Stinkende og larmende dieselbusser er noget de fleste byboer må acceptere. Men bymiljøet skal forbedres både hvad angår støj og forurening og derfor leder busselskaber efter alternativer. Et af dem kunne være brintbusser.
Tirsdag var det muligt at prøvekøre en brintbus fra den polske producent Solaris. Bussen kører til daglig i fast rutefart i Hamburg, men i dagens anledning var det Amager, som lagde asfalt til en tur med over 100 deltagere i Brintbranchens arrangement FCB CHP17.
En af deltagerne i arrrangementet var administrerende direktør for Movia, Dorthe Nørh Pedersen. Movis står til daglig for offentlig bustransport op Sjælland og årligt kører med 215 mio. passagerer.
Læs også: Dansk teknologi driver Tysklands første methanol-båd
Dorthe Nøhr Pedersen fortalte, at selskabet har sat sig det mål, at bustransporten skal være fri for fossile brændsler i 2030, og da Movia ikke selv ejer busser, skal de aftaler, der indgås med bussselskaberne efter 2018, indeholde planer for, hvordan busselskabet har tænkt sig at løse den opgave:
»Movia kommer ikke til at stille krav til specielle teknologier. Busselskaberne må selv vælge teknologi. Det kan for eksempel være biodiesel, el eller brint. Men vi kan se at brintbusser matcher vores krav,« sagde hun og understregede, at Movia meget gerne deltager i forsøg med brintbusser for at får viden som kan understøtte en større udrulning.
Polsk bus med canadiske brændselsceller
Bussen som Brintbranchen havde fået til København var en 18,75 meter lang Solaris Urbino II med plads til 105 passagerer. I virkeligheden var bussen en elbus, med brændselsceller som rækkeviddeforlænger. Batteriet kan indeholde 120 kWh og oplades eksternt.
Læs også: Nu skal lastbiler også være elektriske
Brændselsceller er leveret af Ballard Power Systems og kan levere 101 kW. Kraft til hjulene blev overført af en 240 kW asynkron elmotor.
Turen rundt på Amager adskilte sig ikke nævneværdigt fra en tilsvarende tur med en dieselbus - altså bortset fra fraværet af støj, os og gearskift. Det var med andre ord en behagelig tur.
Brintbusser kræver forberedelse
Britiske Element Energy har specialiseret sig i rådgivning om bæredygtig transport og administrerende direktør Ben Madden trak nogle af perspektiverne frem, som kunne tale til fordel for brintbusser.
For eksempel vil der ikke være brug for omfattende ny infrastruktur. Brintbusser kan tankes på i garagen på omkring ti minutter og rækkevidden ligger på mindst 300 km. Der er heller ingen grund til at frygte for problemer med den avancerede teknologi. Foreløbige resultater fra London viser, at brintbusser har kørt over 25.000 timer uden behov for større serviceeftersyn:
»Resultaterne viser, at busserne er fleksible, der er ingen lokal emission og passagererne er glade,« siger Ben Madden.
Læs også: Tyskland satser stort på brint til transport
Det anslås, at der lige nu er cirka 100 brintbusser på gaderne i Europa. En opgørelse af planer for projekter viser, at der inden for de næste par år vil komme yderligere 300 busser i drift. Og så kommer det til at gå stærkt forventer Ben Madden:
»I 2020 skal 3.000 busser i London være 0-emissions-busser og i 2025 skal over 9.000 busser, inklusive alle Londons dobbeltdækkere skiftes ud med 0-emissionsbusser,« siger han uden at kunne skrive under på at de alle bliver brintbusser.
Brug for luft i budgettet
Men der skal være plads til det uforudsete, hvis et busselskab overvejer at skifte til brintbusser. Det forklarede David York, der er chef for ny teknologi hos busselskabet Tower Transit Oerations Ltd. Det er blandt andet dem, derstår bag alle de røde busser, inklusive dobbeltdækkerne, i London:
»Der vil komme ekstra omkostninger, som man bare ikke kan forudse - noget går galt – og regn med, at det er dyrere end forventet,« fortalte han.
Læs også: Tyske udviklere vil have kortdistance flytrafik over på brint
Det er der flere forklaringer på. For selvom busserne måske kører som de skal, skal omgivelserne tilpasses. For eksempel skal der oprettes helt nye sikkerhedsforanstaltninger på værkstederne. Det skyldes, at der både arbejdes med meget høje spændinger i elsystemet og med tanke med et tryk på 350 MPa til at opbevare brinten:
»Du vil også opleve, at medarbejderne skal vænne sig til noget nyt og det tager altså længere tid end det gør for ledelsen. Husk derfor, at der skal trænes rigtig meget med de folk, der skal gå fra dieselbusser til brintbusser,« siger han.
Antallet af busproducenter og mængden af busser på gaderne, gør også, at det ikke lige er så nemt at skaffe reservedele eller kvalificeret mekanikere, som det er til en dieselbus:
»Det er hårdt arbejde at få brintbusser til at erstatte dieselbusser, men det kan lade sig gøre,« siger David York.
Prisen på vej ned
Hvis alle ovenstående problemer kan overkommes, så er der naturligvis endnu en stopklods, som gør, at dieselbusserne ikke for længst er blevet udskiftet med det mere miljøvenlig brint: Det er naturligvis prisen på busser og brændsel.
Emnet blev kun flygtigt berørt, da de fleste synes at være enige om, at der var brug for flere test og politiske tiltag, som kunne gøre det attraktivt for busproducenterne at satse på brintbusser.
Læs også: Brintbranchen: Læg afgifter på bilers CO2-udledning
Erfaringer fra britiske forsøg, viste dertil, at teknologien udviklede sig så hurtigt, at busserne på få år var blevet 50 procent mere effektive i udnyttelsen af brinten.
Derfor mente Ben Madden fra Element Energy vurderede, at hvis der blev bestilt 100 busser hos en producent i dag, så ville den rene anskaffelsespris kunne blive konkurrencedygtig med en tilsvarende dieselbus.
