Brasilien i krig mod zika-myg: Soldater og kampmyg kørt i stilling

Zika-virussen, som er under stærk mistanke for at give alvorlige fosterskader hos gravide, spreder sig med lynets hast.

Det har fået Brasilien til at gå i højeste alarmberedskab, og præsident Dilma Rousseff har nu deklareret krig mod Aedes-myggen, som bærer den frygtede virus. Det skriver Technology Review.

Det betyder, at flere end 200.000 tropper skal af sted med sprøjtekanoner med insektmiddel, fjerne stillestående vand og rådgive befolkningen om, hvordan de skal forholde sig til problemet.

Læs også: Laboratorieforsøg: Europæiske myg kan sprede zika-virus

Når dette er strategien, er det fordi, det har virket før. I 1942 var det gul feber, der var problemet, og selv om det tog 20 år og flere landes involvering, var der ikke flere af de bærende myg tilbage i Brasilien i 1962.

20 år er dog vurderet lige i overkanten, når det handler om zika-virussen, som spreder sig langt ud over Sydamerika, og hvor kvinder i de nærmeste områder bliver frarådet at blive gravide.

Derfor bliver der taget ekstra midler i brug i forhold til den gamle kamp mod gul feber.

Læs også: WHO: Zika-virus spreder sig eksplosivt

For det første vil myndighederne bruge tracking af folks mobiltelefoner til at få et indblik i, hvor koncentrationen af smittede er størst. At se, hvordan smittebærere bevæger sig rundt, har tidligere vist sig brugbart i kortlægningen af malaria i Afrika og dengue-feber i Pakistan, skriver Technology Review.

En anden metode kunne være at genmodificere en række hanmyg, hvis afkom dør, før de bliver flyvefærdige smittebærere.

Det britiske selskab Oxitec har de seneste år arbejdet med at sende sådanne myg ud for at skåne befolkningen for bl.a. dengue-feber og gul feber og venter nu på godkendelse fra det amerikanske Food & Drug Administration til at sende GMO-myggene ud i Florida.

Emner : Sygdomme
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det har altid gjort mig nysgerrig omkring hvad er konsekvenserne reelt når man vil lave en decideret kamp imod naturen?

Kommer noget ud af balance eller hvad sker der egentlig når man går så målrettet efter en art, som myggen i det her tilfælde. Og endda vil genmodificere myggen.

Hvad er konsekvenserne omkring sådan en kamp imod naturen? Har man egentlig i det hele taget et "guddommeligt overblik" når man fortager sådanne i min optik voldsomme angreb på naturen?

 • 2
 • 0

Man kan til dels sige at denne voldsomme kamp er en del af naturen. Virus, bakterier, immunforsvar, gifte, modgifte og forskellige arters kamp om mad, territorie, etc. er helt naturlig. Naturen er barsk.

Hvis du ikke ved det er det måske fordi du har levet i et kunstigt, unaturligt, idyllisk og fredsfuldt miljø. ;)

Derudover er der mange eksempler i historien på at mennesker har udryddet myg, malaria og andre sygdomme. Det er en god ting. Der er desværre også eksempler på at vi har gjort det med uheldige stoffer som DDT - men selv om disse stoffer er nogle ubehagelige miljøgifte er det sværrt at argumentere for at de mange reddede menneskeliv ikke var det værd.

De nye gen tekniker er IMHO især interessante fordi de kun rammer den myg man er ude efter - helt specifikt! - hvilket er langt bedre end insekticider der dræber en hel masse andre organismer.

Mvh Steen

 • 0
 • 0

Her har du nogle eksempler på konsekvenser:

http://ing.dk/artikel/da-malariaen-haerged...

Short History of Malaria and Its Eradication in Italy With Short Notes on the Fight Against the Infection in the Mediterranean Basin http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/P...

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_m...

På konsekvenssiden handler det mest om at redde menneskeliv ;) - Myggene vil det nok aldrig lykkedes os at udrydde helt.

Mvh Steen

 • 0
 • 0

Der er kun et middel mod en virussygdom,som zika-virus: Vaccine

Det kan kun gå for langsomt med at få lavet en. Desværre hører ofrene for sygdommen ikke til de mest velhavende personer, så det varer nok længe inden der kommer en vaccine, medmindre en eller anden velhavende brasilianerinde skulle blive gravid og føder et misdannet barn.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten