...du risikerer det er nedlagt.
Mens flere lande, herunder USA, har forbudt brugen af mikroplastik i diverse plejeprodukter som tandpasta og hudcremer, tøver den danske regering. Mikroplastik er ellers faldet i unåde, fordi det ophobes i fisk og andre dyr, når det kommer ud i havene.
Det er bevist, at mikroplastik forhindrer østers i at yngle, men den den præcise, overordnede effekt af ophobning af mikroplastik i dyr er ukendt
Og uvidenhed er en af hovedårsager til, at regeringen ikke vil lovgive uden EU. Man ved ikke nok om, hvordan man overhovedet måler, hvor meget der udledes til vandmiljøerne, lyder det. Desuden mener fødevare- og filjøminister Esben Lunde Larsen, at netop plejeprodukter udgør en forsvindende lille del af problemet.
»Langt de fleste produkter, der kan købes i Danmark, produceres uden for landets grænser, og derfor bør en indsats, der retter sig mod produkter, der indeholder eller kan frigive mikroplast, ske på EU-niveau,« tilføjer Esben Lunde Larsen i forbindelse med behandlingen af et lovforslag fra Enhedslisten, der skulle forbyde brugen af mikroplastik i Danmark.
Læs også: Vejle Spildevand vil mikroplast til livs
I Storbritannien er holdningen helt anderledes.
»Hvis vi ikke kan få Kommisionen (EU-Kommissionen, red.) til indtage en fælles stilling mod brugen af mikroplastik, er vi åbne overfor muligheden om at foretage national lovgivning på området,« siger den britiske miljøminister Rory Stewart til BBC.
Den britiske regering har allerede opfordret firmaer, der bruger mikroplastik i deres produkter, til at udfase brugen af de mikroskopiske, miljøskadelige plastikkugler på frivillig basis.
De små plastikstykker ledes først til rensningsanlæggene, hvor det meste af mikroplastikken ryger igennem filtrene. Herefter ledes det ud i havene, hvor den ophober sig i fisk og andre havdyr.
Udover at være giftigt i store mængder for dyr, der spiser det, kan mikroplastikken være tilsat diverse additiver for at opnå gavnlige egenskaber i det produkt, plastikken tilsættes. Det kan for eksempel være hormonforstyrrende stoffer som bisphenoler, ftalater og bromerede flammehæmmere.
Fordi plastikken er oliebaseret er der også en stor sandsynlighed for, at andre vandskyende, forurenende affaldstoffer i havet binder sig til plastikstykkerne.
...du risikerer det er nedlagt.
Benhårdt fokus på at minimere forurening og helbredsrisici er totalt fraværende i EU.
Der burde være mindste mål og frit slag for nationale grænser, der går videre end det fodslæbende niveau som erhvervslobbyisterne i EU formår at købe sig til.
TTIP står for døren og vil forhindre at andre end erhvervslobbyister kan være med til vigtig lovgivning.
Ps. Al plastik deler sig i det uendelige til det bliver mikroplast, så det er en stor opgave at komme problemet til livs.
I følge en udsendelse fra DR er den største kilde til mikroplastik engangskarklude. De bliver netop ikke brugt én gang og ender som en hullet las.
Resten går direkte gennem rensningsanlæggene, der ikke kan at tilbageholde mikroplastik.
Så derfor skal vi ikke foretage os noget selvstændigt, mener Lunde Larsen. Så medens EU lunter langsomt derudaf, kan vi bare lunte med?
Så medens EU lunter langsomt derudaf, kan vi bare lunte med?
Står vi ikke bare stille, og ser hvor EU evt. skulle lunte hen?
I følge en udsendelse fra DR er den største kilde til mikroplastik engangskarklude
"En ny dansk undersøgelse fra Miljøstyrelsen vurderer, at hovedkilderne til mikroplast i Danmark er bildæk, maling, sko, vejstriber og tøj." http://mst.dk/service/nyheder/nyhedsarkiv/...
TTIP står for døren og vil forhindre at andre end erhvervslobbyister kan være med til vigtig lovgivning.
Ja EU er lobbyisternes "legeplads" Sådan er det vel allerede i dag. TTIP gør det så bare endnu være ?
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard