Bredbåndspulje giver 22.000 kr. i tilskud pr. adresse

Staten vil, når puljen er udtømt om tre år, have uddelt i alt 200 mio. kr. til bredbånd i yderområderne. Illustration: Polfoto

En ny pulje til udbredelse af bredbånd i yderområderne er for første gang blevet uddelt i dag. Der blev søgt om 300 mio. kr. i tilskud til projekter fra puljen, som dog kun indeholder 80 mio kr. i år. De er nu uddelt til bredbåndsprojekter landet over, som modtager gennemsnitligt 21.820 kr. pr. adresse.

Det oplyser Energi- Forsynings- og Klimaministeriet i en pressemeddelelse onsdag.

Da ansøgningerne blev vurderet, har ministeriet blandt andet taget udgangspunkt i, hvor langsomme forbindelser der er tilgængelige i dag, hvor mange, der vil drage nytte af projektet, og hvor meget ansøgerne selv er villige til at lægge i egenbetaling.

Mens hver adresse gennemsnitligt har modtaget 21.820 kr. fra staten, har kommunerne givet gennemsnitligt 722 kr. pr. adresse. Til sammenligning har borgere og virksomheder selv bidraget med gennemsnitligt 3.263 kr. pr. adresse, viser tal fra ministeriet.

Alle, der i dag ikke har adgang til hastigheder over 10 Mbps download og 2 Mbps upload har kunnet søge om millionerne, som skal være med til at sikre dem mindst 100/30 Mbps senest i 2020.

Læs også: 80 millioner kroner til bredbånd kan slet ikke dække alle ansøgere

Projekter lykkes på markedsvilkår

Nogle af de projekter, der tilsammen har søgt 300 mio. kr. har imidlertid vist sig at kunne klare sig uden statens tilskud. Det gælder i Nordfyns Kommune, hvor seks af de projekter, der havde ansøgt den statslige pulje om tilskud, viste sig at have så bred opbakning, at det var muligt at gennemføre dem helt uden om bredbåndspuljen.

Det drejer sig ifølge Dansk Energi om hele 1.400 af de 1.700 husstande, der havde ansøgt puljen i Nordfyns Kommune.

Andre skriver: Folketinget afsætter 200 mio. til bredbånd i yderområder

Den brede opbakning betød i kommunens tilfælde, at hele 70 pct af husstandene var interesserede, og at det derfor var rentabelt for Energi Fyn at gennemføre projekterne på markedsvilkår.

Det får dog ikke umiddelbart ministeren til at stille spørgsmålstegn ved puljens væsentlighed.

»Det lokale engagement er helt afgørende, hvis man vil gøre noget for at få bedre dækning i sit nærområde. Jo flere der tilslutter sig et lokalt bredbåndsprojekt, jo større er chancen for at få et teleselskab til at gå ind i projektet. Faktisk har vi set flere tilfælde, hvor den lokale interesse har været så høj, at det er lykkedes at få et bredbåndsprojekt op at stå uden støtte fra puljen. Og puljen skal selvsagt ikke anvendes der, hvor markedet kan sikre en god bredbåndsdækning,« siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) i pressemeddelelsen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvor tarveligt. Danida sender 16mia til Langbortisan, hertillands skriver vi i avisen om projekter til millioner. Er det en sygdom politikere lider under, at de har så svært ved at bruge skatteydernes penge til gavn for...skatteyderne selv?

 • 3
 • 8

@Peter Hansen

Skulle du ikke støtte den korte avis i stedet. Tænker at din kommentar vil være mere relevant og aktuelt på dette "medie".

"Danida sender 16mia til Langbortisan" er pengene brugt til projekter som skal sikre bredbåndhastigheder i Danmark?

 • 2
 • 3

fatter det ikke bredbånd får støtte men jeg skal betale omkring 80.000 kr af egen lomme fordi Svend Auken mente det var bedre med spildevandsledning end septiktank 0 kr i støtte der og er tvunget til betale. og fordi jeg ikke kan betale må jeg så bruge et 20 årigt lån. så 80k bliver vel nærmere til 150k,

 • 5
 • 2

0,5 meter fra min matrikel står en stander med termineret fiberkabel - men jeg kan ikke få forbindelse til seriøs bredbånd, kabel-tv og andre goder.

Blot fordi skel også er kommunegrænse.

Så skal jeg nøjes med snart 100 år gammel papir isoleret blykabel fra hedengangne KTAS og i yderkant fra centralen - dæmpningen er tårnhøj.

Hvis vi har haft tørvejr i en uge så skal jeg være glad for 10 til 12 Mbit/s

Mobil bredbånd - forget it - der er hundredvis af brugere på områdets kapacitet.

Tilgængelighed - min bare r..

 • 1
 • 2

forskellen er bare i stedet for der kommer en slamsuger og tømmer min tank hvor efter den kører ned til rensningsanlægget bliver det ledt direkte til anlægget via rør i jorden det havner da samme sted.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten