Britisk-indiske satellitter dækker nu hele kloden og udfordrer amerikansk dominans

Plus31. marts kl. 11:005
Onewebs 18. opsendelse af satellitter fra Satish Dhawan Space Centre 18.marts 2023
Den 26. marts kl.9 lokal tid blev 36 Oneweb-satellitter opsendt NewSpace India Limited (NSIL), fra Satish Dhawan Space Centre (SDSC-SHAR) i Sriharikota i det sydøstlige Indien. Illustration: Oneweb.
Med opsendelsen af 36 nye satellitter har Oneweb i alt 618 satellitter i kredsløb, og det er nok til at levere global bredbåndsdækning.
Artiklen er ældre end 30 dage

Efter flere års tilløb har den britisk-indiske satellitoperatør Oneweb nu en komplet og funktionel satellitkonstellation med 618 satellitter i kredsløb i lav jordbane. 

Det sker efter NewSpace India Limited (NSIL) har opsendt 36 satellitter fra Satish Dhawan Space Centre i Sriharikota ud til den bengalske bugt i det sydøstlige Indien, skriver Oneweb i en pressemeddelelse

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
9. april kl. 10:14

Konsekvenser og regulering af satelitter - status?

Denne artikel fra sidste år giver et vist overblik over sattelitterne, også nogle af udfordringerne:https://videnskab.dk/rummet/bliver-megakonstellationer-rumfartens-nemesis/. Kina skulle have klaget til FN's UNOOSA (The United Nations Office for Outer Space Affairs) pga. trafikrisici derude.

Umiddelbart tænkte jeg, at UNOOSA måske lå under FN's sikkerhedsråd, der for nylig har fået ny ledelse, Rusland. Men jeg kan se, at UNOOSA refererer til FN's såkaldte 4. kommite under generalforsamlingen. Kommiteens opgaver er sammensatte og ret specielle, pt. ledes den af Oman, et enevældigt sultanat med delvis sharialov.

Således beroliget hittede jeg UNOOSA's årsrapport 2021 https://www.unoosa.org/documents/pdf/annualreport/UNOOSA_Annual_Report_2021.pdf. Der står en del om anvendelse af satelitterne til fx håndtering af klimaændringer samt katastrofer, også noget om ligestilling og om rumskrot. Uden at have læst hvert ord i rapporten: Hvis der på jordkloden hist og her måtte være krige, konflikter og kriminalitet, som inddrager anvendelse af satelitter, er den galopperende udbygning af rummet ikke nødvendigvis entydig fredsommelig. Hvilket UNOOSA tilsyneladende ikke beskæftiger sig med - hvem gør så(?)

4
8. april kl. 17:10

Det betyder, at de behøver færre satellitter for at opnå global dækning. De markant færre satellitter kan være med til at presse prisen på bredbånd over satellitter ned, da omkostningerne til produktion, opsendelse og drift alt andet lige er lavere ved 600 satellitter end 4.000 satellitter.

Det er muligt at prisen kan presses ned, så længe der ikke hentes megabytes. Men, så snart der hentes eller sendes data, så har kapaciteten af systemet også stor betydning for prisen. Musks system, har en kapacitet der er væsentligt større, og derfor vil prisen per sendt megabyte, sandsynligigvis være lavere

2
2. april kl. 08:42

Hvilke forbedringer er der reelt sket for os brugere i forbindelse med opdateringen af ING ?

3
2. april kl. 11:03

Du er ikke brugeren, du et produktet

1
31. marts kl. 16:51

Er i blevet rablende gale på ingeniøren? Jeg har forståelse for at der skal annonceres lidt, men hvis vi tæller "job sektionen" med tæller jeg 8 (!!!) forstyrrende elementer gennem artiklen. Heldigvis kan "immersive reader" i Edge aktiveres autoamtisk på de her artikler... Så ser jeg ingen af dem.