Britisk frygt for kræfttilfælde efter Irak-krig

Risikoen for at soldater under Irak-krigen har været i kontakt med udarmet uran får nu de britiske myndigheder til at undersøge nyrer og lunger for spor efter det kræftfremkaldende uran.

Beslutningen om at tilbyde blandt andet undersøgelser af soldaternes urin kommer efter, at Storbritanniens fremmeste videnskabelige institution, Royal Society, advarede om at civile og soldater kan have været udsat for kritiske niveauer af den udarmede uran, som blandt andet anvendes til panserbrydende granater og de såkaldte "bunker-busting"-bomber.

Det britiske forsvarsministerium skønner imidlertid, at risikoen har været minimal under Irak-krigen.

»Truslen fra udarmet uran er langt lavere end andre farer, der opstår i forbindelse med militæroperationer. Skadevirkningerne er stærkt begrænsede til de områder hvor granatnedslag forekommer,« konstaterer en talsmand for det britiske forsvar ifølge bladet The Independent.

Omkring 45.000 britiske soldater har været involveret i Irak-krigen. Heraf er omkring 26.000 landtropper. Militæreksperter skønner ifølge The Independent, at omkring 2000 ton uraniumarmerede bomber er blevet affyret under krigen.

I sidste uge advarede FN om, at der sandsynligvis er stor risiko for at indånde udarmet uranstøv i en radius af 150 meter fra bygninger, som er blevet ramt af amerikanske og britiske missiler og andet skyts. En en rapport om problemet peger Royal Society også på risikoen for at udarmet uran kan forurene grundvandet i krigsområderne.

Ifølge The Independent vil det britiske Forsvarsministerium senere offentliggøre undersøgelsens resultater sammen med detaljer om hvor de kræftfremkaldende våben er blevet anvendt.