Brændeovne udleder totalt set lige så mange partikler som bilerne i København
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Brændeovne udleder totalt set lige så mange partikler som bilerne i København

Selv om en ny rapport viser, at partikeludledning fra brændeovne i København og Frederiksberg bidrager langt mindre til den lokale partikelforurening end hidtil troet, så udleder de 15.000 brændeovne dog totalt set stadig lige så mange partikler som vejtrafikken.

Læs også: Kæmpe fejlskud: Brændeovne i København forurener kun en brøkdel af, hvad forskerne troede

Det påpeger Det Økologiske Råd med udgangspunkt i en anden tabel i den nye rapport fra DCE ved Aarhus Universitet.

Denne tabel opgør de totale udledninger fra forskellige forureningskilder – altså også dem, der føres videre til andre dele af landet og til udlandet. Og med disse briller på, fremgår det, at byens godt 15.000 brændeovne totalt set udleder cirka 95 ton sundhedsskadelige, fine partikler (PM 2,5) om året og vejtrafikken omkring 100 ton årligt.

Læs også: Efter nye brændeovnstal: Trafikken atter hovedårsag til partikelforurening i København

»Forskellen på de to tabeller ligger i, at den ene opgør alle udledninger, der sker fra kilder inden for København og Frederiksberg, mens den anden tabel angiver kildernes bidrag til den lokale koncentration af forurening,« siger seniorrådgiver ved et miljøorganisationen Det Økologisk Råd, Kåre Press-Kristensen.

Ifølge tabellen over de totale udledninger står brændeovnene for cirka 30 pct. af de totale partikel-udledninger fra kilder i byen, og det har Det Økologiske Råd sammenholdt med deres betydning for energiforbruget:

»Brændeovne dækker ca. 0,5 pct, af energiforbruget, men udleder 30 pct. af de sundhedsskadelige fine partikler (PM2,5). Ved at erstatte brændeovne med lidt ekstra fjernvarme kan den totale partikel-udledning med et trylleslag nedbringes 30 pct. Det svarer til at forbyde alle biler i byen. Jeg håber virkelig, at det er et wake up call for politikerne,« siger seniorrådgiver Kåre Press-Kristensen fra miljøorganisationen Det Økologiske Råd.

Han tilføjer dog, at effekten på den lokale koncentration af partikler ved at erstatte brændeovnene vil være begrænset.

Læs også: Forsker: Uændret brændeovnsforurening trods nye tal fra København

Ifølge samme rapport udleder selv de bedste, miljømærkede brændeovne over 100 gange flere partikler end kraftværkerne pr. energienhed. I beregningerne er antaget, at folk altid fyrer optimalt i deres brændeovne, hvorfor forureningen sandsynligvis er væsentlig større i praksis.

Det Økologiske Råd mener også, at undersøgelsen fra DCE bør føre til, at brændefyring i Københavns haveforeninger begrænses.

Ifølge tabellerne udleder ovnene dér dobbelt så mange partikler pr. ovn som ovnene i resten af byen. Fyringen kan minimeres ved efterisolering af husene og ved at indlægge fjernvarme i haveforeninger uden fjernvarme.

...bare for at drille:
Kåre Press lånte sin partikelmåler ud til en journalist fra DR.
Hun målte på Rådhuspladsen i København, Torvet i Grenå, i Thisted og Nykøbing F.

Ingen tvivl om hvor hun målte mest. 5-6 gange mere i København end nogen andre steder.
Så hvis partiklerne fra brændeovne nu dratter ned udenfor København, hvor stammer resten så fra ?

Journalistens egen kommentar til en ovn med et, ifgl. ejendomsmægleren, "godt stort brændkammer" var "aihhh så kan man fyre over om natten !" Dermed ikke sagt, at alle Københavnere er mindre begavede udi brændefyring ;-)

Koncentrationen i Kåres egen stue var iøvrigt 5 gange højere end i Thisted.
https://www.dr.dk/tv/se/dr2-tema/dr2-tema-...

  • 16
  • 3

Jeg ved ikke helt med de her partikelmålinger hvor troværdigt det er. Da jeg selv for 15 års tid siden beskæftigede mig med partikelmålinger baseret på optiske metode (light scattering), var der nogle meget væsentligt problemer. Det ene var at målesignalet skalerede efter volumen i 2. potens. Det betød at tilstedeværelsen af store partikler, så at sige skyggede for de små. Man kan således godt måle partikelstørrelsesfordelinger med det moment som V^2 (enheder er meter i 6.) angiver, men det er meget usikkert at regne tilbage til f.eks. 1.ordensfordeling målt på diameter, eller nulte ordens som er antalsfordelingen, da det vil kræve et ekstrem stort tælletal for at kunne give mening - hver 10potens man har i spredning på sin faktiske population kræver x1.000.000 pga dimension og x1.000 for at komme fra fordelingens ekstrema ind til noget der kan hævdes at være en middelværdi. Så rundt regne er partikler i range 100nm - 1my - 10my rigtig svært at måle på. Det vil med 1 10my partikel kræve at der samlet er talt 10^6x10^6x1000 partikler op. Og så stor koncentration er der ikke og kan i øvrigt heller ikke måles, da man får signal mætning. Så der skal måles mange gange efter hinanden. Eller prøven skal behandles. I øvrigt kompliceres det af at partikler som er mindre end lysets bølgelængde har en anderledes måde at sprede lys på end partikler der er større end lysets bølgelængde, og det kan normalt ikke anbefales at måle begge typer partikler samtidig.

Næste problem er partiklens / aerosolens adsorption af det lys der blev brugt. F.eks er sorte partikler meget svære at måle da de næsten ikke spreder lys, men opsluger det. Der kommer derfor ikke noget tilbage til sensoren der kan bruges til ret meget. Til gengæld er hvide partikler, eller vanddampaerosol ret effektiv til at sprede lys.
Hvis man ser på emissioner fra brændeovne, eller dieseltog for den sags skyld, så er udstødningen er munter blanding af både kul-partikler, askepartikler og vanddamp. Hvis man skal korrigere en sådan blanding så man ikke måler vanddamp skal det først tages ud i en kuldefælde, og helst på en måde der ikke agglomererer resten.
Om man kan klare alt det med de små håndholdte apparater man har nu om dage ved jeg ikke, men det kunne være spændende at se hvordan det egentlig bliver gjort, og hvordan det er valideret.

(min frygt er at det faktisk er vanddamp-aerosolen der er målt)

  • 16
  • 0