Briter bygger flydende huse i oversvømmelsestruede områder

16. oktober 2014 kl. 11:123
Briter bygger flydende huse i oversvømmelsestruede områder
Illustration: Baca Architects.
Man kan godt bygge i områder, hvor der er risiko for oversvømmelser, hvis bare man tager højde for vandmasserne. Det viser flere britiske projekter.
Artiklen er ældre end 30 dage

På en naturskøn grund kun ti meter fra Themsen ligger et nyt hus. Eller hviler skulle man måske sige. For i modsætning til deres naboer behøver beboerne i huset ikke at frygte flodens luner. Når Themsen går over sine bredder, vil huset flyde ovenpå. Det skriver hjemmesiden enr.com

Amfibiehuset er bygget på et skrog nede i en våddok. Når vandet stiger, vil huset stige med. Beplantningen på grunden er udvalgt efter, hvor godt den kan håndtere oversvømmelser. Illustration: Baca Architects.

I stedet for et almindeligt fundament med en kælder er det 225 kvadratmeter store hus nemlig udstyret med et 'skrog' af beton. Skroget er placeret i en våddok og fastgjort til fire søjler, og husets to etager høje overbygning er konstrueret af lette materialer.

Alle installationer til vand, spildevand og elektricitet er udført i fleksible materialer, så de kan følge med, når vandet presser huset op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aqaubox er et hus, der er designet til at kunne klare stigende vandstand. Huset skal opføres ved byggeforskningslaboratoriet BRE. Illustration: Baca Architects.

Løsningen koster ifølge arkitekterne Baca Architects, som har projekteret huset sammen med ingeniører fra Techniker og HR Wallingfords, stort set det samme som at anlægge et nyt hus med kælder - eller 20-25 procent mere end et almindeligt hus uden kælder.

Baca Architects mente, at det var den bedste løsning på grunden. For hvis man havde løftet huset op på pæle, ville der have været stor afstand til den naturskønne grund, og alternativet med at bygge en husbåd ville myndighederne ikke godkende.

Projektet er det første amfibiehus i Storbritannien, men flere er på vej. Baca Architects har således yderligere to amfibiehuse på tegnebrættet, og sammen med byggeforskningslaboratoriet BRE er man i gang med at designe en hustype, der kan klare jævnlige oversvømmelser - dog uden at flyde.

Interessen for de oversvømmelsesikre huse i Storbritannien skyldes især manglen på egnede byggegrunde.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
17. oktober 2014 kl. 08:52

Nu er det sjældent vindstille ved oversvømmelser. Det virker upraktisk at huset løftes op fra fundamentet i sådan en situation.

2
16. oktober 2014 kl. 14:55

og byg det som en husbåd.

1
16. oktober 2014 kl. 14:17

Jeg bor i England. Jeg ville aldrig nogensinde stole på en engelsk håndværker til at bygge noget der holder mere end 2-3 år. Og det er ikke at de er dårlige mennesker, det er simpelthen klassesamfund af en grad som man slet ikke kan forestille sig som dansker. De går i en rigtig dårlig skole indtil de er 15 og så bliver de lærlinge og det er omtrent det. Fordi så meget prioritet får underklassen og håndværkere er underklasse. Og deres forældre og bedsteforældre er selvfølgelig forsømt i samme omfang.