Hvor var det dog synd for dem, men fantastisk at de kom så langt :-/
Det blev ikke til de helt store jubelråb i kontrolrummet, da israelske SpaceIL her til aften skulle have landet den første private sonde, Beresheet, på Månen og blive blot fjerde nation til at foretage en såkaldt blød landing på Månen.
Indflyvningen så ud til at blive påbegyndt som planlagt kl. 21.10, men kl. 21.24 meddelte de om problemer med hovedmotoren. Efter en genstart kom den op at køre igen, men så røg kommunikationen, og få minutter efter måtte de sande, at sonden var gået tabt.
Den samlede talsgruppe tog dog nederlaget med oprejst pande til støttende klapsalver fra publikum i kontrolrummet.
»Vi klarede den ikke, men vi prøvede, og jeg synes, vi kan være stolte,« lød det fra SpaceIL's formand, Morris Kahn, efter at sandheden gik op for dem.
SpaceIL er en privat gruppe, som blev dannet i 2011, da Google gik ud og lovede en præmie på 20 mio. dollars til det første private rumfartøj, som kunne lande på Månen, transportere sig 500 meter hen ad overfladen og tage en selfie.
Grundlæggerne var alle ingeniører inden for hhv. elektronik, it og biofysik (dog tidligere inden for satellitter), og planen var som udgangspunkt ikke at score de mange Google-millioner selv – præmien skulle bruges til at fremme viden om naturvidenskab i vinderlandet. Siden trak Google hovedpræmien tilbage, da deltagerne var for længe om det, og nu er spørgsmålet, om den lovede trøstepræmie bliver til noget, når der ikke blev tale om en ønskelanding.
Beresheet skulle lande i Mare Serenitatis, som ligger i Månens nordlige del på ’forsiden’, dvs. den side, vi altid ser her fra Jorden. Herfra skulle den have arbejdet i et par dage med blandt andet et magnetometer om bord, men det blev altså ikke i denne omgang.
Gense landingsforsøget i videoen nedenfor:
Hvor var det dog synd for dem, men fantastisk at de kom så langt :-/
men de blev da nummer 4 som landede et fartøj på månen.
men de blev da nummer 4 som landede et fartøj på månen.
Tror godt man kan argumentere for forskellen på landing og styrt.
Inden alle falder i svime over "bedriften", så husk lige at der var heftig teknisk støtte fra den israelske militærindustri og stat i form af Israel Space Agency (ISA), Israel Aerospace Industries, Rafael Systems og Elbit Systems.
Og så var det jo SpaceX der stod for første del af "transporten", og NAMMO der havde leveret raketmotoren.
Altså - det meste købt udefra eller leveret som gratis teknisk støtte fra stat og militærindustri. Ikke meget privat rumfartøj over det, hvis man ser bort fra den delvise private finansiering.
Ærgerligt at Audi Lunar Quattro aldrig kom der op. De var mine favoritter. https://en.wikipedia.org/wiki/PTScientists
Så bliver månen ikke et nyt besat område i denne omgang.
Det er i den moderne verden svært at komme ud over at skulle købe noget udefra. En ventil? En aktuator? GPS modul? En strømforsyning? Hvor hjemmelavet skal det være før det ikke er købt ude fra? Projekter som disse kræver stort held, dygtighed og ihærdighed både på områder som financiering, projektledelse, gennemføring, og naturligvis en meget skarp indsat når det hele buldrer løs. Synes det var en flot og imponerende indsats og helt sikker noget isrealerne kan være stolte af.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard