Brexit ryster Galileo-satellitprogram: Storbritannien vil lave ny konkurrent
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Brexit ryster Galileo-satellitprogram: Storbritannien vil lave ny konkurrent

Illustration: ESA

Det har indtil videre kostet 75 milliarder kroner og taget 17 år at udvikle det europæiske svar på det amerikanske GPS-satellit navigationssystem, Galileo.

En af de drivende kræfter i satellit-programmet har været Storbritannien, der har betalt omkring 12 procent af omkostningerne til Galileo, ligesom 15 procent af alle udbudte opgaver i dag løses af britiske virksomheder.

Men når Storbritannien forlader EU til marts næste år, vil det formentlig også betyde et farvel til Storbritanniens aktive deltagelse i Galileo-programmet.

Det betyder at Storbritannien ikke længere fuldt ud kan bruge den krypterede Galileo-service Public Regulated Service, som myndigheder såsom militær, brandvæsen, politi og beredskab kan benytte ved katastrofe- eller krigssituationer.

»PRS-services er til militær anvendelse og ved katastrofer, hvor man har behov for en højere præcision og højere opløsning på satellitdata. I ufredelige situationer er det vigtigt at have adgang til den type højtopløselige data,« siger Kristian Pedersen, direktør i DTU Space.

Samtidig vil britiske virksomheder i fremtiden heller ikke får mulighed for at byde på Galileo-udbud af sikkerhedsmæssige hensyn.

At Brexit også kan betyde exit for Galileo er et ekstra slag i ansigtet på Storbritannien, der har skruet gevaldigt op for rumfartsambitionerne.

»Storbritannien har intensiveret deres rumfartsaktiviteter de seneste år med flere ressourcer til UK Space Agency, ligesom ambitionerne er store. Storbritannien har en drøm om at sidde på 10 procent af verdensmarkedet for rumfart«, siger Kristian Pedersen.

Læs også: Ultrapræcis positionering i Aarhus - ned til 1 centimeter

Datacenter flyttet til Spanien

Brexit har allerede haft betydning for Storbritanniens involvering i Galileo.

Tidligere i år blev et Galileo-datacenter flyttet fra Storbritannien til Spanien netop på grund af udsigten til Brexit.

Udsigten til at Storbritannien ikke får adgang til PRS-services har fået den britiske forsvarsminister Gavin Williamson til at sætte gang i udviklingen af et nyt satellitbaseret navigationssystem der skal konkurrere med Galileo, det amerikanske GPS, russiske Glonass og kinesiske Beidu.

Netop nu foregår der en nervekrig mellem EU og Storbritannien omkring Galileo, hvor Storbritannien truer med helt at forlade Galileo, mens EU omvendt står fast på, at britiske virksomheder af sikkerhedshensyn ikke må byde på Galileo-opgaver i fremtiden.

»Hvis Storbritannien forlader Galileo vil det have størst konsekvenser for dem selv og ikke for EU. Man kan med en vis ret sige, at de har været med til at betale festen, men uden at måtte være med. Opstartsomkostningerne har været meget større end driftsomkostningerne af satelliterne,« konstaterer Kristian Pedersen

Læs også: Nu tændes Europas modstykke til GPS

Vil bruge 25 milliarder på nye britiske satellitter

Ifølge The Daily Telegraph vil forsvarsministeren afsætte op mod 25 milliarder danske kroner til et nyt konkurrerende satellitnavigationssystem til Galileo og GPS.

»Vi skal ikke frygte eller tvivle på vores evner til gøre det alene eller søge nye partnerskaber med lande som Japan, Sydkorea, Australien eller andre,« siger Gavin Williamson til avisen.

Teknologisk er der intet til hinder for, at Storbritannien kan gå solo med sit eget satellitbaserede navigationssystem. Men det bliver komplekst, fordi Storbritannien stadig er en del af det Europæiske rumfartsagentur ESA.

»Selvfølgelig kan det lade sig gøre at bygge sit eget navigationssystem. Det har Rusland, Kina og snart også Indien også gjort. Men der er ingen tegn på, at Storbritannien forlader ESA, og hvis de går solo bliver det formentlig dyrt og komplekst for Storbritannien,« siger Kristian Pedersen.

Tidligere i år har Airbus råbt vagt i gevær og opfordret til at Storbritannien bliver i Galileo-programmet af sikkerhedsmæssige hensyn.

»Storbritanniens fortsatte deltagelse i EU’s Galileo-program vil sikre at sikkerheds- og forsvarsbåndene forbliver styrkede til gavn for Europa som helhed, i en tid med stigende sikkerhedstrusler og geopolitisk ustabilitet,« har Thomas Enders, den tyske topchef for flyproducenten Airbus, udtalt i en kommentar til Brexit.

Airbus er også leverandør til Galileo-programmet.

EU beviser endnu en gang, at EU ikke er lig med Europa, og at EU mere og mere ligner en hæmsko for europæisk samarbejde. Trist, det kunne have være så godt, hvis man havde lyttet til befolkningerne i EU.

  • 19
  • 29

Der er mange englaendere der ikke mener at UK er en del af Europa men at British Isles derimod er et selvstaendigt omraade som ikke har nogen forbindelse (hverken fysisk eller paa andre maader) til Europa.
Saa med det syn saa spiller det ingen rolle at EU ikke har et godt samarbejde med British Isles, med sensyn til overskriften. Europaeisk samarbejde inkludere ikke UK.

Det er ret interesaant at bo i England og forstaa hvor meget de foeler de ikke hoere med til Europa eller EU. Det var ikke noget jeg taenkte meget over da jeg boede i DK.

  • 22
  • 0