Briterne vil forbyde mikroplast uden om EU - Danmark tøver

Mens flere lande, herunder USA, har forbudt brugen af mikroplastik i diverse plejeprodukter som tandpasta og hudcremer, tøver den danske regering. Mikroplastik er ellers faldet i unåde, fordi det ophobes i fisk og andre dyr, når det kommer ud i havene.

Det er bevist, at mikroplastik forhindrer østers i at yngle, men den den præcise, overordnede effekt af ophobning af mikroplastik i dyr er ukendt

Læs også: Danskere finder havets usynlige mikroplast

Og uvidenhed er en af hovedårsager til, at regeringen ikke vil lovgive uden EU. Man ved ikke nok om, hvordan man overhovedet måler, hvor meget der udledes til vandmiljøerne, lyder det. Desuden mener fødevare- og filjøminister Esben Lunde Larsen, at netop plejeprodukter udgør en forsvindende lille del af problemet.

»Langt de fleste produkter, der kan købes i Danmark, produceres uden for landets grænser, og derfor bør en indsats, der retter sig mod produkter, der indeholder eller kan frigive mikroplast, ske på EU-niveau,« tilføjer Esben Lunde Larsen i forbindelse med behandlingen af et lovforslag fra Enhedslisten, der skulle forbyde brugen af mikroplastik i Danmark.

Læs også: Vejle Spildevand vil mikroplast til livs

I Storbritannien er holdningen helt anderledes.

»Hvis vi ikke kan få Kommisionen (EU-Kommissionen, red.) til indtage en fælles stilling mod brugen af mikroplastik, er vi åbne overfor muligheden om at foretage national lovgivning på området,« siger den britiske miljøminister Rory Stewart til BBC.

Læs også: Bekymrede forskere: Koraller æder løs af havenes mikroplast

Den britiske regering har allerede opfordret firmaer, der bruger mikroplastik i deres produkter, til at udfase brugen af de mikroskopiske, miljøskadelige plastikkugler på frivillig basis.

Ophobes i dyr og mennesker

De små plastikstykker ledes først til rensningsanlæggene, hvor det meste af mikroplastikken ryger igennem filtrene. Herefter ledes det ud i havene, hvor den ophober sig i fisk og andre havdyr.

Udover at være giftigt i store mængder for dyr, der spiser det, kan mikroplastikken være tilsat diverse additiver for at opnå gavnlige egenskaber i det produkt, plastikken tilsættes. Det kan for eksempel være hormonforstyrrende stoffer som bisphenoler, ftalater og bromerede flammehæmmere.

Læs også: Otte millioner ton plastic ryger i havet hvert år

Fordi plastikken er oliebaseret er der også en stor sandsynlighed for, at andre vandskyende, forurenende affaldstoffer i havet binder sig til plastikstykkerne.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Benhårdt fokus på at minimere forurening og helbredsrisici er totalt fraværende i EU.

Der burde være mindste mål og frit slag for nationale grænser, der går videre end det fodslæbende niveau som erhvervslobbyisterne i EU formår at købe sig til.

TTIP står for døren og vil forhindre at andre end erhvervslobbyister kan være med til vigtig lovgivning.

Ps. Al plastik deler sig i det uendelige til det bliver mikroplast, så det er en stor opgave at komme problemet til livs.

  • 8
  • 0

I følge en udsendelse fra DR er den største kilde til mikroplastik engangskarklude. De bliver netop ikke brugt én gang og ender som en hullet las.

Resten går direkte gennem rensningsanlæggene, der ikke kan at tilbageholde mikroplastik.

  • 2
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten