Selv om Storbritannien tilsyneladende har haft et fald i CO2-udledninger, så bidrager landet – i lighed med andre vestlige lande – til klimaforandringerne ved at outsource sine udledninger til udviklingslande med lavere lønninger og færre miljøkrav.
»Vi anser den tilsyneladende nedgang i Storbritanniens CO2-udledninger for at være overvurderet,« lyder det i ny ny rapport fra det britiske statistikbureau ONS.
Storbritanniens 'importerede' udledninger tredobledes mellem 1992 og 2007, og landet er nu den største nettoimportør pr. indbygger blandt G7-landene, hvor det har overhalet både USA og Japan, konkluderer rapporten.
Læs også: Efter ti års grønne tiltag: Verdens CO2-udledning ligner 'business as usual'
Importerede udledninger
Storbritanniens indenlandske udledninger toppede i 1971, men medregnes andelen fra importerede varer, så skete dette først i 2007, hvor landets samlede udledninger udgjorde 857,4 millioner ton, mens de indenlandske udgjorde 540,8 millioner ton.
Læs også: Kinesisk CO2-udledning er den store usikkerhedsfaktor for Parisaftalen
»Globaliseringen af CO2-udledninger har resulteret i, at servicebaserede økonomier skaber indirekte udledninger ved at outsource fremstillingen af varer til lande med lavere lønninger og mindre strenge krav til forurening,« lyder det fra ONS.
Ifølge rapporten fra ONS steg nettoimporten pr. indbygger fra 1,7 ton CO2 i 1992 til 5,1 ton i 2007 – altså en tredobling på 15 år.
Luftforureningens globale økonomi
Den teknologiske udvikling og en markant nedgang i de mest energiintensive sektorer, produktions- og transportsektoren, samt overgangen fra fossile brændstoffer til vedvarende energi står bag Storbritanniens fald i landets indenlandske CO2-udledninger.
Udviklingen har medført, at der i Storbritannien ikke længere er stærk sammenhæng mellem økonomisk vækst og CO2-udledning. Forholdet mellem BNP og miljøet er blevet mere vigtig, fordi den hastige økonomiske vækst i udviklingslande skader miljøet, påpeger ONS, og på verdensplan er der fortsat en stærk kobling mellem udledninger og økonomisk vækst.
Læs også: Stop for nye biler og kraftværker: Kloden vil stadig få hedetur
Generelt har globaliseringen af verdensøkonomien resulteret i, at servicebaserede lande og regioner skaber indirekte CO2-udledninger gennem outsourcing af fabriksfremstillede varer til lande med lavere lønninger og mindre strenge miljøkrav.
»I betragtning af, at der ikke er nogen grænser for luftforurening, så er en reduktion i udledninger, samtidig med at BNP-væksten opretholdes, et globalt ansvar,« slutter forfatterne bag rapporten.
