Britisk undersøgelse: D-vitamin i fødevarer forebygger sygdomme
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Britisk undersøgelse: D-vitamin i fødevarer forebygger sygdomme

Forskerne mener, at vi vil blive ramt mindre af influenza og forkølelse, hvis der tilføjes D-vitamin i udvalgte fødevarer. Illustration: ukendt

Et fast indtag af D-vitamin kan virke forebyggende på en række sygdomme, viser en ny undersøgelse bragt i British Medical Journal.

Undersøgelsen med næsten 11.000 personer viser, at en vitaminberigelse af fødevarer kan spare samfundet mange penge, forebygge dødsfald og reducere risikoen for sygdomme som influenza og forkølelse.

»D-vitaminberigede fødevarer kan give faste, små indtag af D-vitamin, hvilket praktisk talt har udryddet alvorlig D-vitaminmangel i flere lande,« siger forskningsleder Adrian Matineau, der er klinisk professor i Respiratory Infection and Immunity ved Queen Mary University of London til The Guardian.

Læs også: Stor dansk undersøgelse: For lidt D-vitamin øger dødeligheden

Tallene forholder sig til Storbritannien, hvor cirka 70 pct. af befolkningen årligt bliver ramt af minimum en sygdom som influenza eller forkølelse, hvor D-vitamin kan have en præventiv rolle.

Forskerne mener, at D-vitaminberigelse i dagligdags fødevarer kunne nedbringe antallet af luftvejsinfektioner og sygdomme inden for området med 7-8 pct.

Hvis tallene er sammenlignelige mellem Danmark og Storbritannien, vil det svare til, at næsten 300.000 danskere årligt kan slippe for at blive syge.

Enhedschef i Ernæring i Fødevarestyrelsen Else Molander tvivler dog på, at man ville kunne opnå det resultat herhjemme.

»Over 50 pct. af danskerne tager kosttilskud (multivitaminer eller andre), som indeholder D-vitamin. Det er derfor ikke sikkert, at manglen er så udbredt i Danmark som i Storbritannien,« skriver Else Molander i en mail til Ingeniøren.

Ikke ny diskussion

Diskussionen om vitaminberigelse har tidligere været oppe både i Storbritannien og Danmark.

»Den danske befolkning er generelt skeptisk overfor berigelse af fødevarer, det har en undersøgelse fra Aarhus Universitet dokumenteret,« skriver Else Molander og fortsætter:

»Mejeribruget har for nogle år siden forsøgt at markedsføre D-vitaminberiget minimælk. Den var danskerne ikke interesseret i at købe.«

Fødevarestyrelsen har givet tilladelser til D-vitaminberigelse i bl.a. morgenmadsprodukter, margariner, olier og mælkeprodukter.

»D-vitamin er tilsat de fleste margariner,« skriver Else Molander.

Læs også: Klamme forhold hos producent bag D-vitamin-skandale

I 2014 blev der på DTU Fødevareinstituttet desuden lavet en ph.d.-afhandling om netop D-vitaminberigelse af fødevarer. Denne undersøgelse viser, hvordan D-vitaminberigelse kan bruges til at opretholde D-vitaminniveauet over vinteren, hvor mange danskere er i mangel.

Else Molander skriver, at uanset om produkter beriges, vil de udsatte målgrupper fortsat skulle tilrådes at tage tilskud.

Følger man ikke kostrådene især mht. at spise fisk, må man overveje, om man har brug for at tage ekstra D-vitamin om vinteren.

Dertil kommer problematikken om, hvad der skal beriges og hvordan.

Det kan være svært at udpege de helt rigtige fødevarer og doseringer, så man rammer rigtigt på tværs af befolkningen uden at risikere, at nogle pludselig får for meget, eller at andre bliver overset.

»Tvungen vitaminberigelse er et komplekst problem, men eksperter kigger alle beviser efter,« udtaler det engelske Department of Health til The Guardian.

Som en af dem der kæmper med for høje værdier af D-Vitamin er det bekymrende læsning.

Det er nemt for folk at få tilskud af D-Vitamin, men meget svært at komme af med et overskud.

Allerede i dag er det en opgave at finde varernes indhold af D-Vitamin, så man kan holde indtaget nede. Hvis det så også bliver tilsat i varer som normalt ikke indeholder D-Vitamin bliver det for alvor svært.

  • 10
  • 1

fra de engelske undersøgelser, da D-vitaminer ikke bare kan indtages i ubegrænsede mængder.

Og nu jeg er i gang: Anbefalet daglig dosis er 7,5 - 10 ug, og på Netdoktor advares der faktisk mod at overskride denne grænse uden forudgående lægekonsultation.

Ikke desto mindre indeholder D-vitaminpillerne fra det lokale supermarked 50 ug pr. styk !!!

Det forekommer mig, at et eller andet er helt galt, og at dette område er uden kontrol af nogen art, siden piller med 5-dobbelt dosis dagligt langes ud sammen med vingummibamser og letmælk.

Hvor er sundhedsmyndighederne henne - så længe kan en powernap da næppe vare - eller er de bare ligeglade, da det trods alt ikke er umiddelbart dødeligt...

  • 6
  • 2