Branchedirektør: Decentralisering vil vende op og ned på energisektoren
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Branchedirektør: Decentralisering vil vende op og ned på energisektoren

Illustration: Jeppe Carlsen, Dansk Energi

»Når alle i fremtiden skal have en elbil i garagen, så vil det fordoble elforbruget i husstanden og dermed ude i distributionsnettet, hvor det vil stille helt nye krav til selskaberne.«

Det var ét af eksemplerne på de udfordringer, som elektrificering og decentralisering af elforbrug og -produktion giver sektoren og som adm. direktør i Eurelectric, europæiske brancheorganisation for elselskaber, Kristian Ruby, bad branchen om at forholde sig aktivt til, da han talte til sektoren på Energiens Topmøde torsdag i København:

Læs også: Grønt er det nye sort: Europæiske energiselskaber har forstået budskabet

»Det system, vi skal drive i fremtiden, bliver meget mere komplekst. Før har vi været vant til, at man producerede el på kraftværker, og derfra gik strømmen ud i distributionsnettet. Nu producerer solceller strøm ude på distributionsniveau, elforbruget stiger samtidig derude som effekt af elektrificeringen. Alt det betyder at det bliver en slags to-vejs-system, vi skal arbejde med,« sagde han.

Brug for 2 millioner ladestandere

Branchedirektøren henviste til udviklingen i bilindustrien, som er ved at gøre sig klar til at producere elbiler i massevis, og som for nylig har meldt ud, at de vil få brug for 2 millioner ladestandere i 2020:

»Det siger noget om, hvor stærkt elektrificeringsprocessen går lige nu,« sagde Kristian Ruby.

Når det gælder elektrificering er det dog ikke Danmark, der står forrest i bussen.

Læs også: Transportminister modsiger den officielle fremskrivning: Vi får elbiler langt hurtigere

Her pegede Kristian Ruby i stedet på Norge, hvor 52 pct. af energiforbruget er el, mens Danmark ligger på omkring 19 pct.

»Danmark er god til vindkraft og til at få integreret rigtig meget variabel produktion. Men hvis vi virkelig vil være frontfigurer, skal vi lære at forstå samspillet mellem teknologierne og mellem forbrugere og producent,« sagde han.

Norden er førende på elektrificering

Så elektrificeret var Europa, baseret på 2015-tal. Det viser en rapport fra Eurelectric. Illustration: Eurelectric

I en rapport tog Eurelectric tidligere på året temperaturen på elektrificeringen i de europæiske lande, og heraf fremgår det, at den højeste elektrificeringsgrad ligger på 32 pct. og findes i de nordiske lande, når de lægges sammen.

Kristian Ruby mindede også om, at elsektoren skal forvente konkurrence om elkunder fra mange andre typer selskaber. Som eksempel nævnte han Google, som har en hjemmeside, hvor amerikanske husejere kan se, om deres hustag egner sig til at etablere solceller på, og hvor meget de vil kunne tjene ved at etablere solceller.

Læs også: Solcelletaget er på vej ud til masserne

»Vi skal forvente en række spillere, der kan noget med data, kunder og brugergrænseflader, og som er vant til at markedsføre sig selv. Vi skal virkelig huske, at der er et menneske med mange slags behov bag hver eneste elmåler,« påpegede han.

Rapporten Decarbonisation Pathways gør status over elektrificeringen, fordelt ude på de forskellige sektorer i Europa, og kan læses her.

Af rapporten fremgår det, at én procent af transportsektoren er elektrificeret.

For nogen er Uran den rene vare og methan af forskellig herkomst det mindst ringe brændbare med ilt.
KK ka vi ikke magte mentalt og resten er noget svineri.
El værker som vi kender dem kan næsten ikke være bekendt at brænde andet end methan.
Det kan man så ligeså godt gøre i de enkelte husstande med brændselsceller eller motorer med katalysator.
Elværkerne står i samme situation som jernbaner efter første verdenskrig.Dominerende og dybt forældet.

  • 5
  • 11

KK ka vi ikke magte mentalt og resten er noget svineri.

@Niels
Vi kan heller ikke magte det økonomisk - det er simpelthen for dyrt både i etablering, drift og nedlukning.

El værker som vi kender dem kan næsten ikke være bekendt at brænde andet end methan.
Det kan man så ligeså godt gøre i de enkelte husstande med brændselsceller eller motorer med katalysator.

I de snart 20 år jeg har været i energibranchen har brændselsceller været "lige før deres gennembrud" Fakta er stadigvæk at brændselsceller stadig er "lige før deres gennembrud".
Folk i almindelighed vil have energiforsyning der er nem, billig og forsyningssikker, og de gider ikke bøvle med hverken brændselsceller eller andet, i deres travle hverdag.

  • 8
  • 4

Hurtigt opført ren kapacitet er klar til omstillingen engang i næste årti, så det giver god mening at fokuserer på samspillet indtil da og når vi så finder ud af at det kræver en helvedes masse gasturbiner og rørledninger eller små hurtigt regulerende SMR reaktorer, så er de nok kommet godt ned i pris grundet opbygget infrastruktur og automatiseret serieproduktion og hvad det medfører af fordele. Men vi skal nok sende bestillingen over Atlanterhavet:

http://newsroom.nuscalepower.com/press-rel...

  • 1
  • 9