Brancheorganisationer og forskere: Samarbejde skal sikre cirkulær økonomi
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Brancheorganisationer og forskere: Samarbejde skal sikre cirkulær økonomi

Skibet Aurora, hvor Aarhus Universitet holder til på Folkemødet. Illustration: Margit Lundø Jensen

Over 50 hænder flyver i vejret, mens smil og anerkendende nik bliver sendt i den ene og den anden retning.

Publikum er lige blevet spurgt, om de er villige til at gøre en ekstra indsats for at sortere deres affald. Cirkulær økonomi er et af de helt store debatemner på årets folkemøde og til fredagens program havde Aarhus Universitet indbudt forskere, politikere og en enkelt brancheforening til debat på skibet Aurora.

Dagsordenen var udfordringer og muligheder i forhold til cirkulær bioøkonomi, hvor man genanvender bæredygtig biomasse fra eksempelvis landbruget og spildevandsrenseanlæg. Det findes der ifølge professor i miljøvidenskab på Aarhus Universitet Marianne Thomsen særligt én god løsning på:

»Vi bliver nødt til at gøre op med silotænkning og i stedet begynde at samarbejde på tværs af sektorer,« sagde hun og fortsatte:

»Der eksisterer masser af gode løsninger derude, men for eksempel er der en udfordring med at sikre en fast forsyning.«

Læs også: Ny rapport om cirkulær økonomi: En rodebunke af stort og småt, siger ekspert

Dette perspektiv var flere af de andre paneldeltagere enige i. Blandt andet Anders Klöcker, områdedirektør for erhvervspolitik i Landbrug & Fødevarer, udtrykte stor interesse i flere partnerskaber mellem landbruget og forskningsinstitutioner.

»Landbruget bakker fuldt op om den cirkulære dagsorden, og vi er overbeviste om, at samarbejde bidrager til innovation og forskning,« sagde Anders Klöcker og tilføjede:

»Vi er meget fremsynede i det her erhverv.«

Det er nødvendigt at samtænke forsyningen

På samme tid et andet sted på Folkemødet satte forsyningsbranchen også ord på cirkulær økonomi, blot i et forsyningsperspektiv. Her stod Dansk Fjernvarme, DANVA og Dansk Affaldsforening bag en debat, som ganske i tråd med panelet på Aurora pegede på en klar pointe: Cirkulær økonomi kræver samtænkning.

»Der bliver bygget nogle forsyningssiloer, så er det utroligt vanskeligt for os tre at arbejde sammen,« sagde Carl-Emil Larsen, direktør for DANVA, og pegede på sine direktør-kollegaer fra Dansk Affaldsforening og Dansk Fjernvarme, Jacob Hartvig Simonsen og Kim Mortensen.

Sidstnævnte bakkede vandforsynings-direktøren op. Ifølge ham hedder løsningen på cirkulær økonomi samarbejde på tværs af de økonomisk adskilte vand-, varme, el-forsyning samt affaldshåndtering:

»Eksempelvis er affaldsforbrændingen afhængig af at afsætte varme, mens fjernvarmen er afhængig af at få varmen,« sagde Kim Mortensen.

Med en stadig voksende, dansk vindkraft-kapacitet vil vi i fremtiden også få brug for lagring af overskudsstrøm på blæsende dage, eksemplificerede Kim Mortensen yderligere. Her vil samtænkning af fjernvarme- og el-net ved hjælp af varmepumper være en god måde at gøre ressourcerne cirkulære:

»Af den grund tror jeg, at kampen om at forsvare et kollektivt varmesystem er vigtig,« fastslog Kim Mortensen.

Ikke overlad alt til markedskræfterne

Netop fastholdelse af en kollektiv, fremfor markedsreguleret forsyningssektoren pegede flere af debattørerne på som en forudsætning for samarbejde på tværs af forsyningen.

Èn af dem var Finn Thøgersen, som er direktør for Nomi4s, der som kommunalt ejet affaldsselskab sikrer automatiseret affaldssortering på tværs af Holstebro, Lemvig, Skive og Struer Kommune. Han pegede eksempelvis på udfordringerne ved genanvendelse, hvis flere private selskaber skal gennemføre ressource-cirkuleringen:

»Hvis nogen skal have noget ud af det plastik, som indsamles, så skal der også indsamles nogle mængder,« sagde Finn Thøgersen og udtrykte sin frygt for resultatet af et frit affaldsmarked:

»Hvis det er markedsøkonomien, der bestemmer, tror jeg, det hele kommer til at blive brændt.«

Landmænd har ikke råd til innovation

Tilbage på skibet Aurora havde Landbrug & Fødevarer da heller ikke den store tiltro til markedskræfterne:

“Landbruget bakker fuldt op om at udnytte det biologiske kredsløb bedre. Men der skal kapital til, og landmænd har ikke råd til at investere i forsøg med teknologier, der først bliver konkurrencedygtige om lang tid,” sagde Anders Klöckner..

Han havde frejdigt afkrævet de deltagende politikere svar på, om de var villige til at forpligte sig til at genanvende 100 procent af husholdningsaffaldet i 2030, men da han blev spurgt til landbrugets konkrete mål i forhold til genanvendelse, måtte han melde pas.

“Vi vil meget gerne deltage i forsknings- og udviklingsprojekter, for eksempel med universiteterne,” sagde han.

I alt har der været 38 arrangementer med fokus på genanvendelse og cirkulær økonomi på årets folkemøde.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten