Brintoverilte-eksplosion sænkede Kursk
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Brintoverilte-eksplosion sænkede Kursk

En brændstofeksplosion i en torpedo var årsagen til, at den russiske atom-ubåd Kursk sank i Barentshavet nord for Norge for knap to år siden. Det konkluderer en russisk regeringskommission, som har undersøgt ulykken, der kostede samtlige 118 besætningsmedlemmer livet.

Ubåden, der var et af Ruslands største og mest avancerede fartøjer, kolliderede hverken med et andet skib eller en vildfaren mine, som russiske myndigheder ellers hævdede i dagene efter det tragiske forlis i august 2000. Efter knap to års undersøgelser er undersøgelseskommissionen kommet frem til, at forliset i stedet skyldes brug af brintoverilte som brændstof i torpedoen, skriver BBC News. Den type brændstof anses andre steder i verden for at være ustabil, og de fleste lande er derfor ophørt med at bruge den.

Brændstofeksplosionen forårsagede en brand, som efterfølgende fik al ammunition ombord på Kursk til at eksplodere.

»Efter eksplosionen døde alle, der opholdt sig i ubådens forreste del,« siger viceadmiral Valery Dorogin, der er medlem af undersøgelseskommissionen.

Efter den tragiske hændelse fandt man en besked fra en af besætningsmedlemmerne i vraget. Heraf fremgik det, at mindst 20 af 118 ombord havde søgt tilflugt bagest i fartøjet, hvor de havde overlevet i flere timer.

Efter ulykken gav den russsiske flåde ordre til, at alle brintoverilte-drevne torpedoer skulle tages ud af brug. Brintoverilte har ellers været den russiske flådes foretrukne brændstof siden Sovjet-tiden, fordi det er billigere end andre brændstoftyper.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten