Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Brasiliens præsident kritiseres for øget skovrydning i Amazonas

Illustration: Wikipedia

Efter den højreorienterede Jair Bolsonaro indtog posten som Brasiliens præsident i januar sidste år, har skovrydning i den brasilianske del af Amazonas-regnskoven nået det højeste niveau siden 2008. Flere miljøorganisationer mener, at den brasilianske præsident og regering bærer ansvaret.

Fra august 2019 til juli 2020 blev mere end 11.088 km2 regnskov ryddet, viser nye satellitdata fra det brasilianske rumforskningsinstitut, Inpe. Det svarer cirka til et område på størrelse med Fyn, Sjælland og Lolland lagt sammen og er en stigning på 9,5 procent i forhold til forrige år.

Den brasilianske vicepræsident, Hamilton Mourão, besøgte mandag Inpes hovedkvarter i byen São José dos Campos i delstaten São Paulo. Her fortalte han foran journalister, at regeringens politikker for at beskytte verdens største regnskov har virket, og at stigningen i skovrydning var under halvdelen af de forventede 20 procent.

»Vi er her ikke for at fejre det, for der er intet at fejre. Men det betyder, at de påbegyndte indsatser begynder at bære frugt. Takket være Inpes arbejde har vi nu en perfekt fornemmelse af, hvor vi skal rette vores handlinger mod for at forhindre ulovlige aktiviteter,« sagde han ifølge The Guardian.

Læs også: Rapport: Megaprojekter risikerer at skubbe verdens skove forbi »farligt vendepunkt«

Miljøorganisationer kritiserer præsidenten

Præsident Bolsonaro satte tidligere på året mere end 3.400 soldater ind for at forhindre ulovlig skovrydning, men det har - tvært imod vicepræsidentens udmelding mandag - langt fra hjulpet, lyder det fra miljøorganisationen Brazilian Climate Observatory.

Derudover har præsident Bolsonaro afskaffet vigtige miljøpolitikker og modarbejdet både myndigheders og ngo’ers arbejde for at forhindre ulovlig skovrydning, lyder kritikken fra organisationen, der påpeger, at det 10-årige gennemsnit fra 2009 til 2018 lå på 6.500 km2 om året, men dette tal er vokset med 70 procent, siden Jair Bolsonaro blev landets præsident.

»Tallene viser, at Jair Bolsonaros plan har virket. De afspejler et vellykket projekt for at udslette den brasilianske stats og overvågningsagenturernes mulighed for at tage sig af vores skove og bekæmpe kriminalitet i Amazonas,« skriver Brazilian Climate Observatory i en pressemeddelelse.

Læs også: Amazonas brænder: Er Jordens lunge kollapset?

Miljøorganisationen anklager den brasilianske regering og miljøministerium for at gøre alt for lidt for at forhindre blandt andet ulovlig beslaglæggelse af nyligt ryddet skov til kvægproduktion, ulovlig tømmerhugst og mord på indianere.

Også Greenpeace kritiserer den brasilianske regering for at have »benægtet situationens virkelighed« og bekæmpe miljøorganisationer i stedet for at reducere skovrydningen i Amazonas.

»På grund af regeringens anti-miljøpolitikker er skovrydning i Brasilien næsten tre gange højere end det mål for 2020, der er fastsat i landets nationale politik for klimaforandringer,« lyder det fra Cristiane Mazzetti, der er Greenpeaces Amazonas-talsperson, i en pressemeddelelse.

Amazonas-regnskoven i den brasilianske delstat Pará har været hårdest ramt af skovrydning. Her foregik næsten 47 procent af den samlede skovrydning i perioden fra august 2019 til juli 2020, efterfulgt af delstaterne Matto Grosso, Amazonas og Rondônia.

Emner : Natur