Britisk undersøgelse: D-vitamin i fødevarer forebygger sygdomme

23. februar 2017 kl. 10:3959
Britisk undersøgelse: D-vitamin i fødevarer forebygger sygdomme
Forskerne mener, at vi vil blive ramt mindre af influenza og forkølelse, hvis der tilføjes D-vitamin i udvalgte fødevarer. Illustration: ukendt.
Forsøg med 11.000 personer viser, at D-vitaminberigelse af fødevarer vil kunne nedbringe antallet af sygemeldinger markant. Danskere er dog skeptiske.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et fast indtag af D-vitamin kan virke forebyggende på en række sygdomme, viser en ny undersøgelse bragt i British Medical Journal.

Undersøgelsen med næsten 11.000 personer viser, at en vitaminberigelse af fødevarer kan spare samfundet mange penge, forebygge dødsfald og reducere risikoen for sygdomme som influenza og forkølelse.

»D-vitaminberigede fødevarer kan give faste, små indtag af D-vitamin, hvilket praktisk talt har udryddet alvorlig D-vitaminmangel i flere lande,« siger forskningsleder Adrian Matineau, der er klinisk professor i Respiratory Infection and Immunity ved Queen Mary University of London til The Guardian.

Læs også: Stor dansk undersøgelse: For lidt D-vitamin øger dødeligheden

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tallene forholder sig til Storbritannien, hvor cirka 70 pct. af befolkningen årligt bliver ramt af minimum en sygdom som influenza eller forkølelse, hvor D-vitamin kan have en præventiv rolle.

Forskerne mener, at D-vitaminberigelse i dagligdags fødevarer kunne nedbringe antallet af luftvejsinfektioner og sygdomme inden for området med 7-8 pct.

Hvis tallene er sammenlignelige mellem Danmark og Storbritannien, vil det svare til, at næsten 300.000 danskere årligt kan slippe for at blive syge.

Enhedschef i Ernæring i Fødevarestyrelsen Else Molander tvivler dog på, at man ville kunne opnå det resultat herhjemme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Over 50 pct. af danskerne tager kosttilskud (multivitaminer eller andre), som indeholder D-vitamin. Det er derfor ikke sikkert, at manglen er så udbredt i Danmark som i Storbritannien,« skriver Else Molander i en mail til Ingeniøren.

Ikke ny diskussion

Diskussionen om vitaminberigelse har tidligere været oppe både i Storbritannien og Danmark.

»Den danske befolkning er generelt skeptisk overfor berigelse af fødevarer, det har en undersøgelse fra Aarhus Universitet dokumenteret,« skriver Else Molander og fortsætter:

»Mejeribruget har for nogle år siden forsøgt at markedsføre D-vitaminberiget minimælk. Den var danskerne ikke interesseret i at købe.«

Fødevarestyrelsen har givet tilladelser til D-vitaminberigelse i bl.a. morgenmadsprodukter, margariner, olier og mælkeprodukter.

»D-vitamin er tilsat de fleste margariner,« skriver Else Molander.

Anbefaling af D-vitamintilskud
Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen anbefaler daglig tilskud af D-vitamin til følgende grupper:
- Personer, der får for lidt soleksponering eller har mørk hud
- Børn 0-2 år
- Ældre på over 70 år
- Gravide
- Personer i risiko for osteoporose

Læs også: Klamme forhold hos producent bag D-vitamin-skandale

I 2014 blev der på DTU Fødevareinstituttet desuden lavet en ph.d.-afhandling om netop D-vitaminberigelse af fødevarer. Denne undersøgelse viser, hvordan D-vitaminberigelse kan bruges til at opretholde D-vitaminniveauet over vinteren, hvor mange danskere er i mangel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Else Molander skriver, at uanset om produkter beriges, vil de udsatte målgrupper fortsat skulle tilrådes at tage tilskud.

Følger man ikke kostrådene især mht. at spise fisk, må man overveje, om man har brug for at tage ekstra D-vitamin om vinteren.

Dertil kommer problematikken om, hvad der skal beriges og hvordan.

Det kan være svært at udpege de helt rigtige fødevarer og doseringer, så man rammer rigtigt på tværs af befolkningen uden at risikere, at nogle pludselig får for meget, eller at andre bliver overset.

»Tvungen vitaminberigelse er et komplekst problem, men eksperter kigger alle beviser efter,« udtaler det engelske Department of Health til The Guardian.

59 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
59
4. marts 2017 kl. 21:04

(1) SOLTILSKUDET ER VÆSENTLIGST. Som ovenfor beregnet giver under en times ophold (med tøj) ved stranden et højere tilskud af D-vitamin end 100 mL D-vitamin beriget mælk dagligt gennem et helt år. (Der er ingen grund til at indregne en så ringe berigelse).

(2) DET ER SOLTILSKUDDET, DER ER UBEREGNELIGT. Hvis det havde været muligt at beregne solens tilskud af D-vitamin til enkeltpersoner, så var vi formodentlig sluppet for en stor del af alt det vrøvl, som der skrives af D-vitamin forskrækkede enkeltpersoner og myndigheder.

(3) D-VITAMIN ER VIDTGÅENDE UGIFTIGT. Ingen voxen er endnu død af D-vitamin forgiftning, selv om de solbader eller færdes på stranden i sommersolen i ugevis (månedsvis). Du kan ikke sammenligne med A-vitamin og E-vitamin, hvor grænserne er langt, langt snævrere. Hvorvidt de bliver overskredet for A og E, har jeg ikke undersøgt.

(4) FORHOLDSREGLER. Det står naturligvis enhver med D-vitamin forskrækkelse frit for at klæde sig i SORT BURKA udendørs i sommerhalvåret, men det er nødvendigt, hvis man vil holde sig til Sundhedsstyrelsens D-vitamin anbefalinger .

Med venlig hilsen - Steen Ahrenkiel.

58
4. marts 2017 kl. 13:01

Ved at tilsætte fødevarer vitaminer mm gør man det meget svært for forbrugerne at styre indtaget af essentielle vitaminer mm. Ikke alle vitaminer er hensigtsmæssige at indtage i større mængder og behovet er meget individuelt, både fra person til person og alt efter hvilke livsomstændigheder man lever under.

I forvejen er kunstigt E-vitamin tilsat næsten samtlige industrielt producerede fødevarer, samt fiskeolie kapsler og andre kosttilskud. Ofte uden at det oplyses forsvarligt, og desværre i rigtig mange tilfælde uden at dosis oplyses overhovedet. Uden at ville det kommer man nemt til at indtage 4-5 gange den anbefalede daglige dosis E-vitamin uden man overhovedet spiser det som tilskud specifikt. Det er næppe gavnligt.

Tilsvarende historie kan fortælles om A-vitamin. Det tilsættes ofte som antioxidant for at forlænge holdbarhed af fødevarer.

Når det handler om D-vitamin er overindtag temmeligt problematisk. Og man skal under alle omstændigheder selv kunne styre og have overblik over hvor meget man indtager. Det er ikke nemt når man begynder at berige fødevarer. Personligt spiser jeg D-vitamin tilskud i vinter halvåret, med god effkt, men kan se hvordan D-vitamin lige nu bliver mere og mere populært indenfor "kosttilskuds tendenserne". Nu er det pludselig også i de magnesium-kalk piller jeg indimellem køber. Og i nogle fiskeolier, og der er proppes mere og mere i de daglige vitamin-piller. Hvis det også tilsættes de fødevarer vi køber, bliver det pludselig et kompliceret regnestykke at styre og få overblik over det daglige indtag. Håber virkeligt ikke det bliver ligeså rodet som med E-vitamin og A-vitamin.

Er det her noget som sundhedsvæsenet eller offentlige myndigheder holder øje med og er på vagt overfor? Eller er det det sædvanlige tumpe-mantra "det skal folk da selv bestemme"?

57
2. marts 2017 kl. 22:22

Peter, drop det. Det nytter ikke noget, siger BA.

56
2. marts 2017 kl. 20:07

Steen Ahrenkiel har inviteret tvivlerne på BOLD-fejlen til at komme og se fejlen ved selvsyn.

Vi kan skam ved selvsyn se den lige her. Der er ingen grund til at komme forbi.

Diagnose:

  1. fejlen vælger altid hele afsnit.

  2. fejlen optræder fortrinsvis hvor du omtaler dig selv i tredje person.

Af 1. kan vi konkludere at tastaturet selv kan finde både start og slut på et afsnit.

Af 2. kan vi konkludere at tastaturet forstår Dansk, idet det kan skelne mellem første, anden og tredje person i en sætning.

Ovenstående er i den grad usandsynligt, så jeg vil gerne gentage at fejlen i virkeligheden befinder sig ca. 40 cm. foran skærmen og mellem ørerne.

Ligesom det er nødvendigt at skrive overskrifter med versaler på mange debat-sites, så kan det i diskussioner med mange involverede være nødvendigt at benævne sig selv ved navn.

Er der nogen her som ikke gør?

Steen Ahrenkiel bruger samme typografi m.m. på alle sites.

Og det kan tastaturet også finde ud af?

55
2. marts 2017 kl. 16:54

(1) BOLD-FEJL. – FØRST PÅSTÅS AT FAKTA ER LØGN. – DEN MULIGE FORKLARING AFVISES MED "IDIOTI". Steen Ahrenkiel har inviteret tvivlerne på BOLD-fejlen til at komme og se fejlen ved selvsyn. Ingen er kommet, men man fortsætter angrebene og kommer med nye angreb.

(2) NØDVENDIGT AT ANGIVE PERSONNAVN I DEBAT MED MANGE. Ligesom det er nødvendigt at skrive overskrifter med versaler på mange debat-sites, så kan det i diskussioner med mange involverede være nødvendigt at benævne sig selv ved navn.

Steen Ahrenkiel bruger samme typografi m.m. på alle sites. Angivelse ved navn burde være forståeligt selv for ingeniører.

Med venlig hilsen - Steen Ahrenkiel.

54
1. marts 2017 kl. 23:28

Oprindelig mente jeg med "professionel hjælp" support for en MacG5.

Men efter at have læst flere indlæg på det sidste, hvor debattøren konsekvent omtaler sig selv i 3. person med fedt skrevne versaler er jeg ikke længere så sikker. En anden slags professionel hjælp er nok nødvendig.

51
1. marts 2017 kl. 20:56

STEEN AHRENKIEL KAN IKKE LIDE AT BLIVE KALDT FOR LØGNER PGA. PROBLEMBESKRIVELSE.

– Til Bent Andersen, Peter Larsen og Albert Nielsen – Med undskyldning til Peter Larsen for forvexlingen med Bent Andersens kommentar. Til Albert Nielsen: Versaler til overskrifter o.lign. har Steen Ahrenkiel altid selv taget ansvaret for.

INGENIØRMÆSSIG TANKEGANG. De forskellige indlæg har fået Steen Ahrenkiel til at gennemtænke, hvad hans "skrivemaskiner" gør. Det er korrekt, at det virker usandsynligt, at fejlen ligger hos forskellige computere med forskellige styresystemer, og det er nok også usandsynligt, at fejlen ligger hos diverse browsere, selv om Google Chrome viser flere undskyldninger, når den ikke tillader SA at rette i indlæggene indenfor tidsfristen.

Tilbage er der kun én mulighed: FEJLEN MÅ LIGGE I TASTATURERNE. Apples hvide tastatur er aldeles ulæseligt, derfor bruger SA de gamle, sorte Apple-tastaturer, der kun er delvis ulæselige (de grå tastaturer fra før USB-tiden var bedre, men de virker nu kun med "omformer"). Tastaturerne har ikke tidligere været under mistanke af SA, fordi de er af forskellig størrelse og med forskelligt tangent-antal, men ved nærmere eftersyn forekommer lighederne større end forskellene.

Hvad tastaturet gør må stå hen i det uvisse ??? Så vidt SA erindrer, så var måden at lave BOLD på ing.dk ikke med brug af 2 asterix'er, dengang SA resultatløst prøvede at omdanne BOLD til PLAIN på ing.dk. Dette (at BOLD/PLAIN fejlen er uafhængig af den officielle skiftemetode) synes efter SA's logik at vise, at der findes en anden måde at ændre BOLD/PLAIN på ing.dk end den på sitet angivne. Efter SA's logik må de gamle, sorte Apple-tastaturer kunne benytte denne anden måde. – Til gengæld står det endnu helt hen i det uvisse, hvad der aktiverer skiftet. En analyse af, hvornår de utilsigtede skift sker i SA's tidligere indlæg, kan måske løse gåden. Enhver er velkommen som kode-expert, og SA vil imødese resultatet (selv om det ikke løser problemet med imødegåelse).

Fordi de utilsigtede fejl vistnok altid opstår under brug af ENTER-tasten (nyt afsnit), så kunne man have ENTER-tasten under mistanke. Der er dog 2 problemer: (1) Så vidt erindres sker der ikke altid et BOLD/PLAIN skift ved brug af ENTER-tasten. (2) Hvordan skriver man et fornuftigt indlæg uden brug af ENTER-tasten ???

Den eneste mulige løsning er ifølge SA's opfattelse, at ing.dk omprogrammerer deres system, så ENTER-tasten på gamle, sorte Apple-tastaturer ikke kan udløse et BOLD/PLAIN skift.

Med venlig hilsen - Steen Ahrenkiel.

50
28. februar 2017 kl. 22:57

En gammel G5 PowerMac med Safari og en MAC-Pro 1,1 er i stand til - helt uden hjælp - at fremhæve med VERSALER og halvfed skrift lige præcis det, Steen Ahrenkiel ønsker fremhævet.

FANTASTISK!Hvis jeg ikke vidste bedre, ville jeg S'MÆN tro at Steen Ahrenkiel var uvederhæftig.

47
27. februar 2017 kl. 21:02

GIFT SØGES TIL AT DRÆBE DEN NISSE, DER TILFØJER ASTERIX'er

Kære Peter Larsen.

Du bedes venligst besøge mig, så mine computere/browsere kan overbevise dig om, at de kan klarer at udrette det teknisk umulige.

HENVISNING TIL TIDLIGERE TRÅD SØGES. Herved bedes om assistance fra andre læsere til at finde den tråd, hvor en anden debattør var udsat for samme (umulige) tekniske fejl.

Med venlig hilsen - Steen Ahrenkiel, Tlf: 38343407, email: steen@biochemist.dk

PS. SLÅFEJL ER UDELUKKET !!! – (1) Dels forekommer fejlen altid afsnitsvis. – (2) Dels forekommer ingen fejl med ITALIC (1 asterix), fejlen forekommer altid kun med BOLD (2 asterix'er).

Det er vist Peter Larsen, der selv har mest brug for den professionelle hjælp, som han gentagne gange råder SA til at søge.

46
27. februar 2017 kl. 20:28

Det var vel nok en gevaldig søforklaring!

Helt basalt og teknisk, så kan man udelukkende skrive plain i ing.dk's editor, og det uanset hvilken browser og hvilken computer man anvender. Tekst skrevet mellem enkelt eller dobbelt asterix oversættes i webserveren (ikke på din pc /mac/mobil!!!) til skrå eller fed.

Hvis du havde fulgt med i debatten på ing.dk, ville du have observeret, at en person (formodentlig med en windows computer) pludselig fik samme problem.
Det er ikke så længe siden, men jeg kan ikke huske navnet på tråden.

Det er nok fordi tråden ikke eksisterer! Det som du beskriver er teknisk ikke muligt. Det er noget vrøvl!

Læs videre her: https://ing.dk/debat/formatering

45
27. februar 2017 kl. 19:28

Kære Bent Andersen

ANDRE HAR SAMME PROBLEM. Hvis du havde fulgt med i debatten på ing.dk, ville du have observeret, at en person (formodentlig med en windows computer) pludselig fik samme problem. Det er ikke så længe siden, men jeg kan ikke huske navnet på tråden. – Så SA er altså ikke alene om problemet. –

SA BEGÅR IKKE SAMME FEJL 2 GANGE. SA har engang brugt flere timer uden resultat på at forsøge at korrigere fejlen. Dette forsøg gentager SA ikke alene, men spilder gerne et par timer extra på at overbevise Bent Andersen om, at SA er uden skyld i misèren. Når SA skriver i PLAIN, så forventer han, at texten vises i PLAIN. For øjeblikket har SA ingen anelse om, hvordan man laver en "ASTERIX", og han er bedøvende ligeglad, da han aldrig har brugt tegnet (evt. med undtagelse af dengang, hvor han resultatløst forsøgte at bortskaffe det af Ing.dk fejlskabte BOLD). Tegnet er ikke markeret på SA's tastaturer.

SA har ikke meget begreb om computerteknologi. Det har diverse "computerreparatører" desværre heller ikke, så SA mangler en MAC-ven til lejlighedsvis hjælp.

Med venlig hilsen - Steen Ahrenkiel.

44
26. februar 2017 kl. 22:55

@Steen Ahrenkiel:

Den superintelligente computerexpert Bent Andersen er endog særdeles velkommen hos SA, hvis han kan løse problemerne, således at SA's indlæg kommer ud i PLAIN text.
Hvis Bent Andersen også kunne klare SA's problemer med at styre linie-mellemrummene, så ville SA blive extra lykkelig.
Tænk, hvis SA selv kunne bestemme sin formatering på Ing.dk – og formateringen ikke blev resultatet af et nyt lotterispil hver gang.

Næh, jeg er såmænd kun "almindelig" ingeniør, og bruger af diverse programmer og websider. Og det klarer jeg almindeligvis fint.

Jeg omtaler heller ikke mig selv i 3. person (BA? Not!).

Du er tilsyneladende civ. ing. og læge (https://www.biokemi.org/biozoom/issues/526/articles/2406), og angiver at tekstformateringen her er for svær til dig? Og at din PowerMac har et eget liv, som du ikke kan styre? Hmm...

Mit råd om professionel hjælp står stadig.

43
26. februar 2017 kl. 22:20

Med de mængder D-vitamin, som der tales om ved berigelse, betyder en fejl på en faktor 1000 ikke det fjerneste. – Hverken for en dag, en uge eller en måned. Afhængig af, hvor meget man drikker/spiser af den berigede vare, så kommer man end ikke op på SOLENs tilskud ved udeophold i sommersolen (selv om man forsøger at beskytte sig mod den "livgivende" sol pga. kræftrisiko).

Det er en helt og aldeles udokumenteret påstand! Du påstår at D-vitamin tilskud er nødvendigt, men kan eller vil ikke henvise til nogen som helst dokumentation!

Til Peter Larsen: – OM STATSLIGT FORMYNDERI –
Vi lever i et såkaldt Demokrati (DK's demokrati er et flertalsdiktatur).

Er du måske flertallet???

EXTREM EGOISME vil jeg fortsat kalde kalde det, når man hypper sine egne kartofler i stedet for at tænke på almenvellet for 3,7 mio medborgere i en sag, som reelt er helt uden gener og risiko for de personer, der selv vil købe deres D-vitaminer på Apoteket om vinteren.

Har du nogen sinde hørt om folkeoplysning? Hvis problemet er reelt kan man oplyse via diverse medier. Og via blodprøver undersøge den enkelte. Jeg fik det undersøgt sidste vinter, og manglede ikke D-vitamin, trods en helt almindelig kost uden nogen som helst tilskud?

Men du mener åbenbart at jeg er egoist når jeg ikke vil være med til at løse et ikke eksisterende problem?

Dette er SA naturligvis vældigt irriteret over, men SA kan intet selv gøre ved sagen. Alle Ing.dk's anvisninger mht. BOLD o.lign. er totalt uden funktion ved kommandoer fra SA's ovennævnte computere.

DET ER SIMPELT HEN LØGN!

Enkelt Asterix omkring skrå skrift og dobbelte omkring fremhævet skrift. Længere er den ikke!

42
26. februar 2017 kl. 22:14

Søg professionel hjælp. Jeg afholder mig fra at sige til hvad.

40
26. februar 2017 kl. 22:00

VERSALER TIL OVERSKRIFTER TAGER STEEN AHRENKIEL ANSVAR FOR !!! Det er den absolut eneste måde for SA at lave sikre overskrifter på.

Min gamle G5 PowerMac (før Intel Mac) med Safari – såvel som Min nyere MAC-Pro 1,1 (Intel Mac) med Google Chrome – ødelægger begge (i forbindelse med Ing.dk's system) totalt den af SA tilstræbte formatering. Dette er SA naturligvis vældigt irriteret over, men SA kan intet selv gøre ved sagen. Alle Ing.dk's anvisninger mht. BOLD o.lign. er totalt uden funktion ved kommandoer fra SA's ovennævnte computere.

Den superintelligente computerexpert Bent Andersen er endog særdeles velkommen hos SA, hvis han kan løse problemerne, således at SA's indlæg kommer ud i PLAIN text.

Hvis Bent Andersen også kunne klare SA's problemer med at styre linie-mellemrummene, så ville SA blive extra lykkelig.

Tænk, hvis SA selv kunne bestemme sin formatering på Ing.dk – og formateringen ikke blev resultatet af et nyt lotterispil hver gang.

Med venlig hilsen - Steen Ahrenkiel.

39
26. februar 2017 kl. 21:29

ANGSTEN FOR D-TILSKUD SKYLDES MANGLENDE FORSTÅELSE AF – – – SOL versus KOST – – – Med de mængder D-vitamin, som der tales om ved berigelse, betyder en fejl på en faktor 1000 ikke det fjerneste. – Hverken for en dag, en uge eller en måned. Afhængig af, hvor meget man drikker/spiser af den berigede vare, så kommer man end ikke op på SOLENs tilskud ved udeophold i sommersolen (selv om man forsøger at beskytte sig mod den "livgivende" sol pga. kræftrisiko).

TILSKUD GIVET "INTET" D-VITAMIN ( af betydning ). Som tidligere nævnt indeholdt 100 mL beriget mælk 0,75 µg D3. Hvis det ganges med 1000 giver det en mængde på 750 µg D3 tilskud.

SOLEN DANNER DET NØDVENDIGE D-VITAMIN. Hvis man tager til stranden, og hvis man fuldt påklædt (men i sommertøj) opholder sig ved stranden gennem en time, så er det stort set umuligt at undgå, at huden pga. solens UV-B stråler danner ca. 1000 µg D-vitamin !!!

PS. Der er en særlig grund til, at jeg nævner netop stranden og ikke et tilfældigt sted ude i solen. Grunden er, at UV-B reflekteres af såvel havet som sandkorn, dvs. at UV-B strålingen kommer fra alle retninger, hvorved den bliver langt sværere at udelukke UV-B ved stranden end på andre steder.

STRANDBADERE DØR IKKE AF "D-VITAMIN"-FORGIFTNING. Det er kun spædbørn, der tager skade af enorme overdoser. I artiklen:https://www.biokemi.org/biozoom/issues/526/articles/2406er der beskrevet forsøg med meget store doser D-vitamin (med referencer). Venligst læs referencerne, hvis du mistror forfatteren eller tidsskriftet.

Til Peter Larsen: – OM STATSLIGT FORMYNDERI – Vi lever i et såkaldt Demokrati (DK's demokrati er et flertalsdiktatur). Formodentlig betaler Peter Larsen SKAT ??? – Skat er formynderi af en helt anden størrelsesorden end en mikroskopisk tilsætning af D-vitamin med det formål at redde 3,7 mio danskere fra Sygdom og Hospitals-indlæggelse (noget som Peter Larsen i øvrigt selv skal betale via Skatten).

EXTREM EGOISME vil jeg fortsat kalde kalde det, når man hypper sine egne kartofler i stedet for at tænke på almenvellet for 3,7 mio medborgere i en sag, som reelt er helt uden gener og risiko for de personer, der selv vil købe deres D-vitaminer på Apoteket om vinteren. Angstneurose med "Angst for det nye/ukendte" vil jeg til gengæld ikke kalde dumhed, for jeg benævner ikke syge mennesker som dumme. Til gengæld er de fleste neurotikere endog særdeles egoistiske – det er ingen hemmelighed.

Med venlig hilsen - Steen Ahrenkiel.

38
26. februar 2017 kl. 20:35

Er jeg den eneste her der har lyst til at fjerne disse fire taster fra Hr. Ahrenkiels tastatur?

Det har før været nævnt i andre tråde, hvor svaret fra Hr. Ahrenkiel var noget tåget og svjh drejede sig om hans iPad der var mærkelig. Dén historie køber jeg ikke længere. ing.dk har ikke en normal forum editor med understregning, farver, blink osv. Og dét er en god ting når man ser sådanne indlæg:

HØR PÅ MIG!!!!!!! JEG ER DEN KLOGESTE MED DE STØRSTE BOGSTAVER!!!

37
26. februar 2017 kl. 19:09

HAR DE 3,7 MIO MED D-MANGEL ET VALG ???

Det håber jeg så sandelig at de har! Jeg siger afgjort nej til statsligt formynderi. Er Danmark måske et diktatur?

Og hvor er de skudsikre, peer reviewed, og klippefaste undersøgelser som siger at vi alle mangler D vitamin? Jeg har ikke set nogen, og jeg tror ikke på at de eksisterer!

Men i resten af året er huden helt lys, ligesom at fortælle, at på denne årstid vil kroppen gerne samle alt det sollys den kan. DEN ER I UNDERSKUD.

Til din oplysning: afro-danskere bliver også solbrændte om sommeren og lidt lysere om vinteren. Og istidens europæere havde mørk hud indtil for 8000 år siden: https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3028813/Europeans-dark-skinned-8-000-years-ago-Pale-complexions-brought-Europe-Near-East-study-claims.htmlD-vitamin forklaringen på hudfarve kan ikke stå alene.

35
26. februar 2017 kl. 15:10

HVIS DER ER ARSEN I GRUNDVANDET, SKAL STATEN SÅ FJERNE DET ???
Mener Jan C Damgaard også, at det er folks egen opgave selv at rense deres drikkevand.

Det var dog en lang remse, ret skingre argumenter.

Det er vandværkerne ansvar at finde vand der overholder grænseværdierne. Typisk findes en del af de giftige mineraler i dybe boringer. Det er normalt ikke noget problem ved egen vandforsyning, da de ikke er så dybe.

Det jeg argumenterer er at vi alle er forskellige, så jeg holder mig fra one size fitts all-filosofien. Ligesom det ikke er alle der konsekvent lever usundt på et indtag af sodavand og fast-food. Så kan vi diskutere om sodavand og fastfood skal beriges, selvom det var nemmere at foreslå en kostomlægning. Meget tid bag en skærm på kontorer, kan beriges med udendørs pauser. Dem der er udenfor i forbindelse med arbejdet, har ikke det problem.

Steen Ahrenkiel svarer ikke hvem der har ansvar for at der ikke skel uheld som at der ryger en palletank i en batch beriget mel/mælk i stedet for en mindre dosis.(faktor 1000) Menneskelig fejl, relæ der svigter mv. Kan man leve med konsekvenserne for at tvinge en unødig risiko over for befolkningen?

34
26. februar 2017 kl. 14:00

Vi kan jo bare se på hudens reaktion. Nede i Afrika hvor vi stammer fra, er huden helt mørk for at beskytte os mod solen og dens virkning på kroppen (D-vitamin). Hernede har de nok sol hele året. Jo længere vi kommer nord på desto lysere bliver huden. Og vi taler her om en evolutionsmæssig tilpasning. Individerne er FØDT med den lysere hud.

Oppe hos os selv i det høje nord er vi helt lyse i huden for netop at kunne skaffe alt det sollys vi kan. Men kun om sommeren bliver vi solbrændte. Kun på denne årstid siger kroppen og huden, at vi ikke behøver alt det sollys og D-vitamin der kan skaffes.

Men i resten af året er huden helt lys, ligesom at fortælle, at på denne årstid vil kroppen gerne samle alt det sollys den kan. DEN ER I UNDERSKUD. Hertil kommer alle forskellighederne hvor nogen kommer mere ud i solen end andre og derved bliver mere eller mindre sårbare for underskud.

Kort sagt, se på folks hudfarve, vi behøver ikke alle disse præcise mål og måleinstrumenter. Sådan er naturen slet ikke skruet sammen. Man kan simpelthen SE at folk går rundt med underskud.

33
26. februar 2017 kl. 12:47

HAR DE 3,7 MIO MED D-MANGEL ET VALG ??? Nej, det har de ikke !!! De ved nemlig ikke at de mangler D-vitamin, og at dette er af betydning for deres helbred. Er det så Statens opgave at drage omsorg for, at de får tilstrækkeligt D-vitamin, når nu solen ikke kan klare det – eller skal Staten vente med at træde til med begravelsestilskud, hvis de dør af det, og hospitalsindlæggelser indtil de dør af det. Jan C Damgaard mener tydeligvis nej, fordi han ikke selv ønsker D-berigelse.

HVIS DER ER ARSEN I GRUNDVANDET, SKAL STATEN SÅ FJERNE DET ??? Mener Jan C Damgaard også, at det er folks egen opgave selv at rense deres drikkevand. Hvad er forskellen på at fjerne gift i det NATURLIGE drikkevand og tilsætte nødvendige stoffer til levnedsmidler.

Efter at man begyndte at afskalle og polere ris mekanisk, så døde folk af Beriberi. Da man blev klar over årsagen startede man (på forbryderisk vis ifølge Jan C Damgaard) at berige risene med Thiamin – hvorefter problemet Beriberi forsvandt. Ifølge Jan C Damgaard er det uetisk at forvanske fødevarer på slig vis, Asiaterne kunne da bare have købt vitaminpiller på apoteket.

EXTREM EGOISME er min betegnelse for Jan C Damgaards tænkemåde, som han ikke er ene om. 10.000-vis af andre danskere tænker kun på sig selv og de behov, som de mener at have. [Kurt Frederiksen påpegede derimod noget, der kunne ligne et problem for Sarkoidose patienter, selv om problemet (pga. de ringe mængder tilsat D) er meget lille fx i forhold til at færdes udendørs om sommeren i dagtimerne.]

PS. En stor del (men ikke alle) af modstanderne mod fødevareberigelse smører sig dagligt ind i cremer og/eller anvender andre parfumerede produkter, der ofte er stærkt allergifremkaldende – for ikke at tale om dem, der får sprøjtet farvestoffer ind i huden i form af tatovering.

Med venlig hilsen - Steen Ahrenkiel.

Oplysning til Jan C Damgaard: Min farfars søster sad i kørestol. Alligevel blev hun 97 år uden tilskud af D-vitamin. [ Min konklusion er ikke, at så er D-vitamin uden betydning. ]

32
25. februar 2017 kl. 20:14

Af ukendte årsager må der ikke findes mennesker der skal kunne fravælge den formynderiske tilsætningsmafias guldkalv. En lille defekt på doseringen vil kunne få katastrofale følger, som at invalidere en stor del af befolkningen. Lad der dog være frit valg, så kun dem der ønsker tilsætninger får det gennem tilvalg. Min farmor blev 99 uden brug at tilskud, men det er måske det der er forkert. Steen Ahrenkiel ønsker måske ikke at vi danskere kan blive så gamle.

31
25. februar 2017 kl. 19:29

– Svar til Kurt Frederiksen. –

(1) D-VITAMIN MANGEL. I Danmark lider ca. 3,7 mio indbyggere af mangel (heraf ca. 1,4 mio af svær mangel) på D-vitamin. KF angiver, at der årligt tilkommer ca. 500 nye tilfælde af Sarkoidose.https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/lunger/tilstande-og-sygdomme/oevrige-sygdomme/sarkoidose/angiver, at ca. 50.000 patienter har eller har haft Sarkoidose (heraf en del ikke diagnosticerede. Det betyder, at antallet af Sarkoidose patienter udgør godt 1% (1,35%) af antallet med D-vitamin mangel. D-vitamin berigelse vil altså genere 1 person for hver 75, der bliver hjulpet. Dette vidste jeg ikke tidligere, og det må naturligvis tages med i overvejelserne. – Hertil vil jeg dog sige 2 ting: (a) D-vitamin berigelsen er i sommerhalvåret marginel i forhold til det solskabte D-vitamin for de fleste almindelige mennesker. (b) Størstedelen af de Sarkoidose ramte er klar over deres sygdom, og de er vant til at tage forholdsregler. Til gengæld er stort set ingen af personerne med mangel på D-vitamin klar over deres problem.

Ovenstående kendsgerninger må være baggrunden for beslutningstagningen. PS. Steen Ahrenkiel har interesseret sig for D-vitamin gennem 10 år både nationalt og internationalt og har især samarbejdet med førende US-forskere.

JOD I SALT (søgeord til Google). Inden jodtilsætningen led størstedelen af danskerne af jodmangel i forskellig grad (afhængig af bosted). Ca. 250.000 personer havde kliniske symptomer på denne mangel i form af forstørret skjoldbruskkirtel. Jod-berigelsen af saltet beskrives overalt på nettet som en bragende succes, der gjorde alle "tilsætnings-kritikerne" groft til skamme. Man bedes selv google og læse nogle af alle de omtrent enslydende lovprisninger.

Kurt Frederiksen kender en mig ukendt gene, som han kalder "jodforgiftning", der ifølge KF skulle give følgende "symptomer: løbende næse, rindende øjne og hoste med opspyt." Da Google heller ikke er bekendt med disse gener som følge af jodering af spisesalt, så vil jeg bede Kurt Frederiksen om en videnskabelig reference.

Med venlig hilsen - Steen Ahrenkiel.

30
25. februar 2017 kl. 16:26

Fordi Kurt Frederiksen alligevel ikke må indtage mejeriprodukter, så skulle D-vitamin berigelse af mælk være uden betydning for Kurt Frederiksen.

Det er så igen forkert.

I de 15+ år jeg har haft sygdommen har mine Calcium værdier været inden for normal området og jeg har derfor kunne indtage normale mængder af mejeriprodukter. Der har i perioder hvor jeg har fået Prednisolon kortvarigt været problemer med Calcium for mig men ikke i de lange perioder uden Prednisolon.

Mit "problem" har altid været primært med fed fisk og æg. Der hvor man får den største mængde d vitamin. Og selvfølgelig solen om sommeren.

Og så er vi der hvor jeg gerne ville have undgået at debatten laden. En debat om "min" sygdom og mit særtilfælde. Jeg vil tro der er mange som ikke vil blive ved med at skulle hænges ud og deres forhold være et debattema og derfor undlader at deltage i debatter som denne.

Steen Ahrenkiel har meget travlt med at gøre det til mit problem og mit alene og det er ikke rimeligt. Jeg er sikker på der er flere ude i landet der har lignede problemstillinger og ikke kun folk med Sarkoidose.

I øvrigt er der ca. 500 nye Sarkoidose tilfælde hvert år i Danmark som diagnostikeres, så hel lille er antallet ikke. Ok, det er ikke i forkølelsesstørrelsen men alligevel.

Men Steen Ahrenkiel er jo efter alt og alle der ikke deler hans holdning.

"De tåber, der nu opponerer mod tilsætning af mikromængder af D-vitamin til fødevarer, nyder allerede stor gavn af jod-berigelsen af stensalt, men de ved det bare ikke."

De er så har et problem med jod opdager måske aldrig grunden. Symptomer: løbende næse, rindende øjne og hoste med opspyt. Noget man jo selvfølgelig går til læge med. :-)

I Danmark er der registeret ca. 900.000 allergikere. Hvor mange af dem kan ikke være udsat for en jod-forgiftning? Jeg påstår på ingen måde det er tilfældet, men symptomerne er meget ens.

Steen Ahrenkiel skylder mig stadig en forklaring på hans store interesse for beriget madvare. Jeg er ikke så meget i tvivl om at han har en økonomisk interesse i at få åbnet for muligheden for beriget madvare i Danmark. Det er påfaldende hvor dybe hans links er til netop berigelse med d vitamin og overfladiske hans link er omkring f.eks. Sakoidose.

Helt overordnet er det et problem når madvare ikke er hvad de giver sig ud for at være. Det giver problemer for forskellige grupper af mennesker i forskellige. Allergikere har allerede nu problemer bare med de vare der allerede i dag ikke er deklareret korrekt. Det øjeblik beriget madvare bliver udbredt vil de være prisgivet.

Det er nemt at sidde højt over vandene og postulere med statistikker hvor meget det vil gavne den almindelige Dansker med hvert enkelt produkt, men alle dem med problemer omkring de enkelte produkter kommer til at rende spidsrod uden nogen virkelig chance for at vide hvad de indtager. Hvem tænker f.eks. i dag på at bouillon terninger indeholder hvede eller at mandelmasse kan være tilsat jordnødder?

29
25. februar 2017 kl. 13:46

SKAL MEL FORBYDES PGA. GLUTEN-ALLERGI, – NØDDER osv. osv.

Kurt Frederiksen ønsker at styre DK's fødevare-politik ud fra sin egen sygdom. selv om D-vitamin berigelse af mælk ikke burde influere på KF's sygdom. Dels fordi han ikke må drikke mælk pga. Calcium-indholdet i mælk, men især fordi den påtænkte berigelse er totalt betydningsløs i forhold til at gå udendørs om sommeren.

Steen Ahrenkiel har intetsteds skrevet, at mælk skal beriges med D-vitamin !!! Faktisk ville det være et tåbeligt valg. Den mest oplagte fødevare at berige ville være alt mel og produkter heraf, uanset hvad slags knuste frø, der indgår i produktet. Det valg vil der også kunne rejses indvendinger imod, men det vil jeg overlade til Jan C Damgaard.

SALT og JOD. Påbud om tilsætning af jod til stensalt kom alt for sent i DK, hvor det meste af befolkningen led af jodmangel, og nogle døde af det. Havsalt indeholder naturligt det livsnødvendige jod, men i stensalt har naturen bort-raffineret jod-indholdet. Hvis man vil bruge stensalt til spisebrug, er det derfor hensigtsmæssigt at tilsætte det salt, som naturen har fjernet under dannelses-processen. Vi er jo ikke de store spisere af jodholdigt hav-tang i DK.

TILSÆTNING TIL FØDEVARER ER HENSIGTSMÆSSIG FOR FLEST. Intet tænkende væsen kan vel være i tvivl om, at tilsætning til fødevarer er mere hensigtsmæssig end reklame for vitamineralpiller. De tåber, der nu opponerer mod tilsætning af mikromængder af D-vitamin til fødevarer, nyder allerede stor gavn af jod-berigelsen af stensalt, men de ved det bare ikke.

Med venlig hilsen - Steen Ahrenkiel.

28
25. februar 2017 kl. 12:02

Er det ikke fantastisk, gennem over 100 år tror lægerne, at de har forsket i D-vitamin, men de facto er der stort set ikke lavet én eneste reel undersøgelse af hverken behovet eller gavnligheden af D-vitamin !!! Hvordan hænger det nu sammen ??? "RACHITIS-FEJLEN": Det skyldes, at hormonet/vitaminet D-vitamin i sin tid blev opdaget, fordi selv meget små daglige doser på 5-10 µg kunne forhindre Rachitis (Engelsk Syge). Derefter konkluderede man fejlagtigt, at 5-10 µg dagligt er det optimale tilskud, og stort set samtlige undersøgelser sidenhen er foretaget med denne dosis. I forhold til Sollysets D-vitamin produktion er 5-10 µg imidlertid en NUL-dosis, som man ikke kan undgå at overskride, hvis man færdes sommerklædt udendørs i sommersolen. Kun tykt sort tøj kan stoppe UV-B helt på kroppen men ansigt og hænder bliver stadig belyst. Vinduesglas udelukker UV-B totalt, hvorimod det meste UV-A fint passerer (men UV-A kan ikke danne D i huden). ALLE UNDERSØGELSERNE MED NUL-DOSIS TILSKUD ER VÆRDILØSE !!!

FORLÆNGET LIVSLÆNGDE ??? Faktisk ved man end ikke med sikkerhed, om den gennemsnitlige forlængede levetid på ca. 4 år, som personer med rimelig D-status har i forhold til dem med lav status er forårsaget af D-vitamin. – Teoretisk kan det ligeså vel være, at sunde personer har en højere D-status, fordi de færdes mere udendørs i solen.

KORREKT MÅLING AF D-STATUS HAR VÆRET UMULIG. Måling af D-status har tidligere været en kompliceret affære, og derfor blev D-status slet ikke målt i de fleste undersøgelser vedrørende D-vitamin. Endnu værre er det, at indtil for ganske nyligt har der været 3 forskellige metoder til måling af D-status, men de gav 3 forskellige resultater. Sammenligning af resultater fra forskellige lande var derfor i nogle tilfælde direkte misvisende · · · ·  PS. – "Rachitis-fejlen" blev kopieret for Selen, men det er blevet rettet. – Da man oprindeligt fastsatte Selen-behovet, udgik fra det dengang eneste kendte Selenholdige enzym. Påstanden var så, at hvis der var tilstrækkeligt Selen til at danne dette enzym, så fik man tilstrækkeligt med Selen. Senere opdagede man flere Selenholdige enzymer, hvoraf nogle krævede mere Selen end det først kendte. Mærkværdigvis var man kloge nok til herefter at opjustere tallet for Selen-behovet.

Med venlig hilsen - Steen Ahrenkiel.

27
25. februar 2017 kl. 10:21

@Steen Jeg har aldrig sagt at jeg støtter berigelse af fødevarer. Jeg har ikke udtalte mig om det.

Du må gerne konsultere "en mediciner" hvis du vil; jeg har konsulteret the Vitamin D Council i mange år, som ledes af en førende vitamin D ekspert som tilfældigvis er læge. Der er ikke penge i vitamin D men mange penge i at udrette de sygdomme som nemmere opstå hvis vi ikke optimere vitamin D niveau. Og du ved sikkert at man skal også optimere vitamin K2 og A samtidigt, men det var ikke det jeg reagerede overfor.

Jeg har læst ret meget om dette emne, og det uvidenhed som folk udviser er omfattende. Har du læst de andre indlæg og links om hvor ufarligt store doser af vitamin D er og hvor meget man kan få fra solen på en dag?

Og ja, det gælder ikke Kurt som har sarcoidosis. Men det skal Kurts læge nok fortælle ham.

26
25. februar 2017 kl. 08:46

David Breuer: Du udtaler dig, som om du véd noget; men jeg har altså en kraftig mistanke om, at du intet ved og derfor bare lukker noget vås ud. Prøv nu lige at konsultere en mediciner, inden du begynder at agitere for at folk bare ukritisk skal indtage ukontrollerede mængder af et både nyttigt, livsnødvendigt; men stadig giftigt vitamin.

Der er stadig folk, der udtaler sig mod andres bedre vidende. Tænk, at nogen ved deres fulde fem kan påstå, at det ikke er nemt at få D-vitamin-forgiftning eller følgesygdomme af for meget D-vitamin. Myndighederne skal holde nallerne væk fra at tillade tilsætning af D-vitamin i fødevarer.

25
25. februar 2017 kl. 00:25

– ELLER SKAL VISSE FØDEVARER BERIGES MED D-VITAMIN

Bare et gæt: Du lever af at sælge flydende D-vitamin og et tvungent tilsætning vil booste omsætningen (og indtjening). Ligesom politisk tilsætning til benzin? Hvis det bare var afhjælpning af D-vitaminmangel så er der rigelig med håndkøbs vitaminer, enkelte sammen med Kalk. Der er også tilsat Jod til Salt, men de patienter der behandles med isotoper har svært med at finde fødevarer der ikke er Jod-beriget.

Hvis man endelig vil mangel-problemer til livs, så få proppet vitaminer og mineraler i Cola, da det er flere der drikker det. Desuden Mælk og Rugbrød rammer ved siden af alle tilflyttere der mest har brug for vitamin-tilskud.

24
24. februar 2017 kl. 19:15

Kurt Frederiksen skriver: Hvordan har du båret dig ad med at komme i overskud? "I mit tilfælde er det en følge af Sarkoidose."

Det er korrekt, at den sjældne sygdom Sarkoidose giver et sygeligt forhøjet aktivt D-vitamin niveau i blodet, der relativt sjældent (7%) giver forhøjet Calcium i blodet og lidt hyppigere (15%) forhøjet udskillelse af Calcium i urinen.https://www.lunge.dk/sarkoidose-kalk-og-d-vitaminDisse patienter må derfor ikke indtage for meget Calcium (mejeriprodukter) eller opholde sig for meget i solen (eller indtage store tilskud af D-vitamin).

Fordi Kurt Frederiksen alligevel ikke må indtage mejeriprodukter, så skulle D-vitamin berigelse af mælk være uden betydning for Kurt Frederiksen. Beriget mælk indeholder i øvrigt kun 0,75 µg D-vitamin per 100 mL. Det betyder at et glas mælk à 100 mL dagligt gennem et år giver 274 µg D-vitamin på 365 dage. 274 µg D-vitamin er den dosis, som man vil få ved ca. et kvarters (15 minutters) ophold i middags-sommer-solen ved en strand, hvis man beholder tøjet på, men er sommerklædt. En strandtur varer normalt over en time. En almindelig strandtur giver altså mere D-vitamin end et glas beriget mælk hver dag i et helt år !!!

HOVEDPARTEN (65%) AF DK's BEFOLKNING HAR D-MANGEL (HERAF 25% ALVORLIG) OM VINTEREN. Fordi Kurt Frederiksen ikke stoler på DK's førende fagblade (med internationale referencer), vil jeg henvise ham til at læse på DK's website for læger m.m.https://pro.medicin.dk/Laegemiddelgrupper/Grupper/315100

For øvrigt lever personer med D-vitamin mangel gennemsnitligt 4 år kortere end personer med den anbefalede D-status. SPØRGSMÅLET ER SÅLEDES, SKAL OVER HALVDELEN AF DK's BEFOLKNING DØ FØRTIDIGT – ELLER SKAL VISSE FØDEVARER BERIGES MED D-VITAMIN (som det sker i visse andre lande).

Med venlig hilsen - Steen Ahrenkiel.

23
24. februar 2017 kl. 11:22

vis der tvinges D-vitamin i al mælk, vil der ikke være alternativer. I 2011 lancerede Arla minimælk med ekstra D-vitamin, i 2014 ophørte det grundet manglende efterspørgsel.

Ja, i dette tilfælde var det så det forurenede produkt der blev fjernet og det er dermed stadig en indskrænkning af det frie valg. Her har dem der købet mælken dog mulighed for selv at tilsætte d vitamin på anden vis. Hvis udfaldet var omvendt kunne dem der ville af med d vitaminet jo ikke trække det ud af mælken.

22
24. februar 2017 kl. 11:13

Det kræver nærmest, at man har adgang til ren D3-vitamin og tager fejl af µg og mg, så man indtager tilskud i doser på 1000 gange større end beregnet.

https://videnskab.dk/krop-sundhed/vidundermidlet-d-vitamin-kan-vaere-farligt-dig

Der er en del forskellige grunde til at mennesker ikke kan "komme af med" d vitamin. I mit tilfælde er det sygdom. Jeg agter ikke at gå ind i en biomekanisk debat med dig om hvor og hvornår det optræder og i hvilke stadier.

Dette er ikke en debat om gennemsnitsmennesker, som jo aldrig får brug for et sådan tilskud, da de selv kan tage d vitamin i pilleform hvis de skulle få brug for det, men de yderpunkter man påstå at ville hjælpe. Jeg påpeger blot at der er en anden side af mønten og der opstår store problemer hvis man faktisk går ind og fortager denne unødige forurening af vores madvare over en bred kam.

Det er jo interessant at du linker til en artikel fra en forening af primært biomedicinere og deres virksomhed. Netop den gruppen der får mest ud af at vitamin tilskud bliver tilladt eller direkte påbudt.

Det får mit jo til at mistænke at du har en særlig interesse i at fremhæve netop denne vinkel uden at ville stå ved din interesse konflikt på dette område. Det vil vel ikke være forkert at antage at du arbejder med medicin i din dagligdag og måske endda med netop de firmaer som får mest ud af den vinkel.

Taget i betragtning at du afkræver mig svar på min baggrund er det mærkeligt at du ikke i samme åndedrag fremlægger din. Det er jo direkte uærligt.

20
24. februar 2017 kl. 10:08

Alle de undersøgelser jeg har kunnet finde, der omhandler giftighed, taler om vedvarende daglige (i månedsvis, altså) doser på over 1000 ug.

50 ug er meget mindre giftigt end vingummibamser...

19
24. februar 2017 kl. 07:00

Det er fantastisk så ufatteligt mange der ikke har opdaget, at der er nogen der lever af sygdom. Og de lever godt. Så jo mere sygdom desto bedre. Derfor er mange af de anbefalinger sundhedssystemet giver MINIMUMSDOSER. - Men det siger de jo selvfølgeligt ikke højt.

En tur ud i solskin om sommeren giver f.eks. nogle helt andre mængder D-vitamin end de oplyste "anbefalede" små pillemængder. Og vel at mærke at systemet påstår, at det er farligt at få for meget af disse pille D-vitamin.

Den bedste rettesnor er derfor at konstatere, at vi i mange år har levet i en verden, hvor FAKE NEWS og SVINDEL i alle mulige sammenhænge er blevet normen.

Pga. sygdom skaffede jeg mig en professionel injektionsprøjte med 1000 enheder D-vitamin. Jeg kunne overhovedet intet mærke hverken positivt eller negativt.

Så jeg har i mange år brugt den leveregel: De steder hvor systemet påstår, at det er farligt at få for meget, nok er de steder det er vigtigt at vi får nok. Her er D-vitamin et af stederne.

17
23. februar 2017 kl. 19:32

Kurt Frederiksen påstår, at han har for høj D-status (uden at angive denne). Hvis det er korrekt, så må det kunne lade sig gøre, hvilket man skulle tro var umuligt i DK. Det kræver nærmest, at man har adgang til ren D3-vitamin og tager fejl af µg og mg, så man indtager tilskud i doser på 1000 gange større end beregnet. På verdensplan ligger forholdet mellem D-mangel og D-overskud vist nær en milliard til 1, så risikoen for overskud forekommer ikke overvældende under normale omstændigheder. D-status er ikke proportional med D3 tilførslen, men nærmere logaritmisk, så der skal tilføres enorme mængder D3, inden man kommer op i nærheden af doser, der for almindelige voxne kan være problematiske. Sådanne doser burde være umulige at nå ved at indtage fødevarer, der er til salg i danske supermarkeder. Selv de NordAustralske livreddere, der formodentlig er blandt de mennesker på Jorden, der for tilført mest D-vitamin (pga. hudsyntesen med solens UV-B stråler), og som derfor også er blandt de mennesker på Jorden med højest D-status, lader denne ikke til at være noget sundhedsproblem.

Det beregnede gennemsnitlige D3-tilskud om vinteren til en beboer i New York (der har samme bredde som Rom) skal være af størrelsesordenen 115 µg dgl. for at opretholde den optimale D-status om vinteren (dog er der regnet med en højere D-status end almindeligt i DK). Følgende artikel om D-vitamin (med referencer) kan anbefales:https://www.biokemi.org/biozoom/issues/526/articles/2406

Med venlig hilsen - Steen Ahrenkiel.

16
23. februar 2017 kl. 18:52

Dette er et af de områder hvor det frie valg indskrænker folks reelle valgmuligheder.

Hvis der tvinges D-vitamin i al mælk, vil der ikke være alternativer. I 2011 lancerede Arla minimælk med ekstra D-vitamin, i 2014 ophørte det grundet manglende efterspørgsel.

I tre år stod den på supermarkedernes hylder, men klarede sig så dårligt, at den i sommer blev skrottet. Det fortæller Arlas PR-manager, Jonas Søndergård:</p>
<p>»Trods markedsføringskampagner for D-vitaminberiget mælk kunne vi meget hurtigt se, at forbrugerne ikke efterspurgte den. Derfor tog vi den af markedet igen«.</p>
<p>Heller ikke Schulstad oplevede succes med sit rugbrød beriget med D-vitamin. På grund af manglende salg er brødet netop på vej ud af markedet.

https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art5555308/Arla-Ingen-vil-k%C3%B8be-m%C3%A6lk-med-D-vitamin

15
23. februar 2017 kl. 18:16

Mærk lortet og lad der være de rene alternativer til os andre.

Det vil hurtigt vise sig at der ikke reelt vil være rene alternativer. Butikkerne vil simpelthen ikke tage de rene alternativer hjem men mindre du af en eller anden grund netop bor i et område hvor der er særligt stor salg i dem.

Dette er et af de områder hvor det frie valg indskrænker folks reelle valgmuligheder.

Som Kasper Ibsen Beck fra Arla udtalte om kærnemælk:

"Kunderne vil ikke have gammeldags kærnemælk Hvis man køber kærnemælk fra Arla kan man ikke længere få den gammeldags version, og det er der en god grund til, forklarer Kasper Ibsen Beck, der er kommunikationsdirektør i Arla Danmark.

  • Tidligere producerede vi kærnemælk på den gammeldags metode, samtidig med at vi også lavede en version af minimælk med mælkesyrebakterier.

  • Men forbrugerne foretrak den syrnede minimælk af to årsager. Den havde en bedre smag, og den havde bedre holdbarhed. Når forbrugerne ikke ville have den gammeldags kærnemælk, faldt salget, og derfor har vi udfaset den gammeldags kærnemælk, forklarer han."

Der er ingen grund til at tro andre produkter ikke vil følge samme opskrift hvis det bliver tilladt at tilsætte d vitamin.

13
23. februar 2017 kl. 17:56

Hvordan i h.. ved du at du får for meget D-vitamin og tager skade af det?

Det kan man f.eks. få målt (plasma calcium, urin calcium, aktivt D-vitamin i blodet og kalkindholdet i knoglerne). Ellers er symptomerne ret klare. (Kvalme, hovedpine, nyresten m.v.).

Det er på ingen måde trivielt at navigere rundt i junglen af madvare i forvejen, for indholdet af d vitamin er ikke oplyst. Der er selvfølgelig ting man ved er no go, såsom (fed) fisk og produkter med fiskeolier, men det er ikke altid oplyst.

Den anden store synder er madvare tilsat æg og specielt æggeblommer.

Ud over fed fiske er mængderne ikke store, men når man næsten konstant ligger på grænsen skal der ikke meget til at vælte læsset.

12
23. februar 2017 kl. 17:55

Dem kommer der jo så mange af der ovre fra GB.

Nu er GB jo ikke ligefrem kendt for den gode madkultur - formodentlig den dårligste i Europa - så det kan godt være at et skud vitaminer kan hjælpe de blege mennesker derovre.

Det er jo ikke det samme at vi i Danmark skal pumpe D-vitaminer i vore fødevarer lige som de danske bønder pumper grisebesætningerne med antibiotika.

10
23. februar 2017 kl. 16:13

Hvordan i h.. ved du at du får for meget D-vitamin og tager skade af det?

9
23. februar 2017 kl. 16:02

Behovet for div. vitaminer og andre kostelementer er individuelt, derfor er det ret betænkeligt, hvis man - med de bedste intentioner - tilsætter f.eks. et vitamin til en fødevare, uden at sikre, at kun denne bestemte fødevare "beriges". Hvad sker der hvis producenter af andre fødevarer også vil være flinke?

8
23. februar 2017 kl. 15:11

Jeg havde svær D-vitamin mangel (en blodværdi på 8 mmol/l).

Selv ved regelmæssigt indtag af 5000IU i oliekapsler lå jeg stadigvæk lavt - cirka 2 år efter.

Da jeg havde den meget lave værdi var livet simpelthen forfærdeligt. Troede simpelthen jeg skulle dø sådan føltes det. Nu med omkring 70 mmol/l i blodet har jeg det rimeligt omend ikke så godt som før problemerne opstod.

Jeg kan kun anbefale alle at få det målt en gang imellem (f.eks. en gang om året i tidligt forår) og tage et tilskud, hvis målingen er lav.

7
23. februar 2017 kl. 14:56

Du kan ikke sammenligne spædbørn som får 75 gange det anbefalet dosis med voksne som tager 5, 10 eller 20 gange det "anbefalet" dosis.

Jeg tager også "alarmerende stor" doser og har det helt fint, sund og rask, lige indtil jeg ser og hører de mennesker som bekymrer sig om for stor doser i stedet for alle de mennesker som får alt for lidt vitamin D.

4
23. februar 2017 kl. 13:53

Derfor burde det være enklere at dele D vitaminer til dem der ønsker det, eller få det på recept. Set i lyset af et præparat med stor risiko for overdosis. Det vil være ærgerlig at være udsat for overdosis fra "functional foods" når man som lyshudet nordeuropæer ikke har behov for dette tvungne "tilskud". Tilsæt det det laktosefrie mælk så bliver noget af målgruppen "ramt".

3
23. februar 2017 kl. 13:53

fra de engelske undersøgelser, da D-vitaminer ikke bare kan indtages i ubegrænsede mængder.

Og nu jeg er i gang: Anbefalet daglig dosis er 7,5 - 10 ug, og på Netdoktor advares der faktisk mod at overskride denne grænse uden forudgående lægekonsultation.

Ikke desto mindre indeholder D-vitaminpillerne fra det lokale supermarked 50 ug pr. styk !!!

Det forekommer mig, at et eller andet er helt galt, og at dette område er uden kontrol af nogen art, siden piller med 5-dobbelt dosis dagligt langes ud sammen med vingummibamser og letmælk.

Hvor er sundhedsmyndighederne henne - så længe kan en powernap da næppe vare - eller er de bare ligeglade, da det trods alt ikke er umiddelbart dødeligt...

2
23. februar 2017 kl. 13:09

Det er meget svært at få vitamin D forgiftning. Det er meget værre med underskud, og mange flere har underskud end det rigtige mængde for alle kroppens systemer.

Men solen har andre gavnlig effekter end at skabe vitamin D, og man kan ikke få overdosis af vitamin D fra solen fordi når kroppen har nok så ødelægger solen vitamin D i stedet for at producere det.

https://www.vitamindcouncil.org/for-health-professionals-position-statement-on-supplementation-blood-levels-and-sun-exposure

1
23. februar 2017 kl. 11:01

Som en af dem der kæmper med for høje værdier af D-Vitamin er det bekymrende læsning.

Det er nemt for folk at få tilskud af D-Vitamin, men meget svært at komme af med et overskud.

Allerede i dag er det en opgave at finde varernes indhold af D-Vitamin, så man kan holde indtaget nede. Hvis det så også bliver tilsat i varer som normalt ikke indeholder D-Vitamin bliver det for alvor svært.