Britiske forskere: Alzheimers kan kureres med vaccine mod forkølelsessår

11. december 2008 kl. 13:453
Britiske forskere: Alzheimers kan kureres med vaccine mod forkølelsessår
Illustration: Wikipedia.
Britiske forskere har underbygget teorien om, at Alzheimers skyldes den samme virus, som giver forkølelsessår. Dermed kan den dødelige sygdom måske kureres med billig medicin.
Artiklen er ældre end 30 dage

Britiske forskere kan være kommet et stort skridt nærmere med at finde en vaccine mod den dødelige sygdom, Alzheimers. For har forskerne ret i deres nye opdagelser, kan den frygtede sygdom behandles med et billigt og velkendt medikament, der allerede er på markedet i dag, og som bruges mod forkølelsessår.

Alzheimers er i dag den mest udbredte demens-sygdom. Og hidtil har været umuligt at forebygge og helbrede sygdommen, eftersom dens årsag har været ukendt.

Men nu har et forskerhold ved universitetet i Manchester, anført af professor Ruth Itzhaki, fundet tungtvejende indicier for, at Alzheimers skyldes en særdeles udbredt virus.

Herpes simplex virus type 1 er en velkendt virus, der forårsager forkølelsessår. Men nu er virussen også i søgelyset for at forårsage den dødelige sygdom, Alzheimers. (Foto: Wikipedia) Illustration: Wikipedia.

Artiklen fortsætter efter annoncen

"Adskillige udbredte vira kan forårsage alvorlige neurologiske lidelser flere år efter den første smitte," påpeger Ruth Itzhaki i en artikel på Manchester-universitetets hjemmeside, og fortsætter:

"Særligt Herpes simplex virus type 1 (som ofte giver forkølelsessår, red.) lå lige for som alzheimers-smitte, både fordi den er udbredt, og fordi den ved akut hjernebetændelse, herpes simplex encephalitis, berører de samme områder, som dem, der ved Alzheimers bliver mest beskadiget."

Så hvis fundet bliver yderligere bekræftet, åbner det for muligheden af at vaccinere mod Alzheimers eller behandle den hidtil gådefulde sygdom med acyclovir, et lavpris-medikament mod forkølelsessår.

Særkende: klistret plak

Et af Alzheimers karakteristika er tilstedeværelsen af en klistret plak, som blokerer for hjernens funktion. Herpes simplex type 1 blev fundet i 90 procent af de plakprøver, som forskerne fandt hos afdøde Alzheimers-patienter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Virusen blev imidlertid også fundet i 80 procent af plakken, som blev taget fra hjernen hos fem kontrolpatienter - der dog havde mindre plak.

Det mest signifikante bevis på, at virussen er årsag til Alzheimers kom, ifølge NewScientist, fra scanninger, der viste, herpesvirus blev fundet i plakken hos 72 procent af Alzheimers-patienterne, men kun hos 24 procent af kontrolpatienterne.

"Den sammenhæng underbygger kraftigt sandsynligheden af, at virussen er hovedansvarlig for plak-dannelsen," siger Ruth Itzhaki til NewScientist.

Tidligere har Itzhaki's forskerhold vist, at sunde hjerneceller, når de dyrkes i en kultur og inficeres med herpes-virus, akkumulerer det samme protein, som findes i plakken.

Dokumentation

Læs mere på universitetets hjemmeside
Læs mere i NewScientist

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
11. december 2008 kl. 21:00

Ja det kunne være interresant at finde ud af. Så er der rigtigt mange mennesker som er i risiko for at få alzheimers, men hvis man så samtidigt kan kurrerer sygdommen ved at kurrerer forkølelses sår, så er det vel 'bare' at finde en effektiv vaccine.

2
11. december 2008 kl. 19:51

Betyder det så at dem der har tendens til at få forkølelsessår har størrer risiko for at få alzheimers??

1
11. december 2008 kl. 15:35

at have Parkinsons end Alzheimers?

Hellere spilde en sjat øl hist og pist end at glemme hvor man har stillet håndbajeren.