Brændselsceller skal levere nødstrøm til dansk politi og brandvæsen

Nordjyske Dantherm kan nu se frem til en afgørende ordre på brintbaserede nødstrømsanlæg.

Det er det danske beredskabsnet SINE, der har valgt Dantherm til levering af de brintbaserede nødstrømsanlæg. Dantherm skal levere nødstrøm til 450 sendepositioner overalt i Danmark. Hvor de enkelte stationer er placeret er en hemmelighed.

Beredskabsnettet opbygges af det Motorola-ejede Dansk Beredskabskommunikation og baserer sig på Tetra-teknologi. Det skal levere trådløs kommunikation til de forskellige beredskabsenheder, politi og brandvæsen.

Første gang et helt land får dækket på den måde

Ifølge Dantherm er det første gang, at et helt land får dækket behovet for nødstrøm til et beredskabssystem udelukkende fra brintbaserede brændselsceller. Men administrerende direktør i Dansk Beredskabskommunikation Bo Wassberg ser ingen risiko i at være med til at bryde jomfruelig grund, når det drejer sig om at anvende brintbaserede brændselsceller som nødstrømsforsyning til systemer, der bare ikke må gå ned.

»Vi har været en del af processen og fulgt samarbejdet mellem Motorola og Dantherm i udviklingen af denne løsning. Vi har ingen skrupler med det her. Vi ser det som en god løsning,« siger han.

De brintbaserede brændselsceller kommer kun til at være en del af den samlede nødstrømsforsyning, der først og fremmest baserer sig på batterier. Men på en række positioner er der ifølge Bo Wassberg brug for yderligere garanti for at strømmen kan holdes mere end de fire timer, som batterierne forventes at kunne holde udstyret i gang. Det er her brinten kommer ind.

»Vi har valgt Dantherm, fordi der er tale om en god løsning, som erstatter den traditionelle dielselgenerator-backup - og så er det alt andet lige nemmere at håndtere noget, der kører på brændselsceller,« siger Bo Wassberg.

Gennembrud og blåstempling

I Dantherm er de også glade for ordren, der ifølge selskabets administrerende direktør er et gennembrud for selskabet, når det gælder brintbaserede brændselsceller og en blåstempling af teknologien.

»Vi forventer, at det kommer til at betyde, at vi får en indgangsvinkel til forhåbentlig flere andre net i Europa, hvor man skal operere med Tetranet. Og så er det umiddelbart den første betydende udrulning til et netværk, som er det, vi kalder mission critical, og som skal bruges, når man er i en kritisk situation,« siger CEO i Dantherm Per Albæk.

Ordre til 30 millioner kroner

Per Albæk oplyser, at der i forhold til de leverede anlæg ikke er tale om særligt tilpassede eller sikrede løsninger. De leverede nødstrømsanlæg vil være magen til de standardkonfigurationer, selskabet i øvrigt sælger.

»Det er også det, der får os til at tro, at det vil blive brugt i netværk både til Tetra men naturligt også til almindelige mobilsendestationer,« siger han.

Ordren forventes at have en værdi for Dantherm på omkring 30 millioner kroner, og løsningerne til SINE-netværket vil blive konfigureret med brændselscellestakke fra canadiske Ballard.