Briter vil have biometrisk borgerkort

Mens tankerne om et dansk borgerkort blev lagt i graven for flere årtier siden, er både Storbrittannien og Tyskland på vej til at indføre nationale identitetskort, som skal indeholde biometriske data.

Lovgrundlaget i Storbritannien skal drøftes i Underhuset i dag og har udløst protester fra borgerrettighedsorganisationer, som frygter uhensigtsmæsig oplagring af personlige data hos myndighederne.

Til gengæld har opinionsundersøgelser afsløret en bred opbakning til planerne hos borgerne, som til gengæld ikke har nogen tiltro til, at det vil lykkes at få etableret den nødvendige it-infrastruktur.

Planerne om at indføre et digitalt identitetsbevis agter den britiske regering at følge op med hårde straffe for misbrug. Lovforslaget giver mulighed for at straffe forfalskere af identitetskortene med op til ti års fængsel.

Første etape af planerne bliver et pilot-projekt, hvor 10.000 frivillige borgere i de næste tre måneder skal afprøve de digitale borgerkort. Pilotprojektet skal afgøre, hvilke biometriske data, der skal lagres på det fremtidige kort.