British Airways brygger flybrændstof af affald

28. april 2014 kl. 16:3810
British Airways brygger flybrændstof af affald
Illustration: Sun Air Scandinavia.
Det britiske flyselskab er gået sammen med amerikansk biobrændstofproducent om at producere biobrændstof til flyindustrien. Aftalen er flere milliarder kroner værd.
Artiklen er ældre end 30 dage

British Airways har indgået et samarbejde med biobrændstofproducenten Solena Fuels om at bygge verdens første fabrik, der skal konvertere forbehandlet affald til biobrændstof til flyindustrien. Ifølge luftfartsselskabet vil satsningen komme til at revolutionere produktionen af grønt brændstof til fly.

Fabrikken bliver opført i Thurrock, Essex, på en grund, hvor der i dag findes et nedlagt olieraffinaderi. Den nye fabrik, der vil gå under navnet GreenSky London, vil årligt behandle og omdanne 575.000 ton affald til 120.000 ton flydende brændstof.

British Airways har underskrevet en langvarig forpligtelse, hvor selskabet årligt gennem en 11-årig periode vil købe og anvende 50.000 af disse ton til flybrændstof, lyder det i en officiel meddelelse fra partnerne. Luftfartsselskabet oplyser, at handlen har en værdi af næsten tre milliarder danske kroner for hele perioden. Hertil kommer også selve prisen på fabrikken, som dog ikke er oplyst.

»Vi bestræber os altid på at reducere vores indvirkning på klimaforandringerne, og dette projekt, der er det første af sin slags, markerer et vigtigt skridt for flyindustrien. Opførelsen af GreenSky London vil lægge fundamentet for British Airways til at reducere sine karbonemissioner betydeligt,« siger British Airways administrerende direktør, Willie Walsh.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han hævder, at den årlige brug af det nye brændstof vil give CO2-udledningsbesparelser svarende til at tage 150.000 biler af de britiske veje.

Læs også: Dong og finsk partner vil forvandle halm til flybrændstof

Solena Fuels oplyser, at det benytter sig af en patenteret forgasningteknologi, baseret på en højtemperatur plasmaproces, der effektivt konverterer affaldet til syntetisk gas. Gassen bliver derfra konverteret til flydende kulbrinter ved hjælp af en række udefrakommende teknologier, heriblandt den kemiske Fischer-Tropsch-proces, som bruges til storskalaproduktion af brændstof baseret på kul og gas.

Læs også: British Airways vil flyve på biobrændsel

Endnu mangler British Airways og Solena Fuels at indhente de nødvendige tilladelser fra de britiske myndigheder, og derfor forventer de, at opførelsen af fabrikken kan begynde om 12 måneder.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
29. april 2014 kl. 10:14

Der er et ord du helt overser, bevidst eller ubevidst, Svend:

Forsyningssikkerhed.

Ved selv at kontrollere fabrikationskæden for brændstof vil BA langt nemmere selv kunne styre langtidsudviklingen af deres brændstofomkostninger, og ser man det her anlæg som pilot-projektet i den sammenhæng giver det eminent meget mere mening end pr-grønne konspirationsteorier. De store udsving i brændstofpriserne over de sidste 10-15 år har gjort tilpas meget ondt på flyselskaberne til at de har haft såvel tid som anledning til at overveje løsninger.

8
29. april 2014 kl. 09:38

"Solena Fuels oplyser, at det benytter sig af en patenteret forgasningteknologi, baseret på en højtemperatur plasmaproces, der effektivt konverterer affaldet til syntetisk gas."

Er det urimeligt at et såkaldt fagblad kunne være mere konkret, end bare at tale om noget "patenteret" hokus-pokus.

Ingeniøren er ved at falde ned på TV-shop niveau, hvor man mener, at hvis man bare siger "dimsen er patenteret", så bliver publikum benovet, og tænker at ja så må det jo være godt.

Især i disse tider, hvor IDA jo mener at Danmark skal ødelægges med softwarepatenter.

7
29. april 2014 kl. 08:57

men syntes ikke de nævner noget om hvad der bliver tilovers,

6
29. april 2014 kl. 05:55

Det der CO2 har åbenbart andre ukendte virkninger. Særligt store virksomheder og andre større enheder begynder at opføre sig virkelig mærkeligt, i særdeleshed med andre folks penge.

Store virksomheder tjener deres egne penge, og må gøre med dem hvad de vil. Du kan jo vælge at flyve med Evil Inc i stedet, hvis du ikke er tilfreds med at de laver lidt affald om til flybrændstof.

Hvorfor er det vi får 5 posts med automatreaktioner på at alt hvad der hedder biobrændstof, vindmøller og solceller er HELT FORFÆRDELIGT? Fair nok - vi har forstået den der med at vi skal have kul og KK - og lad os så snakke teknik tak.

Jeg tænker at det er et slags "forsøgsanlæg", og at man kan lave det i større skala, hvis det viser sig at det virker, og er rentabelt eller god nok PR til at det kan betale sig. Men det kunne da være spændende at vide hvilke teknikker man bruger, og hvor effektivt det er, og hvad det sådan koster - især pr. liter.

4
29. april 2014 kl. 00:44

Så vidt jeg ved så har BA aldrig før interesseret sig for produktion af brændstoffer. Nu pludselig er det åbenbart opportunt at de investerer i noget "grønt", sikkert ikke fordi det lønner sig, men blot for at pudse en eller anden grøn glorie. Det der CO2 har åbenbart andre ukendte virkninger. Særligt store virksomheder og andre større enheder begynder at opføre sig virkelig mærkeligt, i særdeleshed med andre folks penge.

1
28. april 2014 kl. 17:15

ca 0.25% af BAs forbrug