Danmark kan ikke bevare sin førerposition, som det europæiske land, hvor energieksport fylder mest i det samlede regnskab. Ikke medmindre der foretages drastiske investeringer.
Det mener, Anders Stouge, som er vicedirektør i Dansk Energi. I dag udgiver hans brancheorganisation sammen med Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet og DI Energi ny rapport, som viser, at eksport af energiteknologi udgjorde 11,8 procent af den danske vareeksport i 2016, men at energieksporten faldt med 1,1 procent i forhold til året før.
Selvom det ikke er et markant fald, efterlyser Anders Stouge handling, hvis førerpositionen skal bevares:
»Det kræver en villighed til at investere. Både fra virksomhedernes side og fra det offentliges,« siger han og fortsætter:
»Vi kan ikke blive ved med at leve af gårsdagens succeser.«
Danmark har ifølge Anders Stouge siddet tungt på store dele af energimarkedet gennem de sidste par årtier, men er nu kommet i konkurrence med andre internationale aktører. Derfor gælder det om at udnytte den viden, som allerede er opbygget på området:
»Vi har alle de relevante kompetencer herhjemme, og vi har et offentligt system, som, hvis det geares ordentligt, giver os en vinderformel,« siger vicedirektøren i Dansk Energi.
Samme melding lyder fra branchedirektøren i DI Energi, Troels Ranis. Han peger på, at regeringens seneste bud på en eksportstrategi, er et skridt på vejen, men der skal mere til:
»Der er behov for flere offentlige investeringer i forskning og innovation, og der er tilsvarende også behov for flere private investeringer,« siger Troels Ranis og fortsætter:
»De ting skal gå hånd i hånd. Derfor lancerer DI Energi i dag på vores årsdag initiativet Mission Innovation DK, hvor vi gerne vil samle de virksomheder, som gerne aktivt vil lave nye investeringer i forskning og teknologi på energiområdet.«
I årets analyse har man valgt at inkludere eksport af support og service, såsom forvaltning og rådgivning i forbindelse eksempelvis vindmølleparker.
Og det er ifølge Troels Ranis en god idé at se nærmere på denne form for eksport, som ifølge årets analyse er i vækst:
»Der er en god andel af salg af services, og det skal vi arbejde aktivt for at øge i årene, der kommer,« siger direktøren.
I årets analyse har man for første gang inkluderet netop salg af energiservices. Her kan man se, at Danmark i år 2016 eksporterede for 8,2 mia. i serviceydelser, hvilket er en stigning på 1,2 procent i forhold til året før.
I alt eksporterede Danmark energiteknologier og -ydelser for 83,8 mia. kr. i 2016 mod en eksport på 84,8 mia. kr. i 2015.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard