Britiske elbiler kan blive energilagre for tog

1. maj 2016 kl. 10:009
Britiske elbiler kan blive energilagre for tog
Illustration: Insero.
Network Rail i Storbritannien vil sammen med tre universiteter undersøge, om man fremover kan bruge de elbiler, der er parkeret ved stationerne, som energilager i forbindelse med eltogenes nedbremsning og accelleration.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er trængsel på en del af de britiske baner, hvor togoperatørerne gerne vil klemme stadigt flere tog ind. Trængslen kan ifølge en pressemeddelelse fra University of Sheffield også mærkes på elnettet, som får stadigt sværere ved at klare spidsbelastningerne. Derfor vil forskere fra universiteterne i Sheffield, Leeds og Southampton nu undersøge, om man kan bruge elbiler parkeret ved stationerne og lokale superkapacitorer som energilagre for at tage toppen af netbelastningen.

»Lignende systemer til energilagring bliver allerede brugt ved spidsbelastninger på elnettet, og ved at overføre dem til vores jernbaner, vil vi kunne levere mærkbare fordele til både virksomhederne og kunderne i form af lavere billetpriser og bedre togservice,« siger Martin Forster fra University of Sheffields Department of Electronic and Electrical Engineering.

Batterier og superkapacitorer med fut i

Forskerholdet bag det såkaldte TransEnergy-projekt har fået 14 mio. kr. fra Engineering and Physical Sciences Research Council til blandt andet at bygge en testfacilitet i nærheden af en jernbanelinje, hvor man kan teste en kombination af batterier og superkapacitorer, som kan oplades i forbindelse med togenes nedbremsning og afgive ladningen igen, når togene accelererer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Nye letbanetog bruger lynopladning i stedet for luftledninger

Regenerativ bremsning kendes selvfølgelig fra elbiler, men også fra tog, metro- og letbanesystemer. Men skal bremseenergien udnyttes optimalt uden energilagring, kræver det, at der er et andet tog i nærheden, der accelererer omtrent samtidigt med, at der bremses ned. Den samtidighed kan være svær at opnå, og derfor leverer virksomheder som Siemens, Alstom og Caf eksempelvis letbanesystemer, hvor der er placeret batterier og/eller superkapacitorer i vognene eller ved stoppestederne. Det britiske forslag indeholder de samme komponenter, men sigter altså på at bruge elbiler som et fleksibelt – og uforudsigeligt – lager.

Forskerne foreslår, at elbilejerne kan blive belønnet med gratis parkering for at stille deres bil til rådighed som lagerkapacitet. Projektet kører frem til juni 2019.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
2. maj 2016 kl. 14:22

Fra denne artikel: https://da.wikipedia.org/wiki/Litra_SAfremgår det, at de danske s-tog har elektrisk bremse, men at meget af det fyres af i en modstand på taget. Årsagen er, at kørestrømsanlægget ikke kan aftage overskydende strøm. Fremdriften går op til 2000kW og bremsen op til 3000kW. En nedbremsning skulle kunne levere 6kWh. Men det er nok bedre med afgift på oksekød, end at indrette kørestrømsanlæggene til at kunne aftage effekt.

7
2. maj 2016 kl. 11:22

Er der ikke noget med at el-bilers batterier kan oplades et bestemt antal gange før de er slidt op?

Jo og nej. Særligt ifm billige og dårlige batterier med tvivlsom BMS (battery management system) opgives antal ladecykler 20-100% SOC (state of charge) fra 300 til 2000 gange. I elbiler er batterierne af høj kvalitet, og de bliver passet pænt på af et gennemarbejdet BMS, så bilproducenten kan stå bag en mangeårig garanti (Tesla: 8 år og ubegrænset km). Den slags op- og afladning, som togstation-ideen fordrer, er kun få % ad gangen og har ingen betydning for levetiden. Jeg har runder snart 160.000km og 30MWh gennem mine elbilbatterier, og det kunne teoretisk oversættes til 400 fulde opladninger af 75kWh, men i virkeligheden er der nok snarere tale om 1000 mindre opladninger. Og hertil kommer måske 20 meget mindre opladninger pr køretur for hver gang man letter speederen og regenererer. Så togstation-ideen burde ikke skræmme elbilejerne væk - særligt ikke hvis man slow-charger deres bil gratis, mod at de stiller fleksibilitet tilrådighed for det nære net. +/-50kW pr bil skulle være inden for rækkevidde allerede med dagens teknologi.

6
1. maj 2016 kl. 19:11

"Til gengæld lyder det af en rigtig god ide med at have energilagre tilknyttet jernbanen for at udnytte bremseenergien i det omfang det er muligt."

Det findes allerede i form af flywheels der lagre energien ved ned bremsningen, der så anvendes til togets acceleration efterfølgende:

https://www.calnetix.com/newsroom/press-release/vycon-technology-allows-los-angeles-metro-be-first-transit-agency-us-using?rm=1&utm_source=vycon&utm_medium=redirect&utm_campaign=vyconenergy

5
1. maj 2016 kl. 16:20

Er der ikke noget med at el-bilers batterier kan oplades et bestemt antal gange før de er slidt op? Hvorved denne ordning betyder at el-bilen skal have skiftet batteri oftere. Sagt med andre ord mener de engelske jernbaner at vedligeholdelsen af energilageret overlades til de dele af det befolkningen der er dumme nok til at benytte sig af parkeringstilbudet. Interessant koncept!

Til gengæld lyder det af en rigtig god ide med at have energilagre tilknyttet jernbanen for at udnytte bremseenergien i det omfang det er muligt.

4
1. maj 2016 kl. 14:42

Hvorfor dog gøre det hele meget mere besværligt ved at bilerne skal kunne aflade?

Hvad med først at se på togstationen (biler OG tog) som EN aftager og så fordele strømmen efter behov?

  • Når der ikke er tog med behov: Stationens strømbehov går til bilene. Bilerne oplader i deres forskellige tempi med strøm fra nettet.
  • Når tog skal accelerere: Ladestrømmen til bilerne går i stedet til togene i det halve minut.
  • Når et tog skal deaccelerere: Stationens behov fra nettet skrues ned og bilernes får strømmen fra togene i stedet for fra nettet.

Det eneste bilerne oplever er at opladningsstrømmen tages fra dem et halvt minut af gangen. Det er med garanti noget nemmere at håndtere end direkte at aflade og oplade batterierne flere gange i timen.

Og hvad er problemet med at have et flywheel stående på stationen i stedet, hvis behovet er større end det?

Desuden troede jeg at jernbanernes elforsyning ikke sådan lige var direkte forbundet til det samme lokale net som f.eks. ladestandere kører over?

3
1. maj 2016 kl. 12:48

Verdens mest solgte elbil, Nissan Leaf, kan aflade gennem CHAdeMO stikket, som også bruges til hurtigladning med DC. Leaf rundede 200.000 i slutningen af sidste år globalt, så mon ikke de nærmer sig den kvarte million nu? For snart et år siden, var der solgt 10.000 i UK, og i modsætning til DK er salget derovre fortsat stigende, så et gæt kunne være små 15.000 i England. Dertil kommer alle de andre biler med CHAdeMO, som iflg standarden også skulle kunne aflade gennem stikket. Om de har implementeret det, ved jeg ikke. Man kan sikkert kloge sig på emnet den 8. juni på Risø ifm IDAs arrangement https://universe.ida.dk/arrangement/grid-integrated-electric-vehicles-318639/.

2
1. maj 2016 kl. 11:38

Man kunne også opfinde en slags strømlager som kunne bygges ind i togene hvor peakstrømmene kunne komme fra? Måske kunne man forestille sig at energilageret delvist blev fyldt ved at konvertere kinetisk energi under nedbremsning. Eller er det for sc-fi i 2016.

Ironi kan forekomme.

1
1. maj 2016 kl. 11:16

Hvor mange elbiler findes der lige som kan aflade gennem ladestikket?