Britisk havmøllestrøm nu billigere end a-kraft fra nyt værk
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Britisk havmøllestrøm nu billigere end a-kraft fra nyt værk

Støtten til havvind i Nordsøen er reduceret med godt 50 procent på bare to år.

To selskaber – deriblandt Dong Energy – vandt nemlig i sidste uge britiske kontrakter på støtte til store havmølleparker i Nordsøen på et uhørt lavt niveau: 48 øre pr. kWh for Horn Seas 2-parken på 1.386 MW og Moray-parken på 950 MW.

Læs også: Dong Energy vinder kontrakt på verdens største havmøllepark

I 2014-2015 afholdt Storbritannien sit første udbud af støtte til vedvarende energiprojekter – herunder offshore vindkraft. Her endte prisen på mellem 95 og 100 pr. kWh.

Billigere end omstridt atomkraftværk

Samtidig viser det nye udbud, at offshore vindkraft – som sættes i drift i 2022 – nu er mere end konkurrencedygtig med atomkraft i form af det store, omdiskuterede, britiske kernekraftprojekt Hinkley Point, der forventes i drift i 2025.

Læs også: Så steg regningen for britisk atomkraft med yderligere 19 milliarder

Her ligger støtteniveauet på 77 øre pr. kWh i 35 år – og man forventer, at værket kan holde i 60 år, mens havvindmøllerne støttes med 48 øre pr. kWh i 15 år, hvor levetiden er 25 år.

Det viser en sammenstilling - se grafikken - som Karsten Capion, chefkonsulent hos brancheforeningen Dansk Energi, har foretaget på basis af de nye priser fra det britiske udbud:

I figuren er det groft antaget, at nettilslutningen til Kriegers Flak ville lægge 10 øre/kWh til buddet. Derudover er der korrigeret for, at de britiske støttesatser inflationskorrigeres, hvilket giver ca. 30 pct. højere indtjening over støtteperioden. (Kilde: Dansk Energi) Illustration: Dansk Energi

Læs også: Nu har EU's vindmøller større kapacitet end kulkraftværkerne

»Vi kan se, at havvind virkelig falder i pris for tiden. Det betyder, at den grønne omstilling kan komme til at ske til en fornuftig pris,« siger han.

Dansk havvind endnu billigere

Capion tilføjer, at prisudviklingen ikke stopper her, og at politikerne derfor bør kunne forfølge et elektrificeringsspor i den grønne omstilling med ro i maven.

Karsten Capion har ligeledes lagt de danske havmølleparker ind i skemaet. Og selvom de er langt mindre end de britiske, modtager de alligevel mindre i støtte.

Læs også: Kæmpe kabel til havmøllepark trækkes nu i land

Sammenligningen skal dog tages med et gran salt, da projektejerne pålægges forskellige omkostninger til net i UK og Danmark. Herudover betales der leje af havbunden i UK.

Med til billedet hører også, at støtteperioderne er forskellige: Britisk havvind får støtte i 15 år, dansk havvind i 12 år og atomkraftværket Hinkley Point i 35 år.

Læs også: Så steg regningen for britisk atomkraft med yderligere 19 milliarder

Ifølge det britiske netmedie, Carbon Brief, placerer de to nye cfd-kontrakter nu offshore vindkraft blandt de billigste, grønne elproduktionsteknologier i Storbritannien. De andre omfatter landvind og solceller, som alle tre er billigere end nye, gasdrevne kraftværker.

Carbon Brief påpeger ligeledes, at offshore vindkraft kommer tæt på at kunne klare sig helt uden støtte, idet det britiske Department for Business, Energy and Industrial Strategy forventer, at elmarkedspriser på i gennemsnit 44 øre pr. kWh fra 2023 til 2035, hvilket dækker hovedparten af parkernes 15- årige kontrakt på støtte.

Se støttesatserne fra 2015 her.

"Samtidig viser det nye udbud, at offshore vindkraft – som sættes i drift i 2022 – nu er mere end konkurrencedygtig med atomkraft i form af det store, omdiskuterede, britiske kernekraftprojekt, Hinkley Point, der forventes i drift i 2025."

Akraft er ramt af et I-lamdsproblem. Vi vil ikke have det, med mindre det er sikkert. Derfor er kravene et akraft røget i vejret hvilket har gjort værkerne adskellige gange dyrere end de værker vi byggede i 1970´erne.

Der er "ingen" sikkerhedskrav til vindmøller i havet. Til gengæld virker de ikke når der er vindstille, hvilket gør vindmøller og akraft slet ikke kan sammenlignes. Det er to forskellige ting man får, ikke blot el i stikkontakten.

  • 23
  • 42

Det sammelignes på pris, og ikke på forsyninssikkerhed, ergo kan der vel sammelignes.

Der er nok krav til sikkerhed til havvindmøler, men de kan vel ikke ligge områder øde, som et løbsk atomkrafværk ala Tjernobyl eller Fukushima, højst midlertidigt nogle 100 kvardrat meter.

  • 38
  • 11