Brasiliansk OL-stadion lukket: Kraftig vind kan blæse taget ned

Illustration: Dodoedo

En hård kuling er nok til at blæse taget på det kun seks år gamle João Havelange Stadion i Rio de Janeiro ned. Det har fået byens borgmester, Eduardo Paes, til at lukke stadionet på ubestemt tid.

»Hvis det tager en måned, så vil det forblive lukket i en måned. Hvis det tager et år, så vil det forblive lukket i et år,« sagde han på en pressekonference i sidste uge.

Årsagen til den dramatiske beslutning, der har berøvet de tre Rio-klubber Flamingo, Fluminese og Botafogo deres hjemmebane, er en rapport, der har afsløret store problemer i tagkonstruktionen. Ifølge direktøren for byens teknikafdeling, Amando Queiroga, kan vindhastigheder på over 63 km/h - svarende til hård kuling - give problemer for taget og dermed for de 46.000 tilskuere, som stadionet kan huse.

»Det er et alvorligt problem, og vi kan ikke sige, hvornår vi kan åbne igen. Vi har brug for 30 til 60 dage til at finde en løsning, og derefter vil vi have et vist overblik,« udtalte han til Reuters Bureau.

Problemerne rammer imidlertid ikke kun de lokale fodboldklubber - hvoraf Flamingo og Fluminese allerede i maj kan vende tilbage til deres normale hjemmebane, Maracana Stadion, der er under ombygning i disse dage. Problemerne kan også komme til at påvirke De Olympiske Lege, som løber af stablen i Rio i 2016. João Havelange Stadion er nemlig udset til at huse atletikkonkurrencen.

Myndighederne i Rio har dog forsikret, at stadionet vil blive klar til De Olympiske Lege.

Alvorlige problemer med tagkonstruktionen på det kun seks år gamle João Havelange Stadion i Rio de Janeiro har tvunget byens borgmester til at lukke stadionet øjeblikkeligt. Illustration: F.C. D’Alambert/Projeto Alpha Engenharia de Estruturas Illustration: F.C. D’Alambert Projeto Alpha Engenharia de Estruturas, São Paulo, Brazil

»Vi fortsætter med de olympiske projekter. De er vores ansvar,« sagde Amando Queiroga til Associated Press.

Borgmester Eduardo Paes kalder det ‘uacceptabelt,’ at der kun seks år efter, stadionet blev taget i brug, har vist sig så alvorlige problemer. Men stadionet har været et smertensbarn, lige siden byggeriet gik i gang i 2003. Det oprindelige budget lød på 171 millioner kroner, men den endelige omkostning endte efter mange forsinkelser på lidt over en milliard kroner.

Bystyret har ikke afsløret præcist, hvor problemet med taget er, men de seneste par dage har billeder fra tv-helikoptere vist meget rustne svejsninger på de stålbuer, der bærer taget. I en tidligere artikel om byggeriet skrevet af F.C. D’Alambert fra firmaet Projeto Alpha Engenharia de Estruturas, fortæller ingeniøren, at man valgte at bygge buerne af stålrør frem for gitterbjælker, selv om der ikke var meget lokal erfaring med den type konstruktioner:

»Selv om Brasilien ikke har tradition for større konstruktioner med stålrør, blev denne løsning valgt af økonomiske og æstetiske årsager.«

Selve taget består af 42 bjælker af 50 meters længde, der med 20 meters indbyrdes afstand hænger ned fra fire enorme stålbuer.

Stålbuerne hviler på 42 meter høje betonsøjler og er lavet af stålrør med en diameter på to meter. Buerne har et spænd på 221 meter på langsiderne og 163 meter i målenderne. Det canadiske ingeniørfirma RWDI Engineering and Scientists har lavet vindtests på projektet - tilsyneladende uden at finde problemer.

Rio de Janeiros borgmester har advaret om, at hvis tagproblemerne skyldes sjusk fra entreprenørens side, så vil entreprenøren blive holdt ansvarlig. Men hvis fejlen ligger i projektmaterialet, så bliver det byens skatteborgere, der må betale omkostningerne.