Så blev vi klogere.
det er bare sørgeligt.
De tekniske problemer på de to stoppede geotermiske anlæg skyldes en kombination af forfejlet anlægsdesign og forkert driftsstrategi. Det er i hvert fald den forklaring, man får, når man spørger fagfolk rundt om i branchen.
Det ældste af de to anlæg er det på Margretheholm i København, som var et statsstøttet demonstrationsanlæg, der blev etableret af HGS (Hovedstadens Geotermiske Samarbejde) tilbage i 2003 og 2004 med Dong Energy som partner og operatør på projektet. Anlægget gik i drift i 2005.
De to geotermiske brønde går ned til den såkaldte Bunter Sandsten Formation cirka 2,6 kilometer under terræn, hvorfra vandet har en temperatur på 73 grader. Anlæggets tre absorptionsvarmepumper drives af damp fra det københavnske dampsystem.
Margretheholm-anlægget har først og fremmest tumlet med belægninger inde i rørene, fordi vandet fra de dybe lag indeholder blysalte, der udfælder sig og sætter sig på indersiden af rør og i filtre.
En forkert dimensionering af casingen (foringen) af brøndrørene gør det svært at få fjernet belægningerne igen, sådan som man ellers kan gøre med en casing i det rette materiale og i de rette dimensioner. Anlægget har ikke produceret varme i flere år og er nu forseglet.
Det nyeste anlæg er det i Sønderborg, hvor Dong Energy og Sønderborg Varme i 2007 indgik en samarbejdsaftale om geotermi, og man begyndte boringer i perioden 2008-2010, hvor Dong trak sig fra projektet, og Sønderborg Varme herefter stod alene med sagen. Anlægget i Sønderborg, der gik i drift i 2013, har ikke fået nogen form for statsstøtte.
Læs også: Teknikken er klar – politikerne tøver: Nu er det knald eller fald for grøn fjernvarme fra dybet
Boringerne viste, at der ikke var vand i de dybereliggende lag – Bunter – som man havde designet projektet efter. I stedet blev man nødt til at hente vandet fra den højereliggende Gassum-formation i 1,2 kilometers dybde. Og da filtre og øvrigt grej allerede var indkøbt, passer dette ikke til geotermivandets sammensætning, sandkornstørrelse med mere.
Desuden er der et filter (en screen) i injektionsbrønden, hvilket har skabt problemer med at få vandet tilbage i formationen, da filtret tilstoppes af utilsigtet korrosion af stålrørene i det saltholdige miljø. Endelig har anlægget haft flere bratte start-stop-hændelser, der også har medført tilstopning af filtrene i brønden.
Når fagfolkene skal forklare, hvorfor det ældste anlæg i Thisted så har klaret sig uden problemer, skyldes det dels, at man der har et godt og højtliggende reservoir med vandtemperaturer omkring de 40 grader. Dels, at man – da man på et tidspunkt skiftede fra at producere varme fra den dybereliggende Bunter-formation til Gassum-formationen – havde en pause på et par år, hvor man fjernede foringen og satte et nyt filter ned, der passede til.
De tre geotermi-anlæg producerede, da det gik højest i 2016, 225 TJ varme, mens produktionen i 2018 var reduceret til 110 TJ alene fra Thisted. Det svarer til 0,1 pct. af fjernvarmeforbruget i Danmark samme år.
Så blev vi klogere.
det er bare sørgeligt.
JA anlægget i Thisted virker fordi de bruger det højere liggende reservoir, men i Thisted har der været sammen type af problemer med tilstopning da de brugte de dybe lag.
Historien, som jeg hørte den er (jeg har den kun fra anden hånd, fordi jeg ikke er gammel nok til huske tilbage til begyndelsen af 1980erne). Men da jeg regnede på geotermianlægget i Thisted i midt 1990erne fik jeg følgende forklaring.
Den boringen var oprindelig til 2,6 km. Men injektionsboringen for di den gerne ville producere fjernvarme med fuld fjernvarmetemperatur. Men injektionsbrønden stoppede til og på trods af en del forsøg med tilsætning af kemikalier og retur pumpning, blev tilstopningen bare værre og værre . Derfor valgte de at bruge bunter formationen i 1,4 km dybde. Men det er derfor de kun har en vandtemperatur på 42ºC.
Der blev også skiftet fra en almindelige varmepumpe med ammoniak, til en absorptionsvarmepumpe. Det er også derfor anlægget i Thisted bruger den lidt mærkelige kobling med at tage drivdampen fra affaldsanlægget direkte fra kedlen, og ikke fra et udtag i turbinen.
Så derfor er det 3 ud af 3 geotermianlæg der er må betragtes som teknisk fejlslagne. Og så er fadæsen i Viborg ikke medtaget.
Hej Jens Møller Andersen,
Desværre er der mange fejl i dit indlæg, som jeg skal forsøge at rette op på : Anlægget virker fint og har været i drift siden 1984.
Det har i hele perioden udnyttet det højtliggende Gassum reservoir. Aldrig andre! Gassum reservoiret, der udytte er i ca 1250 m og er 45 ºC. Den første brønd, produktionsbrønden, TH 2, blev boret til 3287 m (og ikke 2,6 km). Den blev testet og ikke produktiv nok i dybden. Brønden blev derfor indrettet så Gassum reservoiret kunne udnyttes i ca 1250 m. Har produceret siden 1984. Den næste brønd, injektionsbrønden, TH 3, blev boret til Gassum i 1242 m og har været i drift siden 1984. I de senste år med stigende injektionstryk og dermed stigende elforbrug, men stadig i brug.
For at sikre anlæggets fremtid i mange år er der nu blevet boret en ny injektionsbrønd, TH 5, med meget gode driftsdata.
I anlæggets testanlæg fra 1984 blev der benyttet en eldrevet varmepumpe med Freon 12 (og altså ikke ammoniak). Ved inførelsen af afgift på el til varmeformål blev anlæggets drift uøkonomisk og derfor blev absorptionsvarmepumpe installeret i 1988. Den er stadig i drift. Anlæggets varmepumper drives af hedt vand (og altå ikke af damp). Hedt vand fås fra enten affaldsforbrænding, fra halmfyring eller fra gaskedel.
I Thisted betragter anlægget, som en teknisk og økonomisk succes.
Tak til Lars toft Hansen
Hvis der er nogen der kender geotermianlægget i Thisted så er det jo dig. Det kan være at min hukommelse over årene har rodet nogle af problemerne med geotermianlægget på Amager samme ændringerne i Thisted. Jeg beklager min manglende præcision.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard