceller, mens de er i et tidligere stadie, hvor de vokser i antal – tilstanden er kendt af forskere som, at stamcellerne er udødelige.

På det niveau af celledelingen kan forskerne påvirke dem til at blive røde blodlegemer, der dyrkes i det uendelige.

Starter kliniske forsøg i år

Forskerne har fået patent på metoden, der hedder Bristol Erythroid Line Adult eller bare BEL-A, og der mangler stadig en del udviklingsarbejde. Alligevel regner forskerne med senere i 2017 at forsøge at fremstille røde blodlegemer til brug i patientforsøg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Philips køber dansk teknologi til at analysere blod og urin

NHS Blood and Transplant siger i en kommentar til BBC, at organisationen ingen planer har om at bevæge sig væk fra traditionelt donorblod.

Metoden er som tidligere nævnt fortrinsvist ment til at hjælpe patienter med sjældne blodtyper og i lande, hvor man ikke screener donorblod for smitsomme sygdomme.

Forskningsresultatet er offentliggjort i tidsskriftet Nature Communications.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger