Branchen efter fald i energieksport: Fortsat førerposition kræver drastiske investeringer

Danmark kan ikke bevare sin førerposition, som det europæiske land, hvor energieksport fylder mest i det samlede regnskab. Ikke medmindre der foretages drastiske investeringer.

Det mener, Anders Stouge, som er vicedirektør i Dansk Energi. I dag udgiver hans brancheorganisation sammen med Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet og DI Energi ny rapport, som viser, at eksport af energiteknologi udgjorde 11,8 procent af den danske vareeksport i 2016, men at energieksporten faldt med 1,1 procent i forhold til året før.

Læs også: Dansk energieksport falder for første gang i seks år

Selvom det ikke er et markant fald, efterlyser Anders Stouge handling, hvis førerpositionen skal bevares:

»Det kræver en villighed til at investere. Både fra virksomhedernes side og fra det offentliges,« siger han og fortsætter:

»Vi kan ikke blive ved med at leve af gårsdagens succeser.«

Læs også: Energikommission vil fordoble midler til energiforskning

Udvikling i dansk eksport af energiservices (grå) og energiteknologier. Eksporten er angivet i løbende priser, mens de skraverede områder repræsenterer fremskrivninger. Illustration: Damvad Analytics og beregninger foretaget af DI, Dansk Energi og Energistyrelsen

At skabe en vinderformel

Danmark har ifølge Anders Stouge siddet tungt på store dele af energimarkedet gennem de sidste par årtier, men er nu kommet i konkurrence med andre internationale aktører. Derfor gælder det om at udnytte den viden, som allerede er opbygget på området:

»Vi har alle de relevante kompetencer herhjemme, og vi har et offentligt system, som, hvis det geares ordentligt, giver os en vinderformel,« siger vicedirektøren i Dansk Energi.

Læs også: Dansk eksport af grøn energiteknologi vokser med rekordfart

Samme melding lyder fra branchedirektøren i DI Energi, Troels Ranis. Han peger på, at regeringens seneste bud på en eksportstrategi, er et skridt på vejen, men der skal mere til:

»Der er behov for flere offentlige investeringer i forskning og innovation, og der er tilsvarende også behov for flere private investeringer,« siger Troels Ranis og fortsætter:

»De ting skal gå hånd i hånd. Derfor lancerer DI Energi i dag på vores årsdag initiativet Mission Innovation DK, hvor vi gerne vil samle de virksomheder, som gerne aktivt vil lave nye investeringer i forskning og teknologi på energiområdet.«

Satning på energiservices

I årets analyse har man valgt at inkludere eksport af support og service, såsom forvaltning og rådgivning i forbindelse eksempelvis vindmølleparker.

Og det er ifølge Troels Ranis en god idé at se nærmere på denne form for eksport, som ifølge årets analyse er i vækst:

»Der er en god andel af salg af services, og det skal vi arbejde aktivt for at øge i årene, der kommer,« siger direktøren.

I årets analyse har man for første gang inkluderet netop salg af energiservices. Her kan man se, at Danmark i år 2016 eksporterede for 8,2 mia. i serviceydelser, hvilket er en stigning på 1,2 procent i forhold til året før.

I alt eksporterede Danmark energiteknologier og -ydelser for 83,8 mia. kr. i 2016 mod en eksport på 84,8 mia. kr. i 2015.