Lastbiler i pendulfart under Øresund med tonsvis af CO2 og nitrogen er blot en lille del af den gevaldige indsats, som en brand i træpillelageret på Avedøreværket midt i august krævede.
En brand, som ifølge dagens nummer af fagbladet Brandvæsen, hverken var banal eller hurtigt slukket, men som tværtimod 'kunne være blevet langt værre, hvis vejret havde været en modspiller i stedet for en medspiller.' Det var nemlig fortrinsvis tørvejr uden meget blæst.
Bladet kalder branden 'en af de senere års mest komplekse indsatser' og gennemgår forløbet af branden og de mange risikomomenter, der var undervejs:
Ilden startede i træpillerne på et transportbånd i 50 meters højde, hvilket ingen rigtig havde forestillet sig kunne ske. Herfra kunne de brændende piller bevæge sig ind i den mindste af to træpillesiloer. Spjældet til selve siloen er nemlig ikke konstrueret som en branddør, og derfor kan der være kommet brændende træpiller ind, inden man fik lukket for spjældet i toppen af siloen.
Da træpillerne inde i siloen begyndte at brænde, stod brandfolkene over for en række valg:
Brug af vand til slukning af ulmende træpiller i toppen af en silo ville kunne hvirvle støv op og dermed give fare for en kæmpe støvgas-eksplosion.
Vand ville også kunne starte en bioproces i pillerne med risiko for, at de selvantændte.
Og endelig kan vandet få træpillerne til at udvide sig til det femdobbelte og presse siderne ud af siloens betonvægge.
I den lille silo var der allerede ild i træpillerne og dermed fare for, at ilden kunne svække betonens styrke i siloerne. Derfor fandt man ud af at tømme lageret nedefra og lægge træpillerne i store miler udenfor. Ti mand fra beredskabsstyrelsen oversprøjtede samtidig træpillerne med vand fra to vandkanoner.
I den store silo, hvor man først i anden omgang opdagede, at træpillerne brændte, kunne man nøjes med at pletslukke gløder i toppen med vand. For at holde resten af pillerne kølige og forhindre antændelse sprøjtede man ved hjælp af en blanding af CO2 og nitrogen. Det lykkedes at holde temperaturen i lageret på 16-17 grader ved denne indsats.
Slukningsarbejdet, som varede omkring 14 dage, har alene hos Beredskabsstyrelsen optaget 8.500 mandetimer, og ud over Beredskabsstyrelsen har Vestegnens Brandvæsen og Københavns Brandvæsen samt Dong Energys egne folk deltaget i arbejdet.
Da indsatsen ofte foregik i stor højde, var det nødvendigt med kran-assistance, og ifølge bladet har der medvirket syv mobilkraner med mindst 100 ton løftekapacitet plus mindre lastbilkraner og lifter.
Kranselskabet bag opgaven, BMS, har opgjort maskintimerne til 2.800, mens mandetimerne ligger langt højere, fordi en del udstyr kræver tre mand til betjening.
Efter at indsatsen officielt var afblæst, har brandvæsenet to gange været tilkaldt for at slukke brande i træpillemilerne.
