Branchen garanterer: Ingen farlige blødgørere i danske gulve

De danske leverandører af vinylgulve lægger nu hovedet på blokken og garanterer, at danske forældre ikke har grund til at bekymre sig for deres småbørns helbred, selv om der er vinyl på gulvet derhjemme eller i vuggestuen.

Garantien kommer, efter at Ingeniøren har omtalt en svensk undersøgelse af hormonforstyrrende stoffer. Den viser, at småbørn i hjem med vinylgulve får næsten fordoblet koncentrationen af et nedbrydningsprodukt fra den hormonforstyrrende plastblødgører butylbenzylphthalat (BBzP) i urinen.

BBzP er forbudt i legetøj til børn, fordi de er mest modtagelige over for de hormonforstyrrende effekter.

Læs også: Spædbørn optager hormonforstyrrende stoffer fra vinylgulve

Direktør Anders Hjorth Jensen fra Gulvbranchen under brancheforeningen Dansk Byggeri oplyser, at fire store producenter, som alle er medlemmer af foreningen, sidder på langt hovedparten af markedet.

De har alle afgivet erklæringer om, at de hverken bruger BBzP eller andre af de phthalater, der er forbudt i legetøj, i deres produkter.

»Vinylgulve med BBzP har ingen eller kun minimal udbredelse i Danmark,« vurderer direktøren.

Han afviser derfor, at der er grund til at rive vinylgulvene op, sådan som en anden interesseorganisation, Det Økologiske Råd, har opfordret til.

Producenterne er nødt til at tilsætte blødgørere til pvc'en i vinylgulvene. Ellers krakelerer de. Men de benytter andre typer.

Svensk gulvbranche: Vores phthalater er ufarlige

Ifølge en pressemeddelelse fra den svenske gulvbranches forening er de mest udbredte phthalater i vinylgulve DINP og DIDP. Foreningen fremhæver, at EU i 2006 vurderede, at de to phthalater ikke skader helbredet.

Også den svenske forening afviser at benytte BBzP eller andre af de hormonforstyrrende phthalater i sine gulve. Det har ingen af producenterne gjort i 20 år, skriver foreningen.

Herhjemme kan Anders Hjorth Jensen fra Gulvbranchen ikke umiddelbart give nogen forklaring på, hvorfor der blev fundet forhøjede koncentrationer af BBzP i de svenske børn fra hjem med vinylgulve, hvis gulvene heller ikke har været benyttet i vores naboland.

Anders Hjorth Jensen skønner, at vinylgulve er langt mere udbredte i Sverige end i Danmark.

Læs også: Blødgørere fra plastgulve giver børn allergi

Også Barbare Kolarik fra Statens Byggeforskningsinstitut, som blandt andet har undersøgt vinylgulve, mener, at der er mere vinyl på svenske gulve, særligt i private hjem.

Hun fremhæver, at de nye phthalat-typer, som ifølge branchen har overtaget som blødgørere i gulve, ofte ikke er med i forskernes analyser. Det er således heller ikke tilfældet i det svenske studie.

Dokumentation

Artikel fra Gulvbranchen i Danmark
Pressemeddelelse fra den svenske gulv-brancheforening

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Der kommer flere og flere undersøgelser af miljøforekomst og effekter af de alternative phthalat-blødgørere i takt med at forbruget vokser. Behovet for blødgører gør simpelthen blød PVC til et dårligt ikke-bæredygtigt materiale. Vi skulle nøjes med at benytte det hårde PVC, som synes velegnet til bl.a. VVS installationer og tagrender. Men den konklusion kunne man allerede drage af den omfattende PVC rapport DTI lavede for Miljøstyrelsen i 1991. Intet nyt under solen! Men industrien opgiver naturligvis ikke frivilligt et lukrativt marked!

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten