Briternes nye top-kvinde vil have fracking og masseovervågning

Storbritannien har fået en ny premierminister med en historik, der tegner et billede af en kvinde, der har klima og miljø langt nede på dagsordenen, mens overvågning af borgerne ligger i top.

De seneste år har hun overvejende stemt imod tiltag til at standse klimaforandringer, stemt for lavere afgifter på brændstof til bilister, stemt for at sælge de britiske statsskove, og modsat sig lovforslag om at regulere fracking. Det viser en gennemgang af hendes stemmeafgivelser i parlamentet over de sidste tre år, som er nemt tilgængelige gennem demokrati-værktøjet TheyWorkForYou. Værktøjet samler og systematiserer alle afstemninger i det britiske parlament og gør det muligt for borgere at se statistik over, hvad deres politikere har stemt inden for alle områder.

Læs også: Elsektoren efter Brexit: Hvem skal nu tage Storbritanniens klima-tørn?

Usikkerhed om energilinje kan skade investeringer

Under Brexit-debatten har energi og klima fået meget lidt opmærksomhed i forhold til andre emner, som for eksempel immigration, men flere FN-kilder såsom lederen af FN´s enhed for bæredygtig energi, Rachel Kyte, advarer over for The Guardian om, at det kan blive dyrt for Storbritannien at ignorere energipolitikken, idet den er koblet tæt til resten af Europa, om briterne vil det eller ej.

Ifølge hende er der straks brug for en klar linje i energipolitikken for at undgå, at investorer i energiløsninger trækker sig på grund af usikkerheder. Og ifølge Rachel Kyte kan slinger på energiområdet få betydninger for vækst og arbejdsløshed.

»Brexit kan i bedste fald være en distraktion og i værste fald være ødelæggende,« lyder det fra Rachel Kyte.

Læs også: Britisk nobelprismodtager: Forskningen vil lide under Brexit

May modsatte sig grænser for CO2-udledning

Hvilken vej briterne vil gå med deres energi- og klimapolitik er for tidligt at spå om, men et faktum er, at den progressive klimaminister Amber Rudd, der i den grad tog klimaforandringer alvorligt, nu er flyttet til indenrigsministeriet. Og et kig ned i Theresa Mays stemmehistorik afslører flere detaljer om hendes holdninger på området.

 • Den 4. juni 2013 stemte hun mod et forslag om at sætte en øvre grænse for udledningen af CO2 per produceret energienhed.
 • Den 14. marts 2016 stemte hun mod et forslag om, at energiindustrien skulle præsentere en samlet plan for CO2-lagring.
 • Den 14. marts 2016 stemte hun mod, at Storbritannien skulle have løbende mål for nedbringelsen af brugen af fossile brændsler.
 • Den 26. januar 2016 stemte hun mod et forslag om, at firmaer skulle have miljøtilladelser til at udføre hydraulisk fracking.

Står i spidsen for lov om massiv overvågning

Theresa May har også gjort sig bemærket med lovforslag, der handler om kryptering og masseovervågning, hvor hendes parti fik den såkaldte Investigatory Powers Bill stemt igennem underhuset. Lovforslaget åbner for, at kommunikationsselskaber kan opbevare web-historik i et år, og lovforslaget giver myndigheder lov til at indsamle massive mængder data og hacke mobiltelefoner, computere, tablets og routere.

Lovforslaget ventes at blive endelig vedtaget ved udgangen af i år, når overhuset har debatteret det, og Theresa May har selv kaldt forslaget for “den stærkeste beskyttelse og sikkerhed noget sted i den demokratiske verden”. Lovforslaget har dog mødt massiv kritik fra borgerrettighedsorganisationer, FN og ledende teknologifirmaer. Lederen af Open Rights Group, Jim Killock, har udtalt følgende til New Scientist:

»Hvis lovforslaget går igennem vil Storbritannien have en de meste drakoniske overvågningslove i noget demokrati, med magt til at overvåge enhver borgers browserhistorik,« siger han.

Læs også: Briterne sætter deres penge på at blive i EU

Vil have adgang til krypterede samtaler

Theresa May og hendes parti har også arbejdet for at få adgang til fremtidig krypteret kommunikation som end-to-end kryptering. Den samtaleform vil Facebook, Google og whatsApp implementere på deres platforme i en nær fremtid. Med end-to-end kryptering er det umuligt for firmaerne at få adgang til deres brugeres samtaler, og derfor kan de heller ikke sende samtalerne til myndighederne.

Hvordan Theresa May og hendes administration tænker at få adgang til samtalerne alligevel er et åbent spørgsmål. Af det første lovforslag fremgik det blot, at selskaberne skulle dekryptere beskederne, hvis de fik besked om det. Men det er netop en umulighed, skriver Wired.

Theresa May og de konservative har også været med til at få vedtaget den såkaldte Psychoactive Substance Act, der kort fortalt er et forbud mod stort set ethvert stof, der ændrer borgernes mentale tilstand, hvilket har været under heftig kritik for at være umulig at implementere i praksis, fordi loven risikerer at omfatte alt fra medicin til kaffe.

Endelig viser en gennemgang af Theresa Mays stemmeafgivelser også, at hun er tilhænger af rygning på offentlige pladser og imod legalisering af aktiv dødshjælp.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hun lyder som kedelig dame, endnu et skridt tilbage. Og bedst som man troede at det britiske overvågningssamfund havde peaket. Skræmmende.

 • 23
 • 5

Det fremgår ikke af artiklen, om hun i de nævnte afstemninger blot har fulgt partilinien. Hvis hun har det, siger det jo mest om partiet.

Hvis man vil vide noget om personen, må de rigtigt interessante afstemninger være dem, hvor hun har stemt imod partilinien. Hvis hun da har det.

 • 16
 • 2

Hun har langt overvejende fulgt partilinjen, som man faktisk også kan se ud af det udmærkede værktøj TheyWorkForYou, hvis du følger linket i artiklen og klikker på overview på Theresa May. Her står der, at hun netop overvejende følger partilinjen, men gør flg. undtagelser: Theresa May generally voted against university tuition fees, while most Conservative MPs generally voted for.

Så ja...det siger en hel del om partiet. Men...at hun ligner alle de andre konservative, siger vel lige så meget om hende, som det gør om dem. Vi må se, hvilken vej hun forsøger at dreje partilinjen de kommende måneder.

 • 16
 • 3

Hvilken vej briterne vil gå med deres energi- og klimapolitik er for tidligt at spå om, men et faktum er, at den progressive klimaminister Amber Rudd, der i den grad tog klimaforandringer alvorligt, nu er flyttet til indenrigsministeriet

 • ser til gengæld ikke ud til ligefrem at være alarmist:

As a species, we human beings have become so blind with conceit and self-love that we genuinely believe that the fate of the planet is in our hands — when the reality is that everything, or almost everything, depends on the behaviour and caprice of the gigantic thermonuclear fireball around which we revolve.

I say all this because I am sitting here staring through the window at the flowerpot and the bashed-up barbecue, and I am starting to think this series of winters is not a coincidence. The snow on the flowerpot, since I have been staring, has got about an inch thicker. The barbecue is all but invisible. By my calculations, this is now the fifth year in a row that we have had an unusual amount of snow; and by unusual I mean snow of a kind that I don’t remember from my childhood: snow that comes one day, and then sticks around for a couple of days, followed by more.

I remember snow that used to come and settle for just long enough for a single decent snowball fight before turning to slush; I don’t remember winters like this. Two days ago I was cycling through Trafalgar Square and saw icicles on the traffic lights; and though I am sure plenty of readers will say I am just unobservant, I don’t think I have seen that before. I am all for theories about climate change, and would not for a moment dispute the wisdom or good intentions of the vast majority of scientists.

But I am also an empiricist; and I observe that something appears to be up with our winter weather, and to call it “warming” is obviously to strain the language

Kilde:

http://www.thegwpf.com/climate-sceptical-b...

 • 2
 • 2

Jeg kan krydse alle de holdninger journalisten har hevet frem af på listen over hvad jeg finder uansvarligt, men måske skulle man lige se lidt på kontekst.

Den 4. juni 2013 stemte hun mod et forslag om at sætte en øvre grænse for udledningen af CO2 per produceret energienhed. Det er ikke gennemført i EU regi eller Dansk regi og faktisk ved jeg kun at USA har indført en meget mild udgave. Desuden er økonomi en naturlig begrænsende faktor på CO2 udledning per produceret energienhed.

Den 14. marts 2016 stemte hun mod et forslag om, at energiindustrien skulle præsentere en samlet plan for CO2-lagring. Vi har ikke CO2 lagring i Danmark og heller ikke i resten af EU, og det er vel heller ikke den vej vi skal gå lige nu og her.

Den 14. marts 2016 stemte hun mod, at Storbritannien skulle have løbende mål for nedbringelsen af brugen af fossile brændsler. Hvis man tror på markedskræfterne er der jo ikke nogen tvivl om at stoppet kommer ret snart alligevel.

Den 26. januar 2016 stemte hun mod et forslag om, at firmaer skulle have miljøtilladelser til at udføre hydraulisk fracking. Det er partilinien, hvor Cameron har svoret at det er kamp han vil tage og vinde og Toryerne har givet fossil industrien enorme nye subsidier. Igen det er jo ikke væsentligt anderledes end vores egen nuværende regering som skamløst bekæmper vedvarende energi og lefler for fossil industrien.

 • 6
 • 1

Igen det er jo ikke væsentligt anderledes end vores egen nuværende regering som skamløst bekæmper vedvarende energi og lefler for fossil industrien.

Lilleholt sagde følgende til pressen i Paris:

»Det, at hele verden på tværs af de skel, vi kender, på tværs af religioner og politik og konflikter kan enes om at gøre en indsats for, at vores børn og børnebørn og oldebørn også skal opleve en verden, hvor man kan trække vejret og leve en fornuftig tilværelse – og også den udfordring, der ligger i, at en lang række udviklingslande har været påvirket af den adfærd, som vi har i de industrialiserede lande – at vi nu gør en aktiv indsats for at få rettet op på det sammen med de udviklingslande, synes jeg er helt fantastisk,« siger ministeren til en aktivt lyttende skare af danske journalister og ministerielle rådgivere og pressefolk, samlet uden for plenarsalen."

Smukt talt. Et inspireret menneske. Et kort øjebliks lykke. Og masser af champagne måske. Og så hjem til grøn realisme.

Lakaj eller idiot? Kriminel eller inkompetent? Er der andre muligheder?

 • 8
 • 4

Lyder til at hun er en virkelighedsfjern politiker, eller en med en plan der overgår de flestes intelligens.

 • 0
 • 7

De grønne,frelste og speltfortærende damer har været mod KK og for kulturel mangfoldighed siden 73. Hende her og hendes slags fører ordet de næste 40 år. Fracking og elektroniske fodlænker til alle. Forudsigeligt men ærgeligt.

 • 2
 • 2

At tro at man kan konkludere noget som helst om jordens globale klima ud fra enkelte regionale data er alarmerende dumhed

- 'dumheden' er aldeles på din side! Han kommenterer eksplicit regionale klimaprognoser:

For more than 20 years now, we have been told that this country was going to get hotter and hotter and hotter, and that global warming was going to change our climate in a fundamental way. Do you remember that? We were told that Britain was going to have short, wet winters and long, roasting summers. It was going to be like 1976 all over again, with streakers at Lord’s and your Mr Whippy melting before you could even lick it, and Hyde Park scorched into a mini Kalahari.

They said we were never going to have snow again, and that we should prepare for southern England to turn gradually into a Mediterranean world. There were going to be olive groves in the Weald of Kent, and the whole place was going to be so generally broiling in summer that no one would be able to move between noon and 4pm, after which people would come out to play boules and sip pastis, to the whine of a mandolin, in the dusty square that had once been a village green

 • 3
 • 3

For et par år siden kom May til at sige, at det konservative parti var "the nasty party", og at hvis man ville have fat i "folket" (er det UKIP's destruktive nej-sigere?), så skulle uligheden mellem rig og fattig, mellem nord og syd og mellem land og by, mindskes.

Ovenstående samt hendes adfærd som minister, viser, at der ikke er dækning bag ordene, og at hun blot er en discounted udgave af Thatcher. Eneste forskel er vist, at i May's regering er halvdelen af ministrene, kvinder. Fint nok, lighed skal der til. Det vil dog ikke ændre noget på den politik, der føres, for i politik handler det om magt, ikke om køn.

Omkring halvdelen af hendes ministre har en fortid i den finansielle sektor (City), bl.a. det allesteds-nærværende McKenzie. Så kamp mod uligheden - no way!

 • 5
 • 1

..en slapper på klimaområdet...

Efter min mening er energidebatten endt i hvad jeg vil kalde et gigantisk roderi.

Tanken meldte sig, da jeg fik min årsafregning 2015-2016 for el fra Dong. Den var efter min mening temmelig uforståelig, og som omfattede to forskellige afregninger i stedet for én. En sammenligning med årsafregningen 2014 - 2015 var næsten umulig.

Min overordnede konklusion er, at Dong har reduceret den variable elpris og øget den faste abonnementspris. Herved har de reduceret konkurrencen fra el børsen.

Konklusion: Dong skyr den frie konkurrence, selv om fri konkurrence var ideen fra start. Er dét ikke en gang rod???

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten