Britiske forskere: Alzheimers kan kureres med vaccine mod forkølelsessår

Britiske forskere kan være kommet et stort skridt nærmere med at finde en vaccine mod den dødelige sygdom, Alzheimers. For har forskerne ret i deres nye opdagelser, kan den frygtede sygdom behandles med et billigt og velkendt medikament, der allerede er på markedet i dag, og som bruges mod forkølelsessår.

Alzheimers er i dag den mest udbredte demens-sygdom. Og hidtil har været umuligt at forebygge og helbrede sygdommen, eftersom dens årsag har været ukendt.

Men nu har et forskerhold ved universitetet i Manchester, anført af professor Ruth Itzhaki, fundet tungtvejende indicier for, at Alzheimers skyldes en særdeles udbredt virus.

Herpes simplex virus type 1 er en velkendt virus, der forårsager forkølelsessår. Men nu er virussen også i søgelyset for at forårsage den dødelige sygdom, Alzheimers. (Foto: Wikipedia) Illustration: Wikipedia

"Adskillige udbredte vira kan forårsage alvorlige neurologiske lidelser flere år efter den første smitte," påpeger Ruth Itzhaki i en artikel på Manchester-universitetets hjemmeside, og fortsætter:

"Særligt Herpes simplex virus type 1 (som ofte giver forkølelsessår, red.) lå lige for som alzheimers-smitte, både fordi den er udbredt, og fordi den ved akut hjernebetændelse, herpes simplex encephalitis, berører de samme områder, som dem, der ved Alzheimers bliver mest beskadiget."

Så hvis fundet bliver yderligere bekræftet, åbner det for muligheden af at vaccinere mod Alzheimers eller behandle den hidtil gådefulde sygdom med acyclovir, et lavpris-medikament mod forkølelsessår.

Særkende: klistret plak

Et af Alzheimers karakteristika er tilstedeværelsen af en klistret plak, som blokerer for hjernens funktion. Herpes simplex type 1 blev fundet i 90 procent af de plakprøver, som forskerne fandt hos afdøde Alzheimers-patienter.

Virusen blev imidlertid også fundet i 80 procent af plakken, som blev taget fra hjernen hos fem kontrolpatienter - der dog havde mindre plak.

Det mest signifikante bevis på, at virussen er årsag til Alzheimers kom, ifølge NewScientist, fra scanninger, der viste, herpesvirus blev fundet i plakken hos 72 procent af Alzheimers-patienterne, men kun hos 24 procent af kontrolpatienterne.

"Den sammenhæng underbygger kraftigt sandsynligheden af, at virussen er hovedansvarlig for plak-dannelsen," siger Ruth Itzhaki til NewScientist.

Tidligere har Itzhaki's forskerhold vist, at sunde hjerneceller, når de dyrkes i en kultur og inficeres med herpes-virus, akkumulerer det samme protein, som findes i plakken.

Dokumentation

Læs mere på universitetets hjemmeside
Læs mere i NewScientist

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Betyder det så at dem der har tendens til at få forkølelsessår har størrer risiko for at få alzheimers??

  • 0
  • 0

Ja det kunne være interresant at finde ud af. Så er der rigtigt mange mennesker som er i risiko for at få alzheimers, men hvis man så samtidigt kan kurrerer sygdommen ved at kurrerer forkølelses sår, så er det vel 'bare' at finde en effektiv vaccine.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten