Brandfolk deler billeder af smadrede biler: Alle kan se, hvem der er kørt galt

Plus15. marts 2021 kl. 03:1418
Brandfolk deler billeder af smadrede biler: Alle kan se, hvem der er kørt galt
Dette billede blev delt af Hovedstadens Beredskab i februar. Ingeniøren har valgt at gengive nummerpladen som dokumentation efter redaktionen har sikret sig, at pladen er afmeldt og derfor ikke længere kan slås op. Illustration: Hovedstadens Beredskab / Twitter.
For at oplyse og advare borgere tager beredskaber billeder af deres arbejde og deler dem på sociale medier. Men når forulykkede biler med synlige nummerplader ender på sociale medier, bliver det til et persondataproblem.
Artiklen er ældre end 30 dage

Airbaggen hænger stadig i forruden, og dele af bilens front ligger splintret på kørebanen, da en medarbejder fra Hovedstadens Beredskab fotograferer en forulykket Citroén Berlingo og deler billedet Twitter.

Men nummerpladen er intakt og aflæses uden problemer, og hurtige opslag på nettet kan give beredskabets nysgerrige følgere ejerens fulde navn. Eksemplet herover er et af flere, hvor Hovedstadens Beredskab i løbet af de seneste måneder har delt billeder af forulykkede biler med synlige nummerplader.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
16. marts 2021 kl. 12:07

Når det er sagt, så synes jeg det er ved at tage overhånd med disse persondata bekymringer. Nummerpladen er altid synlig når den holder på gaden, og tager du et stemningsbillede og deler på nettet, så kan du også risikere at en anden vil kunne identificere fx en bil eller en person i baggrunden på et billede. Bliver vi ved på denne måde, så bliver det snart ulovligt at dele billeder generelt - selvom det man har taget billede af vil være tilgængeligt offentligt alligevel.

Problemet er vel ikke så meget, at man måske tager et stemningsbillede på gaden, hvor bilens nummerpladen er synlig.

Problemet er sammenhængen - i dette tilfælde en trafikulykke - hvor man kan knytte oplysningen om bilens ejer sammen med andre oplysninger. Her kunne det være, at bilens ejer måske er indlagt på et hospital og vedkommendes hus derfor er tilgængelig for indbrud osv.

Det ville være det samme, hvis man tog et billede kun af en bestemt bil ud for et bestemt hus og offentliggjorde det. Her kan man begynde at sammenknytte oplysninger om bilens ejer med, hvor vedkommende har været - en oplysning, som vedkommende måske ønsker at holde hemmelig.

17
16. marts 2021 kl. 09:25

Der findes ingen god grund til sådan noget.

Der er en aldeles god grund til det, nemlig at vise et skrækeksempel på hvad konsekvenen kan være af ikke at udvise rettidig omhu i trafikken. En analogi er billeder af f.eks. sorte lunger på cigaretpakker.

16
15. marts 2021 kl. 19:55

Jeg må tilstå at jeg ikke kan se nogen som helst grund, hverken legitimt eller informationsmæssigt, til at beredskabet skal lægge billeder af smadrede biler op på sociale medier. Det kan da kun være til glæde for de mennesketyper der ynder at se andres ulykke. Hold straks op med det.

I kan informere om at en ulykke er sket, og hvor det er, så billister kunne vælge en anden vej - men husk på, at det er ulovligt OG farligt for kørende billister at checke deres Twitter mens de kører. Nej - som sagt - hold STRAKS op med at offentliggøre billeder af ulykker, det er smagløst, unødvendigt, og i det hele taget en rigtig grim "hobby" i der har fundet jer - på den måde at svælge i andres ulykker. Der findes ingen god grund til sådan noget.

15
15. marts 2021 kl. 15:19

Det er jo ikke oplysningen om, hvem der ejer en bil, der er problematisk. Det er den direkte eller indirekte offentliggørelse af vedkommendes helbred, der er problemet.

Dels er det ikke information, der kommer andre ved, dels kan den information i sig selv misbruges (huset står tomt de næste uger, vedkommende får måske snart en større erstatning ind på kontoen, osv), dels er det muligt, at nærmeste pårørende endnu ikke har fået besked.

14
15. marts 2021 kl. 12:52

Brian Dalby</p>
<p>Jeg har en anden opfattelse af mulighederne for en personidentifikation ved hjælp af de internetadresser, du nævner.</p>
<p>Kan nogen oplyse nærmere om de apps, der kan strømline oplysningerne fra flere databaser?</p>
<p>Kan nogen, evt. artiklens forfatter, forklare hvorledes, man strømliner oplysningerne?

Det kan være jeg ikke forstår hvad du mener?

De forskellige hjemmesider henter information fra databaser hvor der er personhenførbare oplysninger, dette kan eksempelvis være pant i en bil eller registrerede ejere af en adresse.

www.nummerplade.net, andre hjemmesider, apps mv. henter data fra både motorregistreret og bilbogen - og dermed sammenkører de data på tværs af forskellige databaser, og du kan via nummerpladen finde oplysninger på en person - hvis personen fx har en bil med pant i, et eksempel givet af Simon tidligere i denne tråd (jeg kan ikke bruge min egen bil som eksempel, da der ikke er pant i den):

#5 Simon Marqvarsen 15. marts 2021 - 08:53
Re: Så Københavns Beredskab må</p>
<p>Der findes ingen offentlige registre på nettet, hvor du får adgang til ejerens navn eller addresse.</p>
<p>Slå en nyere bil op som stadig er belånt så kan du se hvem der har pant i bilen og hvem der skylder penge til dem. Det står i tinglysningsregisteret som også er offentligt tilgængeligt (Hvis man ved hvordan man søger).</p>
<p>Det betyder at de ynder og skrive det på div. sider også såfremt din bil er enten leaset eller belånt. Det er f.eks. ikke særlig svært at finde ud af hvem der formentlig ejer <a href="https://www.tjekbil.dk/nummerplade/CB21654..">https://www.tjekbil.dk/nu…;. ej heller specielt bøvlet at gå derfra til en adresse... (Ja det er min bil, jeg hænger ikke nogle tilfældige ud).

13
15. marts 2021 kl. 12:22

Brian Dalby

Jeg har en anden opfattelse af mulighederne for en personidentifikation ved hjælp af de internetadresser, du nævner.

Kan nogen oplyse nærmere om de apps, der kan strømline oplysningerne fra flere databaser?

Kan nogen, evt. artiklens forfatter, forklare hvorledes, man strømliner oplysningerne?

12
15. marts 2021 kl. 12:17

Det er jo ikke ukendt at tyve ripper huset mens folk er indlagt når der er informationer nok i medierne til at finde adressen.

Og politiet har jo flere gange været efter borgere der har delt fotos af ulykker pga. hensynet til offeret.

10
15. marts 2021 kl. 11:45

*Ejeren findes nemt

Ud over adgangen til de to databaser hjælper flere forskellige hjemmesider og apps brugere ved at strømline opslagene i de to databaser. Det betyder, at brugeren kun skal tage et billede af en bil eller indtaste nummerpladen for at få oplysningerne.

Det er jo ikke sandt. Brugeren skal ikke kun indtaste et nummer for at få oplysningerne. Jeg tror ikke engang, det hjælper at tage et fotografi af en bil først.

Artiklens overskrift:

Brandfolk deler billeder af smadrede biler: Alle kan se, hvem der er kørt galt

vidner om det kvalitetsskred "Ingeniøren" er ude i.

9
15. marts 2021 kl. 10:29

Tak for advarslen.

For fremtiden vil jeg da altid lukke øjnene, inden jeg træder ud i en fodgængerovergang, så jeg ikke risikerer at få øje på en bil med en nummerplade, der senere kan bringe mig i konflikt med GDPR. Men er vel lovlydig - eller hva’ ?

Egentlig lidt mærkværdigt, at det offentlige altid skal vide alt om os, mens vi borgere (“befolkningen”, som vi benævnes af magtens indehavere) ikke må vide noget om hinanden.

Var der forresten ikke en temmelig skrupelløs fyr henne i Firenze, som for nogle hundrede år siden anbefaldede den lokale byboss noget med “Del og Hersk” ?

Nå, bare en lille fjollet tanke.

8
15. marts 2021 kl. 09:31

Hej Mikkel

Som der står i artiklen, har vi valgt at vise billedet som det er offentliggjort af beredskabet, særligt fordi den specifikke bil i dag er afmeldt og ejeren derfor ikke længere kan slås op. Det kunne han da billedet blev offentliggjort af beredskabet.

Mvh Christian, Ingeniøren

7
15. marts 2021 kl. 08:55

Det er korekt at man ikke kan slå oplysninger om ejer eller bruger op i det digitale motorregister, med mindre men er enten ejer eller bruger af køretøjet. MEN - hvis der er gæld i bilen vil man kunne slå det op i Bilbogen som de fleste af de andre services tilbyder opslag til. Og det er selvfølgelig sådan at en evet. køber skal kunne sikre sig at den bil han køber er fri og ubehæftet. Diskussionen raser på indernettet og personligt gider jeg ikke sidde og slette nummerplader på de billeder fra biltræf jeg lægger op.

6
15. marts 2021 kl. 08:53

Der findes ingen offentlige registre på nettet, hvor du får adgang til ejerens navn eller addresse.

Slå en nyere bil op som stadig er belånt så kan du se hvem der har pant i bilen og hvem der skylder penge til dem. Det står i tinglysningsregisteret som også er offentligt tilgængeligt (Hvis man ved hvordan man søger).

Det betyder at de ynder og skrive det på div. sider også såfremt din bil er enten leaset eller belånt. Det er f.eks. ikke særlig svært at finde ud af hvem der formentlig ejer https://www.tjekbil.dk/nummerplade/CB21654/overblik ej heller specielt bøvlet at gå derfra til en adresse... (Ja det er min bil, jeg hænger ikke nogle tilfældige ud).

5
15. marts 2021 kl. 08:53

Men nummerpladen er intakt og aflæses uden problemer, og hurtige opslag på nettet kan give beredskabets nysgerrige følgere ejerens fulde navn.</p>
<p>Det burde ikke være muligt. Der findes ingen offentlige registre på nettet, hvor du får adgang til ejerens navn eller addresse. Du har mulighed for at få oplysninger om bilens tekniske data, om den er synet og godkendt, og hvilket sted i landet den sidst blev synet. Men, ingen adgang til navn, addresse, cpr nummer, eller andet. Disse oplysninger kan du kun få, hvis du logger på med NEM-ID og er ejeren af bilen. Du kan se hvilke informationer der er offentlige her: <a href="https://www.nummerplade.net/nummerplade/cj..">https://www.nummerplade.n…;. Der er ingen ejer eller addresseoplysninger, og du kan kun få dem udleveret, hvis du er politiet, eller ejeren og logger på med NemID.

Hvis der er pant i bilen, så vil du kunne se navn og de første seks cifre af CPR nummeret på den person der har skrevet under på pantet. Også via www.nummerplade.net

Når det er sagt, så synes jeg det er ved at tage overhånd med disse persondata bekymringer. Nummerpladen er altid synlig når den holder på gaden, og tager du et stemningsbillede og deler på nettet, så kan du også risikere at en anden vil kunne identificere fx en bil eller en person i baggrunden på et billede. Bliver vi ved på denne måde, så bliver det snart ulovligt at dele billeder generelt - selvom det man har taget billede af vil være tilgængeligt offentligt alligevel.

2
15. marts 2021 kl. 08:43

Man må jo gå ud fra at Ingeniøren har spurgt ejeren om lov.

3
15. marts 2021 kl. 08:43

Men nummerpladen er intakt og aflæses uden problemer, og hurtige opslag på nettet kan give beredskabets nysgerrige følgere ejerens fulde navn.

Det burde ikke være muligt. Der findes ingen offentlige registre på nettet, hvor du får adgang til ejerens navn eller addresse. Du har mulighed for at få oplysninger om bilens tekniske data, om den er synet og godkendt, og hvilket sted i landet den sidst blev synet. Men, ingen adgang til navn, addresse, cpr nummer, eller andet. Disse oplysninger kan du kun få, hvis du logger på med NEM-ID og er ejeren af bilen. Du kan se hvilke informationer der er offentlige her: https://www.nummerplade.net/nummerplade/cj48424.htmlDer er ingen ejer eller addresseoplysninger, og du kan kun få dem udleveret, hvis du er politiet, eller ejeren og logger på med NemID. Du kan læse at det er en dieselbil, og at det Citroen Berlingo 1.5 Bluehdi 130 Hk Mpv Eat8 og at den kører 25,6km/liter.

1
15. marts 2021 kl. 08:18

Så Københavns Beredskab må ikke gengive billeder med nummerpladen synligt, men Ingeniøren må gerne? Mmmh-hmmm ...