Bredere influenza-vaccine på vej til Danmark i håb om færre syge
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Bredere influenza-vaccine på vej til Danmark i håb om færre syge

Til efteråret vil danskerne sandsynligvis blive introduceret for en bredere dækkende influenzavaccine end hidtil.

Eftersom vaccinerne i dag er baseret på allerede cirkulerende influenzavirus, og disse ofte varierer og udvikler sig fra sæson til sæson, er det svært at ramme plet med vaccinen hvert år.

Derfor sigter den kommende vaccine mod en øget effektivitet, fortæller Thea Kølsen Fischer, professor og overlæge i Sektor for Diagnostik og Infektionskontrol på Statens Serum Institut.

Læs også: Derfor er influenza-vaccine ikke 100 procent effektiv

Mens vaccinen i dag beskytter mod tre typer influenza, nemlig to af varianten A og en af varianten B, vil den kommende vaccine beskytte mod en ekstra B-variant.

Det skulle øge i hvert fald træfsikkerheden på influenza B, som i øjeblikket hænger over Danmark, da der som udgangspunkt kun er to grene af influenza B, nemlig Victoria og Yamagata.

Konservativ vaccineindførelse

I år tog vaccineudviklerne desværre fejl, da sygdomsramte i øjeblikket ligger med Victoria, hvorimod Yamagata var den forventede og derfor indeholdt i åres influenzavaccine.

Læs også: Alverdens forskere jagter den universelle influenza-vaccine

Når beslutningen om at indføre en bredere influenzavaccine i Danmark først kommer nu, skyldes det ifølge Thea Kølsen Fischer, at den har skullet evalueres grundigt.

Erfaringer fra andre vacciner har vist, at hvis man ændrer antallet af virustyper, der beskyttes mod, i en vaccine, kan det medføre uønskede cocktaileffekter, hvor eksisterende positive elementer af vaccinen påvirkes uhensigtsmæssigt af de nytilkomne typer.

»Vi er generelt lidt konservative i Danmark, når det handler om at indføre nye vacciner, men det er for at beskytte befolkningen bedst muligt. Så det med at indføre nye eller ændrede vacciner er ikke noget, man bare gør. Nu er det altså blevet vurderet sikkert og en fordel for vaccinen,« siger hun og understreger, at Danmark følger WHO's anbefalinger på området.

Seruminstituttet bidrager med vigtig viden

Ud over at sikre bedre beskyttelse til danskerne, går seruminstituttet også i front i den internationale forskning, der generelt skal gøre vaccinerne mere træfsikre.

Læs også: Influenza-variant har sneget sig uden om årets vaccine

I dag benytter virologerne den såkaldte HAI-test (Hemagglutination Inhibition Test) som et screeningredskab til at forudsige, hvordan virus vil opføre sig, når den bliver udsat for antistoffer. Den metode trænger ifølge Thea Kølsen Fischer måske til en opgradering med al den nye viden om genomet, som forskerne nu har adgang til.

»Når vi nu kan sekventere hele genomet og se hele perlerækken af aminosyrer i virussens RNA, skal vi måske også implementere nye supplerende biokemiske analyser. De koder, vi læser i arvematerialet, skal vi have oversat til funktionalitet, og det vil vi gerne blive dygtigere til,« siger hun.

Det Nationale Influenza Center på seruminstituttet er ved at se på muligheden for at introducere nye metoder.

»Bliver vi bedre til at kortlægge og forstå den funktionelle betydning af de ændringer, vi observerer, kan vi bidrage med vigtige informationer til vaccineudviklingen,« siger hun.