Britisk nobelprismodtager: Forskningen vil lide under Brexit

Illustration: Pixabay.com

En britisk udmeldelse af EU kan meget vel koste Storbritannien landets førerposition inden for forskning, siger den britiske nobelprismodtager og molekylærbiolog Sir Paul Nurse til BBC.

»Britisk forskning vil ikke trives uden fri bevægelighed landene imellem,« siger Paul Nurse, der mener, at selv hvis den britiske stat lukker hullet i universiteternes pengekasse, vil forskningen lide under beslutningen om at forlade unionen.

Læs også: Elsektoren efter Brexit: Hvem skal nu tage Storbritanniens klima-tørn?

Uden den fri bevægelighed vil talenter rundt omkring i EU ikke, som nu, valfarte til de anerkendte britiske universiteter for at studere, og det betyder ifølge Paul Nurse, at universiteterne går glip af nye talenter.

Prøver at skabe tryghed

Ifølge BBC arbejder 30.000 europæere på de engelske universiteter, og det er universiteternes højeste prioritet at skabe tryghed for dem. I praksis ved ingen endnu, hvad et britisk exit vil komme til at betyde for de mange udenlandske ansatte.

Læs også: Sådan sparer industrien udviklingstid.

De engelske politikere har endnu ikke villet garantere, at de mange universitetsansatte kan beholde deres job, efter at Storbritannien har forladt EU.

Læs også: Briterne sætter deres penge på at blive i EU

Den britiske videnskabsminister, Jo Johnson, har flere gange mindet universiteterne om, at Storbritannien endnu er medlem af EU, og at intet juridisk set er ændret endnu.

Emner : Arbejdsmarked