Brændselsstave fundet under nedsmeltet reaktor i Fukushima

Oprydningen på det tsunamiramte japanske atomkraftværk Fukushima Daiichi kan stå over for et mindre gennembrud.

Mandag fortalte ejeren af værket Tepco, at selskabet har lokaliseret noget, der ligner brændselsstave fra den anden af værkets fire reaktorer. Det skriver nyhedsbureaet Reuters.

»Det er et stort fremskridt for os, fordi det giver dyrebare data til dekommissioneringen, herunder til at kunne fjerne det ødelagte brændsel,« forklarede en talsmand fra Tepco ifølge Reuters.

Læs også: Nye atomkraftværker: Sikkerhed koster og forsinker

Billede optaget inde under reaktor 2 viser - måske - nogle af de brændselsstave, der har smeltet sig ned gennem reaktoren. Illustration: Tepco

Han understregede dog samtidig, at Tepco endnu ikke entydigt kan konkludere, at der er tale om de længe eftersøgte brændselsstave, men de sammensmeltede klumper befandt sig i hvert fald ikke på samme sted, inden tsnuamien ramte. Det skriver The Guardian.

Stråling dræber robotter

Eftersøgningen efter stavene har været hæmmet af, at de robotter, som Tepco har udviklet sammen med flere af de japanske elektronikgiganter, ikke kan klare den stærke stråling inde i ruinerne.

Læs også: Robot skal fiske Fukushimas radioaktive stave

Derfor var det lidt af et gennembrud, at man kunne bruge en 10,5 meter lang teleskoparm til at få et kamera langt nok ind i bygningen til at kunne filme området under reaktorens trykkammer.

Illustration fra Tepco af brændslets placering. Illustration: Tepco

Ifølge The Guardian planlægger Tepco at sende to skorpion-lignende robotter udstyret med kameraer og udstyr til måling af stråling og temperaturer ind i reaktorbygningen i løbet af februar måned. Hvordan man vil fjerne brændselsstavene - hvis det er det, det er - er imidlertid stadig uklart.

Oprydning vil tage mindst 40 år

Tepco forventer i dag, at dekommissioneringen vil tage mindst 40 år. Den japanske regering skønner, at dekommissionering, oprydning i det omkringliggende område og erstatninger vil koste omkring 1.300 milliarder kroner.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Den japanske regering skønner, at dekommissionering, oprydning i det omkringliggende område og erstatninger vil koste omkring 1.300 milliarder kroner.

Så estimatet for omkostningerne til oprydning er steget 100 milliarder på godt to måneder .

Nogen der tør gætte på hvad regningen ender på ?

  • 12
  • 0

"Før oprydningen er tilendebragt, vil den kræve mandskab, endnu ikke født, og teknikker, endnu ikke udviklet!" - Sluttekst i dokumentar om ulykken

  • 9
  • 0

Det er billigt hvis man sammenligner det med hvad VE forstyrrede vest-befolkninger har brugt på olie og afhængighed af anderledes regerende regimer. Der går statistisk nogen tid får KK laver så voldsom en skade igen hvorimod Civillisations-striden bare bliver værre og værre. Det var ca 300 milliarder 80er kroners national-gæld der virkelig trak velfærdsstikket ud for Danmark og det var hvad vi havde købt brændsel for i de varme lande fra 73 til vi selv blev olieeksportører.

  • 3
  • 26

Det er billigt hvis man sammenligner det med hvad VE forstyrrede vest-befolkninger har brugt på olie og afhængighed af anderledes regerende regimer.

1 Hvad har 'VE forstyrrede vest-befolkninger' da brugt på olie og anderledes regerende regimer? 2. Holder de 1300 mia? 3. Er grundlaget for vurderingen mon i samme størrelsesorden som hvis en INES7 indtræffer væsentlig tættere på en storby?

Hint: Området omkring Fukushima var ikke voldsomt urbaniseret.

  • 7
  • 0

Som supplement til Ingeniørens utrolige 1300 milliarder kr for oprydning i Fukushoma, kan man bemærke at Japan har erklæret breeder reaktor udvikling for en vigtig strategisk gren af energiforsyningen. Man vil nu fremover satse på praktisk breederteknologi og skrotter det koncept man har haft ringe succes med de sidste tredive år.

  • 4
  • 4

Der er en del national/lokal politik, da de lokalt ikke deler holdning om at Monju skulle lukkes, om de saa er pga. ideologi eller bare er den lokale økonomi (der flere steder af afhaegig af kernekraft).

Der er (luftige) intentioner om at bygge en videreudviklet fast-breeder reaktor (der muligvis ligesom i UK) skal reducere affaldsproblemet, ligesom stoltheden ikke skal lide et knaek. Og de saa sker er uvist, personligt tror jeg ja hvis man ser paa deres energiafhaegighed, hvor mange reaktorer (og beriget affald), der er vilje lokalt (hvis Monju erstattes) og japanernes stolthed.

"While agreeing to decommission Monju, the central government also decided to continue developing a fast reactor."

http://www.asahi.com/ajw/articles/AJ201612...

  • 3
  • 0

Jo længere man venter, jo mindre vil der være tilbage af den oprindelige radioaktivitet. Men denne forurening er for intet at regne sammenlignet med den skade – både økologisk og økonomisk – der er sket ved den panikagtige lukning af over 40 reaktorer. Dette og mere om de mange fejlagtige ”oplysninger”, kan du se på http://wp.me/p1RKWc-KJ

  • 1
  • 7

... så må det være fantastisk at være med til at udvikle elektronik og mekanik der kan operere i den slags miljø.

Oplevelsen må vel være lidt blandet, kunne jeg forestille mig. For på den ene side er det jo en spændende udfordring, som kombinerer mange forskellige kompetencer, og det er som regel inspirerende at være en del af.

På den anden side bliver resultatet jo i bedste fald en teknologi, man kunne ønske sig man ikke havde brug for.

  • 2
  • 0

Det er billigt hvis man sammenligner det med hvad VE forstyrrede vest-befolkninger har brugt på olie og afhængighed af anderledes regerende regimer.

Jeg tror snart jeg vil besøge den der atomkraftkirke, det er jo fantastisk... Tænk hvis vi havde haft atomkraft i Danmark, så havde vi ikke haft brug for olie :) Elbiler ville pludselig dukke op af vejen og benzin og diesel ville være forsvundet for 50 år siden... Vores flytrafik ville være 200 år længere ude i fremtiden og vores jernbaner ville have været elektrificeret for 100 år siden... Hvis nu bare vi havde satset på atomkraft dengang i 70'erne... :)

  • 6
  • 0

Der var en udtalelse fra japanerne, da de skrottede Monju at de fremover ville satse på "praktisk breeder" teknologi.

Men er der et projekt og først og fremmest et budget? Det tror jeg ikke. Det handler om affaldsbehandling. Måske ender man med at gøre som i Finland - Onkalo: https://www.google.dk/search?ie=UTF-8&clie...

Hvem ved. Lad dem nu spekulere færdig. Og inden de går i gang med endnu er breeder prototype kunne det da være de godt vil se om der er nogen andre der snart kan sende en på markedet. Nu har vi ventet i 30 - 40 år - så kan vi vel vente lidt endnu.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten