Britisk regering opfordrer bilproducenter til at lave hospitalsudstyr

Illustration: Reflektastudios/Bigstock

De britiske hospitaler har kun 5.000 respiratorer, men det får brug for mange flere. Derfor har den britiske regering bedt ‘alle der kan,’ om at omstille deres produktion, så de kan lave udstyr til ventilatorer. Det skriver flere britiske medier heriblandt BBC og The Guardian.

Den britiske premierminister har blandt andet talt med JCB, der producerer entreprenørmaskiner, Rolls-Royce, Honda, Ford og Unipart, og sundhedsminister Matt Hancock har sagt, at regeringen vil købe alt det udstyr, der bliver produceret.

Læs også: Ingen reservedele: Italienerne 3D-printer ventiler til respiratorer

Regeringen har oprettet en hjemmeside, hvor interesserede virksomheder kan skrive, hvikle områder, de har ekspertise indenfor og produktionsanlæg til.

Her skal virksomhederne blandt andet angive, om de har erfaring med produktion af respiratorudstyr til hospitalsbrug, til dyrelæger eller til brug i andre sammenhænge. Kun de virksomheder, som kan svare ja til ét af disse spørgsmål, bliver opfordret til at udfylde yderligere oplysninger. Men regeringen har altså også selv henvendt sig til store virksomheder uden forudgående erfaring med denne type produktion.

Ifølge Jyllands-Posten har omkring 400 virksomheder meldt sig på banen.

Ifølge nogle af BBCs kilder er det imidlertid stadig et åbent spørgsmål, om nogle af de virksomheder, der i dag producerer udstyr til respiratorer vil lade andre virksomheder bruge deres designs og dermed deres intellektuelle rettigheder. Fordi der i dag ikke er ét statsanderkendt design, som virksomhederne kan bruge, vil det ifølge BBC derfor tage måneder, før man kan komme i gang med ekstra produktion.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Har DK gjort det samme?

Nej, mon ikke vi så havde hørt om det? Folkene i ledelsen her er jo læger eller sundhedspersonale i vid forstand. De "køber" bare udstyr. Hvis der skal præsteres noget i retning af nyproduktion af udstyr udenfor de sædvanlige kanaler - såsom respiratorer og andet life support med bistand/initiativ fra "dygtige danske ingeniører og fabirikanter" men også nødhospitaler, inddragelse af f. eks. hoteller eller skoler mv. til nødlazaretter, så får man det nok ikke fra den kant. De er jo ikke vant til at håndtere den slags. Det kunne man jo bare overlade til ingeniørerne... maskin og bygningsingeniører med bistand fra elektronik.

Og jeg tror de vil insistere på at den lægefaglige dimension skal være i orden, så de ser begrænsningen i personalet, der jo ikke er uddannet pt. Det er forkert - man kan bare tage almindelige læger og give dem et kursus på et par uger om nødvendigt så er det klaret. De skal jo bare være til rådighed når den store pukkel kommer - ikke hele tiden, så det går ud over den almindelige lægelige bistand til folk. Det er der tid til altsammen.

 • 3
 • 4

Nu skal det lige med at der efter oplysninger fra pålidelig kilde ligger store mængder af gamle respiratorer i kældrene på Hvidovre og Herlev samt at anæstesiapparaterne på op-stuer der bliver frigivet fra planlagte operationer også kan bruges til at ventilere.

Og så er der håndventilation med studerende og værnepligtige.

Det er nok mere realistisk end at vente på at JCB får designet en respirator i ikke-elefant skala :-)

mvh Jens

 • 8
 • 1

Hvor mange bilproducenter er der i DK?

Jo - Peter - flot kommentar - håber du er stolt.

I sidste uge kontaktede jeg en dansk LED producent, for at høre om de kunne lave uv-c led lamper hurtigt. Desvaere har de ikke svaret på min henvendelse, men hvis "" Mette siger det"", så kan det vaere at 1000 danske virksomheder ser på hvad de evt kan bidrage med.

https://www.nature.com/articles/s41598-018...

Et emne som også har vaeret omtalt her på Ingeniøren.

https://ing.dk/artikel/denne-robot-skal-de...

 • 1
 • 7

I sidste uge kontaktede jeg en dansk LED producent, for at høre om de kunne lave uv-c led lamper hurtigt. Desvaere har de ikke svaret på min henvendelse, men hvis "" Mette siger det"", så kan det vaere at 1000 danske virksomheder ser på hvad de evt kan bidrage med.

UV-C LED er vanvittigt kostbare, så anvendelse er næppe realistisk lige nu. Eksempel: https://www.digikey.dk/product-detail/da/s...

Og der skal benyttes adskillige af dem for at opnå en brugbar intensitet.

Du kan derimod købe et UV-C lysstofrør ret billigt.

 • 4
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten