Briterne får pengesedler af plast i 2016

Når du i 2016 skal på juleshopping i Londons travle gader, bliver det med plasticsedler i hånden. Britiske Bank of England har besluttet, at 5- og 10-pundssedlerne fremover skal produceres af polymer, skriver BBC.

Banken har gennemført en række test af de nye plastsedler, der ifølge banken kan tåle både en tur i vaskemaskinen og varme op til 120 grader celsius. Det skyldes, at sedlerne skal laves af de syntetiske fibre polypropylen, som blandt andet kendes fra sportsundertøj og hygiejne tekstiler.

Beslutningen om at udskifte de traditionelle papirsedler bygger desuden på en række spørgeskemaer, hvor 13.000 briter ifølge BBC har sagt god for at skifte sedler.

Beslutningen er den helt rigtige i forhold til sikkerhed, mener Mark Carney, der er øverste chef i Bank of England.

»Vores kommende polymer-sedler er bedre beskyttet mod forfalskninger og mere modstandsdygtige, men de hylder samtidig historien og traditionerne, der er væsentlige både for Bank of England og nationen,« sagde Mark Carney på et pressemøde onsdag.

Derned slutter en 320 år lang tradition for papir-pengesedler i Storbritannien. Første gang, de britiske sedler så dagens lys, var i 1694, da William den 3. havde brug for kapital til at føre krig mod Frankrig.

I dag sker skiftet også af hensyn til økonomi. Det anslås af flere medier, at Bank of England sparer 100 millioner pund på at omlægge sit system til plasticsedler. De nye polymer-sedler holder nemlig dobbelt så lang tid som traditionelle papirsedler. Til gengæld de dyrere at producere pr. seddel.

De nye sedler vil blive en smule mindre i dimensionerne end de nuværende. Men ifølge Bank of England vil hæveautomater godt kunne håndtere dem ved småjusteringer frem mod 2016.

Plastsedler har før fundet vej til Storbritannien. I 1999 producerede Bank of Northern Bank Ireland en særlig 5-pundseddel i forbindelse med årtusindskiftet. På Isle of Man prøvede man i 1983 også et forsøg med sedler af polymer. Men på grund af problemer med trykket måtte man i 1988 trække dem tilbage.

Danske sedler forbliver

Nationalbankens underdirektør, Karsten Biltoft, oplyser til Jyllands-Posten, at banken ingen planer har om at gå fra papir til plast. De danske sedler er overtrukket med en coating, så de er smudsafvisende og mere holdbare, skriver Jyllands-Posten.

Dokumentation

Bank og Englands pressemeddelelse med links til flere rapporter om polymer-sedlerne

Bank of Englands egen præsentation af skiftet til polymer-sedler

Kilde BBC
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

f.eks. i Australien, Bermuda, Brunei, New Zealand, Papua New Guinea, Romænien og Vietnam benytter man pengesedler udelukkende af polypropylen-polymer; desuden har Bangladesh, Brasilien, Canada, Chile, Den Dominikanske Republik, Indonesien, Israel, Malaysia, Mexico, Nepal, Sri Lanka, Thailand, Samoa, Singapore og Zambia pengesedler af polymer, så det er en ganske ny foreteelse fra 1980'erne.

  • 0
  • 0

En af fordelene ved de papirbaserede pengesedler, er papirets gummiering, dvs coatning med gelatine. Gelatine er unikt nogen lunde på samme måde som DNA. Gelatine består af tråde fra dyrisk collagen. Trådene kan være lange eller kortere, være af ko eller fra grise skind, og sekvensen af aminosyrerne afspejler sågar spor fra dyrets ernæring. Det vil sige, at hvis man forsøger at lave falske penge, vil en omhyggelig analyse af pengesedlens gummiering afsløre vigtig information om papirets oprindelse. Det er vel ikke alle falske pengesedler, som trykkes på samme papir, som Nationalbanken anvender.

Mvh JohnArentoft www.gelatine.dk

  • 0
  • 0

Nu skal jeg nok holde mig ude af denne diskussion og lade de tekniske detaljer flyde. Jeg syntes da personligt, at det der med at de vil indeholde et DNA aftryk, som er svært at forfalske er, sådan, ret cool. Men jeg har lidt på fornemmelsen at det her distrahere mere end det fokusere.

Jeg ved ikke helt hvordan jeg lige skal lufte det, men uanset hvad man laver de der penge af, så er de altså intet værd. Jeg mener helt ærligt at folk, frem for en notorisk afvisning, skal prøve at undersøge denne påstand. Krisen slutter ikke, den eksplodere - måske helt bogstaveligt...

Propaganda eksempel: "men de hylder samtidig historien og traditionerne, der er væsentlige både for Bank of England og nationen,« sagde Mark Carney på et pressemøde onsdag." - bla. bla. bla..fnis.

Undskyld, tilbage til de tekniske detaljer.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten