Britisk højhusbrand ændrer danske brandkrav

30. august 2017 kl. 12:09
Britisk højhusbrand ændrer danske brandkrav
Illustration: Natalie Oxford / Wikimedia Commons.
Branden i Grenfell Tower har fået Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen til at præcisere afsnit om brandspredning via facader i det kommende bygningsreglement.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den katastrofale brand i højhuset Grenfell i London har fået de britiske myndigheder til at nedsætte flere undersøgelseskommissioner, der skal granske, om den britiske byggelovgivning var medvirkende til at så voldsom en brand kunne rasere et nyrenoveret højhus.

Læs også: 224 højhuse dumper i britisk brandtest

Og branden får også konsekvenser i Danmark.

I dagens bygningsreglement er der krav om, at »bygninger skal opføres og indrettes, så en brand kan begrænses til den brandmæssige enhed, hvor branden er opstået. Spredning af brand og røg til andre brandmæssige enheder skal forhindres i den tid, som er nødvendig for evakuering og redningsberedskabets indsats.« Desuden skal »både indvendige og udvendige overflader (…) udføres på en sådan måde, at de ikke bidrager væsentlig til brandspredning«.

Overser hulrum

Ved branden i London ser det imidlertid ud til, at røg- og brandspredning inde i den ventilerede facade var en medvirkende faktor til brandens katastrofale omfang og de mange dødsfald. Så da en ny udgave af bygningsreglementet var i høring tidligere i år, gjorde nogle af høringsparterne opmærksom på, at det nuværende krav til »udvendige overflader« ikke tog højde for brandspredning i ventilerede hulrum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Minister efter britisk storbrand: Vi har styr på sikkerheden i Danmark

Derfor vil Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen omformulere en del af bygningsreglementet.

»Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har besluttet at lave en sproglig præcisering af kravet vedrørende brandspredning via udvendige overflader, så det fremover endnu tydeligere fremgår, at det overordnede krav, der i dag fremgår af BR15, kap. 5.5, stk. 1, indebærer, at en brand ikke må sprede sig mellem brandmæssige enheder via nogen dele af ydervæggen i den tid som er nødvendig for evakuering…. Den nye formulering er en præcisering af, at kravet om begrænsning af brandspredning mellem brandmæssige enheder ikke alene relaterer sig til den udvendige overflade af ydervæggen, men til alle dele af ydervæggen,« skriver styrelsen til Ingeniøren.

Det nye bygningsreglement træder i kraft 1. januar 2018.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger