Brexit er også Brexatom: Hvem skal nu sikre de britiske atomanlæg?

Efter en britisk udmeldelse af Euratom hersker der tvivl om, hvem der kommer til rydde op og stå for håndteringen af 3.000 kubikmeter radioaktivt affald, når fusionsforskningsanlægget Joint European Torus (JET) på et tidspunkt - måske engang i 2020'erne - skal dekommissioneres. Illustration: JET

Storbritannien agter ikke alene at udmelde sig EU, men også af Euratom. Det fremgår af bemærkningerne til det lovforslag, som er fremsat i det britiske parlament. Beslutningen kaldes nu for Brexatom.

Lovforslaget, der skal give den britiske regering parlamentets bemyndigelse til at melde landet ud af EU - her vist i sin helhed - er ultrakort. Det er i bemærkningerne til lovforslaget på i alt syv sider, det fremgår, at Storbritannien også agter at udmelde sig af Euratom. Illustration: UK Parliament/PA

Lige siden resultatet af Brexit-afstemningen i juni 2016 har det været diskuteret om briterne også ville udmelde sig af Euratom. Det britiske regering har ikke før nu meldt klar ud, hvad intentionen var på dette område.

Når briterne melder sig ud af Euratom, melder de sig også ud af de forskningsprojekter, der ligger under Euratom, som for størstedelen vedrører byggeriet af den internationale fusionsreaktor Iter i Frankrig.

Storbritannien har selvfølgelig mulighed for at melde sig ind i Iter på samme måde, som andre lande som bl.a. USA, Rusland og Kina er medlemmer. Det betyder dog, at briterne i lighed med disse lande skal opbygge deres egen organisation til at styre de leverancer, som Storbritannien så skal forpligte sig til at levere til byggeriet af Iter.

Hvis Storbritannien ikke melder sig ind, kommer de resterende lande i EU til at dele den omkostning, som briterne yder i dag gennem deres medlemskab.

Mere problematisk bliver forholdene omkring Joint European Torus - den fusionsforsøgsreaktor, som drives i et fælles europæisk projekt styret af Eurofusion i nærheden af Oxford.

Der hersker lige nu stor forvirring om, hvordan JET skal drives og finansieres i årene efter en britisk udmeldelse af Euratom, og ikke mindst hvem der skal stå for dekommissioneringen af anlægget, som blev sat i drift i 1983 og som engang i 2020’erne har udtjent sin rolle, når Iter tager over.

Omkostningerne til dekommissionering er estimeret til 289 mio. pund eller ca. 2,5 mia. kr. Hvor den regning havner, og hvem der skal stå opgaven og tilsynet er uafklaret.

Hvem skal inspicere de britisk atomkraftværker?

Et andet stort spørgsmål bliver, hvem der skal inspicere de britiske atomkraftværker og holde øje med, at sikkerheden er i orden.

En fjerdedel af Euratoms sikkerhedsmæssige opgaver på dette område ligger i dag i Storbritannien.

Enten skal briterne få en separat aftale med Euratom om, at dette arbejde fortsætter - og betale herfor - få en anden aftale med f.eks. det internationale atomenergiagentur IAEA eller opbygge sin egen nationale organisation.

Lige nu er Storbritannien måske det mest atomkraftvenlige land i Europa.

Sidste år gav briterne tilladelse til opførelse af et nyt stort atomkraftanlæg i Sydengland baseret på fransk teknologi og kinesisk kapital.

Læs også: Storbritannien godkender atomkraftværk trods 'Kinaskræk'

Der er også fremskredne planer om at bygge nye reaktorer i det nordlige Wales med teknologi fra et selskab ejet af Hitachi.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"Det får store konsekvenser for sikkerheden i de britiske atomkraftværker og oprydningen efter fusionsforskingsreaktor."

det fremgår ikke af artiklen hvilke konsekvenser det har for sikkerheden eller oprydningen. Derimod står der jo at man endnu ikke har afgjort hvordan tingene skal organiseres - men det betyder da ikke at det skulle få nogen som helst konsekvenser for sikkerheden eller oprydningen.

  • 12
  • 3

...på en bankrøvers datter' osv.?

Et andet stort spørgsmål bliver, hvem der skal inspicere de britiske atomkraftværker og holde øje med, at sikkerheden er i orden

  • svaret ligger vel nogenlunde til 'h-benet'!?:

De samme som gjorde det før 1973! ;)

  • 7
  • 1

Til kommentaren ovenfor om at UK kun har pensionister til det "bekymrende" sikkerheds- og oprydningsarbejde. Så er det selvfølgeligt noget vrøvl. Men for nu at tage andre aspekter af atomkraft i UK fremover med i Ingeniørens oplysninger om A-kraft i UK i den fremtid udenfor EU og dets institutioner. UK er jo nu ved at gå sammen med USA i et partnerskab med mange dimensioner. Og vil nok gerne sammen med amerikanerne forfølge nye og banebrydende atomkraftteknologier. USA har jo netop lige vedtaget med store flertal i Kongressen en ny lov der skal fremme udviklingen indenfor alt vedr. atomkraft.

https://www.nei.org/News-Media/News/News-A...

Så CO2 profeterne kan jo glæde sig hvis de da ikke er imod atomkraft! Slet ingen grund til bekymring - kun glæde!

  • 7
  • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten