Briternes CO2-import udjævner landets grønne fremskridt

23. oktober 2019 kl. 12:505
Briternes CO2-import udjævner landets grønne fremskridt
Illustration: Sanne Wittrup.
Trods et fald i Storbritanniens egne CO2-udledninger har landets samlede udledninger indtil 2007 været stigende på grund af stadigt større import af varer. Landet er nu den største nettoimportør af CO2-udledninger, lyder det i ny rapport.
Artiklen er ældre end 30 dage

Selv om Storbritannien tilsyneladende har haft et fald i CO2-udledninger, så bidrager landet – i lighed med andre vestlige lande – til klimaforandringerne ved at outsource sine udledninger til udviklingslande med lavere lønninger og færre miljøkrav.

»Vi anser den tilsyneladende nedgang i Storbritanniens CO2-udledninger for at være overvurderet,« lyder det i ny ny rapport fra det britiske statistikbureau ONS.

Illustration: ONS.

Storbritanniens 'importerede' udledninger tredobledes mellem 1992 og 2007, og landet er nu den største nettoimportør pr. indbygger blandt G7-landene, hvor det har overhalet både USA og Japan, konkluderer rapporten.

Læs også: Efter ti års grønne tiltag: Verdens CO2-udledning ligner 'business as usual'

Importerede udledninger

Storbritanniens indenlandske udledninger toppede i 1971, men medregnes andelen fra importerede varer, så skete dette først i 2007, hvor landets samlede udledninger udgjorde 857,4 millioner ton, mens de indenlandske udgjorde 540,8 millioner ton.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Kinesisk CO2-udledning er den store usikkerhedsfaktor for Parisaftalen

»Globaliseringen af CO2-udledninger har resulteret i, at servicebaserede økonomier skaber indirekte udledninger ved at outsource fremstillingen af varer til lande med lavere lønninger og mindre strenge krav til forurening,« lyder det fra ONS.

Ifølge rapporten fra ONS steg nettoimporten pr. indbygger fra 1,7 ton CO2 i 1992 til 5,1 ton i 2007 – altså en tredobling på 15 år.

Luftforureningens globale økonomi

Den teknologiske udvikling og en markant nedgang i de mest energiintensive sektorer, produktions- og transportsektoren, samt overgangen fra fossile brændstoffer til vedvarende energi står bag Storbritanniens fald i landets indenlandske CO2-udledninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udviklingen har medført, at der i Storbritannien ikke længere er stærk sammenhæng mellem økonomisk vækst og CO2-udledning. Forholdet mellem BNP og miljøet er blevet mere vigtig, fordi den hastige økonomiske vækst i udviklingslande skader miljøet, påpeger ONS, og på verdensplan er der fortsat en stærk kobling mellem udledninger og økonomisk vækst.

Læs også: Stop for nye biler og kraftværker: Kloden vil stadig få hedetur

Generelt har globaliseringen af verdensøkonomien resulteret i, at servicebaserede lande og regioner skaber indirekte CO2-udledninger gennem outsourcing af fabriksfremstillede varer til lande med lavere lønninger og mindre strenge miljøkrav.

»I betragtning af, at der ikke er nogen grænser for luftforurening, så er en reduktion i udledninger, samtidig med at BNP-væksten opretholdes, et globalt ansvar,« slutter forfatterne bag rapporten.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
23. oktober 2019 kl. 15:10

Ja man foeler at man lever i it godt og rent land- hvis man kan lukke oejnene for at forureningen bare er flyttet til Ulande. For 40-50 aar siden hentede jeg print hos et firma der lavede print til os. Det var den sidste ordre de kunne levere, for nu lukkede de, da de ikke kunne klare sig p.g.a billig import fra Kina. Det skete da den brugte ferrichlorid som bruges til aetsningen nu skulle sendes til Kommunekemi, og det kostede mere end at koebe ny ferrichlorid, Ejeren var sur og vred og spurgte mig hvorfor de havde givet en flod i Kina navnet Yangtze river, jeg kunne ikke svare, saa han sagde at det betoed "den gule flod", nu var spoergsmaalet hvorfor de havde givet den det navn. Det er fordi de udleder brugt ferrichlorid ud i den fra de print som vi nu importerer i Danmark saa vi kan foele at vi har reduceret forureningen !!! Han sagde at hvis politikerne var smarte saa havde man lagt en forureningsafgift paa importerede varer, noget som man kunne slippe for at betale hvis man kunne bevise at det var produceret lige saa forureningsfrit som i det rene Danmark.

3
23. oktober 2019 kl. 14:30

De fleste vil nok tro, at røgfanerne er fra (i udlandet/UK?) indfyrede (importerede?) ikke bæredygtige brændsler, hvilket man ikke kan vide ud fra det i artiklen oplyste.

Hvis jeg forstår artiklen rigtigt, skulle illustrationen hellere vise f.eks. en - til UK importeret - strøm af varer og ellers burde det både afklares og fremgå, at de viste skorstene faktisk "er fossile" og placeret i eksportlandet.

I positive sammenhænge vises typsik en vindmølle og i negative en rygende skorsten, hvilket ikke er rimeligt overfor de af os, der arbejder på at gøre skorstenen CO2-negativ. Men måske er det bare mig, der er blevet allergisk overfor Ingeniørens linde strøm af negativt vinklede artikler vedr. især termisk bio-kraftvarme?

1
23. oktober 2019 kl. 13:26

Hvor stor bjørnetjeneste har vi gjort klimaet ved at lukke vores industri, men fortsat køber vi de samme varer, hvor de nu forurener 7 gange mere plus transport.

Krav til industrien skal være globale, for at virkningen bliver global.