Brint lækkede fra hovedtank under nedtælling til rumfærge-opsendelse
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Brint lækkede fra hovedtank under nedtælling til rumfærge-opsendelse

Nasa afbrød opsendelsesforsøget af rumfærgen Discovery i går aftes på grund af en lækage i brintsystem ude på rampen.

Det var under nedtællingen, at en brintventil lækkede og skabte en potentiel farlig situation.

Nasa vil ikke være i stand til at have problemet repareret før tidligst søndag. Det giver Nasa blot tre dage til at få Discovery opsendt inden den må udsættes til den første uge i april, på grund af russiske fartøjer der skal opsendes til rumstationen.

»Det er bedre at flyve end at sidde på Jorden. Men vores arbejde kræver perfektion og det var ikke perfekt i dag. Så vi var nødt til at afbryde opsendelsesforsøget, og gå i gang med at reparere. Vi vil flyve igen når det er perfekt,« siger opsendelsesleder Mike Leinbach.

Lækagen blev opdaget, mens man pumpede flydende ilt og brint ind i rumfærgens store hovedtank. Her opdagede en række sensorer en betydelig brintlækage, hvor en forbindelse sidder på siden af hovedtanken.

Når det superkolde flydende brint fyldes på, opstår der tryk i tanken og en ventil leder brintgassen ud og væk fra rampen, hvor den brændes af. Det var i dette system, at der var en lækage.

Nasa har haft tilsvarende problemer tidligere, men dette har hver gang kunne løses ved at aktivere ventilen et par gange. Det virkede dog ikke denne gang.

Nasa kan ikke få adgang til den ventil, som menes at være årsagen til lækagen, før fredag, og at få den repareret før søndag er en udfordring ifølge Mike Leinbach. Nasa planlægger et nyt møde torsdag for at afgøre, hvornår præcist man forsøger en opsendelse igen.

Udsættelse får betydning for rumvandringer

Discovery medbringer den sidste del til Den Internationale Rumstations store elektricitetssystem, bomdelen S-6 med to sæt solpaneler.

S-6 bomdelen er det sidste større amerikanske bidrag til rumstationen. S-6 vejer 14 ton og har elektriske systemer, radiator og to 35 meter lange sammenfoldede solpaneler.

Discovery medbringer foruden S-6 bomdelen også et nyt medlem til rumstationens besætning. Det er den japanske astronaut Koichi Wakata, som skal afløse Nasa's Sandy Magnus. Sandy Magnus har været ombord på rumstationen siden november og vil vende tilbage til Jorden med Discovery.

Selv hvis Discovery kommer af sted søndag, bliver Nasa nødt til at droppe den ene af de fire planlagte rumvandringer.

Dette er, fordi missionen i så fald vil blive forkortet med to dage for at gøre plads til ankomsten af det russiske Soyuz-TMA14 fartøj med en ny besætning til rumstationen.

Soyuz-TMA14 er planlagt til opsendelse den 26. marts. Hvis rumfærgen udsættes til mandag skal man droppe to rumvandringer, og tirsdag droppes tre rumvandringer.

Tre af de fire planlagte rumvandringer er opgaver som forberedelser til kommende udstyr som skal tilkobles rumstationen, mens den sidste er i forbindelse med den S-6 bomdel som Discovery medbringer.

Vælger Nasa at forsøge en opsendelse søndag bliver det kl. 00.43 dansk tid med en efterfølgende tilkobling den 17. marts.

Emner : Rumfartøjer
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten