»De her bremsesvigt har naturligvis skabt noget utryghed blandt betjentene,« fortæller Jørgen Jensen.
Han er politibetjent og fællestillidsmand hos Vestegnens Politi. Det er den ene af to politikredse, hvor politibilerne i løbet af 2018 har været ramt af bremseproblemer, som Ingeniøren i sidste uge har afdækket.
Bremseproblemerne skyldes tilsyneladende, at værkstedskæden AutoCenter København, der i starten af 2018 vandt kontrakten på at reparere bilerne for Vestegnens og Nordsjællands politi, har fulgt en forkert procedure ved monteringen af politibilernes bremser.
Læs også: Værkstedsfejl: Politiets biler ramt af bremsesvigt
Jørgen Jensen henviser til, at sagen både har ramt politiets patruljekøretøjer og hundebiler, der bruges til eftersættelser og andre former for udrykningskørsel med meget høje hastigheder.
»Vi har ofte behov for at køre ud til hastende politiopgaver, hvor borgerne forventer hurtig udrykning. Derfor er det absolut nødvendigt, at bilen kan bremse ned fra meget høj hastighed med den forvente bremselængde, eksempelvis ved et lyskryds,« siger Jørgen Jensen.
Læs også: Bremsefejl på politibiler: »De er livsfarlige at køre med, og vi fraråder al kørsel i bilen«
»Når de ikke kan det, så bliver politifolkene utrygge ved de biler, de kører i hver dag. Derfor har denne sag fyldt meget i bevidstheden hos politibetjentene,« siger Jørgen Jensen.
»Et uacceptabelt antal fejl«
Efter en række episoder med bremseproblemer, som begyndte i april 2018, har både Nordsjællands og Vestegnens politikredse sendt deres biler til kontrol hos andre værksteder, der har fundet »et uacceptabelt antal fejl i forbindelse med AutoCenter Københavns servicering af bremser på tværs af bilmærker,« som Rigspolitiet skriver i et internt notat.
Læs også: Værksted bag bremseproblemer hos politiet: »Det skulle vi have gjort bedre«
Efterfølgende har en undersøgelse hos Teknologisk Institut vist, at samtlige biler i Vestegnens Politi er blevet fejlserviceret, og at flere ikke var i sikkerhedsmæssigt forsvarlig stand. En tilsvarende undersøgelse hos FDM har kun påvist mindre alvorlige fejl på bilerne i Nordsjællands Politi.
Problemerne berører, som Rigspolitiet skriver, politibiler på tværs af bilmærker. Det gælder patruljebilerne VW Passat og Touran og hundebilerne Ford Mondeo.
Må ikke herske tvivl om bremser og styretøj
Ingeniøren har forelagt sagen for politifolkenes fagforbund, Politiforbundet. Her fortæller Flemming Olsen, forbundssekretær med speciale i arbejdsmiljø, at forbundet forventer, at politiets biler opfylder alle sikkerhedsmæssige krav.
»Dette her har heldigvis ikke ført til nogen ulykker. Men politiet har ikke fået det, de har betalt for. Når politibetjentene sætter sig ind i en patruljebil for at køre udrykningskørsel, så har de en forventning om, at bilen reagerer i overensstemmelse med, hvad de har lært,« siger Flemming Olsen.
»Der må ikke være tvivl om, at bremser og styretøj virker, som det skal. Hvis der er usikkerhed om det, så sætter betjentene jo potentielt liv og lemmer på spil. Det dur jo ikke, hvis politibetjente skal være nervøse, hver gang, de sætter sig ud i deres biler,« siger Flemming Olsen.
Vestegnens Politi har valgt at opsige kontrakten med AutoCenter København i Hvidovre, mens Nordsjællands Politi har valgt at beholde kontrakten med AutoCenter København i Gentofte.
