Britiske baneeksperter taler ud: Danmarks jernbane er slap og kulturløs
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Britiske baneeksperter taler ud: Danmarks jernbane er slap og kulturløs

To britiske jernbaneeksperter med særlig ekspertise i at identificere og eliminere årsager til forsinkelser på den britiske jernbane går direkte efter struben på DSB og Banedanmark i en rapport fra efteråret 2011 om togforsinkelser.

De to eksperter fra infrastrukturforvalteren NetworkRail var af Banedanmark blevet hyret til at støve omkring på Københavns Hovedbanegård, iagttage samtlige afgangsprocedurer og slå ned på alle fejl og mangler.

Læs også: Britiske jernbaneeksperter til DSB og Banedanmark: Stram op på de rejsetider!

Og der bliver så sandelig påpeget fejl og mangler i analysen, som er skrevet i et usædvanligt bramfrit sprog – i hvert fald i en dansk sammenhæng, hvor alle aktører i jernbaneverdenen indgår i en samarbejdsrelation, og hvor der derfor sjældent bliver givet en fyldestgørende afdækning af problemerne i fuld offentlighed.

Forsinkelser som følge af dårlig trafikledelse, slapt arbejde og ineffektiv brug af infrastrukturen er normen.

Her er f.eks. konklusionen:

’Den overordnede observation er, at der er alt for meget slaphed i de operationelle led på den danske jernbane: en tidsmæssigt godt polstret tidsplan, et meget stort antal ’midlertidige’ hastighedsbegrænsninger, slappe stationsprocedurer, togpersonale der tager sig god tid, ineffektive arbejdsprocedurer som f.eks. proceduren med at udskifte salgsvognen på Københavns Hovedbanegård, samt en mærkværdig accept af, at politiet frit kan lukke en strækning i et ubegrænset tidsrum efter en personpåkørsel. Alle disse delelementer skaber tilsammen en kæde af løse, luftige procedurer, der skaber mange forsinkelser og bekræfter de implicerede parter i, at det ikke nytter noget at gøre en ekstra indsats for at få toget af sted til tiden, fordi indsatsen – selv hvis den lykkes – ikke ville være til nogen nytte, fordi toget alligevel vil blive forsinket et andet sted i processen.’

Bestilt af Banedanmark

Det var Banedanmark, som bestilte analysen som et indspark i den indsats for flere rettidige tog, som i sin tid blev sat i gang af daværende transportminister Hans Christian Schmidt (V) efter en årrække med kaotiske tilstande på Kystbanen og Øresundsbanen omkring København.

Den 14 sider lange analyse fokuserer derfor helt bevidst på det, som ikke fungerer, og som forårsager forsinkelser og forlængede rejsetider for passagererne.

De to engelske jernbaneeksperter har bl.a. noteret sig medarbejdernes syn på den grundlæggende årsag til de mange forsinkelser: De fleste medarbejdere med et eller andet ansvar for togafgangene fra Hovedbanegården mente, at kun mere kapacitet og flere skinner reelt ville kunne sikre flere rettidige togafgange.

Den undskyldning køber de britiske jernbaneeksperter imidlertid ikke.

»Vi observerede, at mange nævnte kapacitetsproblemer og behovet for flere skinner som den faktor, som for alvor ville kunne gøre et indhug på forsinkelserne,« skriver forfatterne i deres efterfølgende rapport.

»Dette svar er udtryk for en ’springe over, hvor gærdet er lavest’-kultur baseret på en accept af, at forsinkelser som følge af dårlig trafikledelse, slapt arbejde og ineffektiv brug af infrastrukturen er normen,« skriver de to eksperter i deres analyse.

Bestilte 'råt for usødet'

Hos Banedanmark var det trafikdirektør Peter Svendsen, der bestilte analysen, fordi britiske NetworkRail i de foregående år har vist gode resultater med at gå direkte i kødet på alle årsager til forsinkede tog.

»Jeg er grundlæggende enig i de fleste konklusioner, der kom frem i NetworkRail-analysen. Den peger på alle de ømmer tæer, og det var jo sådan set også det, vi efterspurgte, da vi bestilte analysen. Det skulle være råt for usødet,« siger han.

Hvad synes du om, at analysen beskylder de forskellige aktører på jernbanen, først og fremmest DSB og Banedanmark, for helt grundlæggende at have en 'slap' kultur, når det gælder om at gøre, hvad der skal til for at sikre, at togene kan afgå til tiden?

»Det var der jo nok en sandhed i. Jernbanen har været præget af selvstændige virksomheder med selvstændige kontrakter, der hver især optimerer inden for deres eget isolerede område, og på den måde har man jo i en vis forstand ikke haft tilstrækkeligt fokus på kundernes oplevelse af togrejsen. Men netop det har vi ændret på i den fælles rettidighedsorganisation, der bl.a. har arbejdet med de problemstillinger, som analysen påpeger. Og det har haft effekt. 2012 var et godt år, hvad angår rettidighed på jernbanen. Flere tog afgår og ankommer til tiden. Så analysen har grundlæggende ret – og vi har efterfølgende handlet derefter,« siger Peter Svendsen.

Analysen kan læses i sin helhed her:

"der hver især optimerer inden for deres eget isolerede område, og på den måde har man jo i en vis forstand ikke haft tilstrækkeligt fokus på kundernes oplevelse af togrejsen. "

Derfor lukker de toget af før tid, så kunder der møder til afgangstid, ikke har mulighed for at komme med. Dette giver tog der kører til tiden, men ikke kunder der kører til tiden.

Henrik

  • 8
  • 6

Men det har også i høj grad noget at gøre med at passagerernes holdning også er slap og kulturløs - for at bruge artiklens sprog.

Passagerer er uendelig dårlige til at gå ind og ud at tog. Passagerer på perronen skal helst stille sig foran togets døre, billetautomater, trapper osv., så passagerer der skal ud, ikke kan komme forbi. Andre stiller sig i dørene for at ryge, eller for at blokere dem så deres forsinkede venner kan komme med toget. Og så så er der dem som kommer for sent, som maser sig ind, selvom der er fløjtet afgang og dørene er ved at blive lukket.
Denne egoisme blandt passagererne, og togpersonalets accept af det, er bestemt ikke med til at give kortere ophold på stationerne.

Som jeg ser det, kan opdragelse af passagerne hjælpe i stor grad på rettidigheden, og et udemærket middel til opdragelse er at køre til tiden! Det er kun rimeligt at togene kører til tiden for den store del af passagerne, som godt kan finde ud af at indfinde sig i god tid.

  • 12
  • 3

Det er fint nok, man vil forbedre, men jeg synes da, at en togrejse ml. KBH og Aarhus er en god oplevelse.

  • 4
  • 5