Briterne på vej med første CO2-afgift

23. juni 2010 kl. 14:047
Briterne på vej med første CO2-afgift
Illustration: Wikimedia.
Den nyvalgte britiske premierminister David Cameron vil indføre en ekstra CO2-afgift som supplement til lave kvotepriser. Det sker som en indirekte støtte til atomkraften.
Artiklen er ældre end 30 dage

Storbritannien kan meget vel blive det første land, der indfører en egentlig CO2-afgift. Den nyvalgte britiske konservative premierminister David Cameron presser i øjeblikket på for at indføre en afgift, kaldet carbon floor, der skal hjælpe briterne med reducere emissionerne med 80 procent i 2050 i forhold til niveauet i 1990.

»Synspunktet er, at vi kan skabe et minimumsleje, så når EU kvotepriserne ryger under det bestemte prisleje, vil en supplerende afgift bringe priserne op til et vist niveau igen,« sagde energiminister Charles Hendry under britiske kernekraft-konference den 16. juni.

Den nye regerings planer blev præsenteret i går i forbindelse med regeringens budget og vil øge priserne på elektricitet produceret af kul og naturgas, og dermed "straffe" CO2-synderne. Målet er, at CO2-afgiften er på plads i løbet af 2010, skriver Bloomberg.

Prisen for at udslippe et ton CO2 ligger i øjeblikket på cirka 15 euro, men den har varieret kraftigt gennem årene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De konservative har endnu ikke meldt ud, i hvilket prisleje afgiften vil træde til, men spekulationer i britisk presse går på 35 pund, svarende til 41 euro.

Støtte til atomkraften

Ifølge Teddy Sikorski, der følger udviklingen inden for blandt andet handel med CO2-kvoter for Barclays Capital, kommer David Camerons tiltag for at støtte byggeriet af nye atomkraftværker, der kæmper med tårnhøje investeringsomkostninger, men som samtidig producerer CO2-neutral elektricitet. Også vedvarende energikilder vil få gavn af en CO2-afgift.

»Det er en måde at indføre subsidier. Det sker bare ved at indkræve subsidierne fra alle elforbrugerne,« siger Teddy Sikorsky til Bloomberg.

EDF har planer om at bygge fire 1.600-megawatt reaktorer ved Sizewell og Hinkley Point i England over de næste 15 år, og står til at vinde, når briterne indfører et carbon floor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det vil være en vigtigt i forhold til fremtidige investeringer,« sagde Vincent de Rivaz, der er chef for EDF i Storbritannien.

I maj sagde Dong Energys koncernchef, Anders Eldrup, til Reuters, at han støttede de britiske planer.

Han har anbefalet klimakommissær Connie Hedegaard at undersøge muligheden for en EU-løsning for at skabe så stabile investeringsforhold som muligt for industrien.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
25. juni 2010 kl. 08:48

Hej Søren,

Ja det er sådan set rigtig nok at afgiften i Norge ikke går direkte til subsidier. Men på den anden side yder den Norske regering betydelig støtte til forskning inden området fornybar energi (men også CO2 fangst og lagring).

Men pointen min er præcis det du også påpeger - den eneste måde at få udslip ned er gennem (heftig) beskatning. Det er også den eneste årsag til at Statoil re-injicerer CO2 fra gassen de producerer på Snøhvit og Sleipner.

6
24. juni 2010 kl. 22:56

Det er for kringlet for mig. Jeg fatter stadig ikke hvad du mener.

Mvh Søren

5
24. juni 2010 kl. 19:20

Jeg forstår ikke kommentaren. Hvad mener du?

Markedstanken er at der kan indgås en aftale og prisfastsættelse mellem enige parter. Det gælder også for forurening.

Lige nu gælder der en statsdikteret takst på meget forurening, nemlig 0kr. Det er uforeneligt med markedstanken, specielt den liberalistiske.

4
24. juni 2010 kl. 19:13

Det er ikke den liberalistiske markedstankes skyld at en statsindblanding har sat prisen for forurening til 0kr.

Jeg forstår ikke kommentaren. Hvad mener du?

Mvh Søren

3
24. juni 2010 kl. 19:03

Den liberalistiske markedstanke uden statsindblanding er pip.

Det er ikke den liberalistiske markedstankes skyld at en statsindblanding har sat prisen for forurening til 0kr.

2
24. juni 2010 kl. 18:52

»Det er en måde at indføre subsidier. Det sker bare ved at indkræve subsidierne fra alle elforbrugerne,« siger Teddy Sikorsky til Bloomberg

Det er ikke subsidier. Subsidier er når det er gratis at forurene skønt det skader samfundet. Forureningen belaster hele samfundet, beskatning af forureningen af samfundets pris for at tillade at det fælles livsgrundlag, f.eks. atmosfæren, bruges som losseplads.

Der er økonomien det styrer teknologien. Hvis man beskatter teknologi som skader samfundet - specielt biosfæren - på grund af forurening, vil beskatning af samme teknologi gøre det økonomisk interessant at udvikle mindre forurenende teknologier.

Markedmekanismen kan ikke gøre det alene men er uden styring snarere årsagen til problemet. "Global warming is a market failure" (Nicolas Stern). Den liberalistiske markedstanke uden statsindblanding er pip. Markedskræfterne skal styres så de privat (profit)interesser falder sammen med samfundets overlevelses interesser. Så kan investorerne tjene deres penge uden indvendinger.

Beskatning af forurening er derfor en af forudsætningerne for at man kan slippe markedskræfterne løs og droppe subsidierne.

Mvh Søren

1
23. juni 2010 kl. 15:36

Hva med den CO2 avgiften vi har hatt i Norge i snart 20 år da?