Brændselsceller på biogas: Velfungerende men alt for dyre

Dansk brændselscelleteknologi til el- og varmeproduktion på biogas er ikke en mulighed for danske renseanlæg for tiden.

De dansk-udviklede brændselsceller, der er tættest på markedet, kan ikke konkurrere med gasmotorer i denne anvendelse, og de udenlandske anlæg, som virker, er dyre og umiddelbart ikke konkurrencedygtige.

Det konkluderer et netop afsluttet udviklingsprojekt med den rådgivende ingeniørvirksomhed Envidan i førersædet og Dantherm Power og Aarhus Vand som deltagere. Vandteknologiens Udviklingsfond har støttet projektet.

Projektet, som er et feasibility-study, er inspireret af erfaringer fra Californien, hvor flere renseanlæg med biogasproduktion anvender brændselscelleanlæg til el- og varmeproduktion for at få en bedre udnyttelse af biogassen og en renere proces. Med brændselsceller undgår man nemlig udledning af svovl og NOx.

Derfor ville projektpartnerne gerne afklare, om man også kunne bruge danske brændselsceller på danske renseanlæg med biogasproduktion, forklarer projektleder Tove Beyer fra Envidan om baggrunden for projektet:

»Anlæggene i Californien kører fint, viser det sig. Men de benytter en anden type brændselsceller, Molten Carbonate-brændselsceller, der på grund af cellens konstruktion og en højere driftstemperatur er mere velegnet til biogas. Og så modtager brændselscelleanlæg store tilskud fra den californiske stat, hvilket gør økonomien i dem attraktiv,« siger hun.

Derfor er konklusionen også, at man godt kan købe et nøglefærdigt anlæg, der fungerer, men så er det amerikansk, og det kan ikke umiddelbart konkurrere med alternativerne, som i Danmark typisk vil være en gasmotor. Den producerer el og varme ved forbrænding af biogassen.

Tove Beyer oplyser, at et brændselscelleanlæg på 300 kW i Californien vil kunne få et anlægstilskud på 80 procent af indkøbsprisen, svarende til cirka 7,5 millioner danske kroner. Tilskuddet gives, fordi Californien gerne vil fremme anvendelsen af brændselscelleanlæg af hensyn til CO2-udslippet.

»Hvis brændselscelleanlæg skal være konkurrencedygtige på danske renseanlæg, skal man i hvert fald prissætte miljøgevinsten ved brændselscellen frem for gasmotoren temmelig højt,« siger hun.

I forbindelse med projektet har deltagerne brugt data fra Århus Vands renseanlæg og den tilhørende biogasproduktion til at vurdere forskellige løsninger. Heriblandt Dantherms PEM brændselsceller, som opererer ved lave temperaturer og har en lidt lavere el-virkningsgrad.

Det amerikanske anlæg, som man har inddraget i studiet, er et anlæg fra Fuel Cell Energy med Molten Carbonate celler.

Det er højtemperaturceller, der arbejder ved omring 650 grader C – og har en indbygget reformer, så de kan operere direkte på biogas og har en højere el-virkningsgrad.

Molten Carbonate-brændselsceller har navn efter elektrolytmaterialet, der består af kalium og lithium carbonater. Det er ikke celle-typer, som danske virksomheder arbejder med.

»På længere sigt kan SOFC-brændselsceller, som danske virksomheder udvikler, også være velegnede til at producere el og varme på basis af biogas. Men der er endnu et stykke vej, inden de er markedsklar,« siger Tove Beyer.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Så er det da godt andre fremmer ren teknologi når svovl og NOx ikke betyder noget i D.K.

 • 0
 • 0

»Hvis brændselscelleanlæg skal være konkurrencedygtige på danske renseanlæg, skal man i hvert fald prissætte miljøgevinsten ved brændselscellen frem for gasmotoren temmelig højt,« siger hun. Jeg kan ikke se at en brændselscelle skulle være mere end marginalt bedre miljømæssigt end en motor. Mon ikke også sådan en udleder noget NOx og måske CO/partikler når den opererer ved 600grader. Men selvfølgelig kan man politisk bare vedtage at det er den.

 • 0
 • 0

Tja - vi kan også bare vedtage at det hele er lige meget. Er det ikke den vej det går i D.K. At vi sakker agterud undrer mig ikke.

 • 0
 • 0

Med 80% tilskud i et stort marked (Californien), hvorfor skulle en leverandør så sætte prisen ned ?

Og selv om der er konkurrenter, hvem laver så selvmål med at dumpe prisen ?

 • 0
 • 0

Priserne falder på anlæggene i takt med større efterspørgsel. Fcel var nærmest et laboratorium for 10 år siden. I dag har de 70 mw i pipeline. Sydkorea aftager en hel del. Men alt det kan i jo selv finde ud af, hvis interessen er der.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten